Η Παναγιώτα Τζάννε τόσο με την ιδιότητα της Αντιδημάρχου στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, αλλά και με αυτές της οδοντιάτρου και του εν δυνάμει ασθενή έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προ ημερών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας στον τομέα της υγείας και κυρίως το Νοσοκομείο.
Ενώ, παράλληλα κάνει και τις δικές της προτάσεις για να λυθούν κάποια από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το ΓΝΚ.
Αναλυτικά, η επιστολή Τζάννε προς τον Πρωθυπουργό
Κ. Πρωθυπουργέ,
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Λαμβάνω την πρωτοβουλία να σας στείλω αυτήν την επιστολή, κατόπιν των τελευταίων ανακοινώσεων του Υπουργού Υγείας.
Όλο το προηγούμενο διάστημα (2019-αρχές 2023)βιώσαμε στο νησί μας πρωτόγνωρες συνθήκες όσον αφορά τα θέματα υγείας. Βασικές κλινικές του νοσοκομείου όπως η Παθολογική, η Καρδιολογική και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) υπολειτουργούσαν ή λειτουργούσαν με δανεικούς ιατρούς από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι κλινικές αυτές αποτελούν τον πυλώνα της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νησί μας άρα νομίζω ότι γίνεται εύκολα κατανοητό σε όλους μας, η ανασφάλεια που καλλιεργείται όλο αυτό το διάστημα από την συγκεκριμένη πραγματικότητα.
Επίσης, το ίδιο το θέμα και πρόβλημα το έχουν αναδείξει συχνά με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και τα συνδικαλιστικά όργανα του νοσοκομείου (π.χ. ΕΓΕΣΥΚ, Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων, Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Τομέα, κ.α.)αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας για τις οποίες γινόμαστε κοινωνοί από πληθώρα
δημοσιογραφικών αναφορών και ρεπορτάζ. Φυσικό επακόλουθο λοιπόν είναι και η έντονη ανησυχία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.
Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης κατάστασης ήταν και είναι, όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό στην κερκυραϊκή κοινωνία και όχι μόνο, να παραιτηθούν αρκετοί ιατροί, επιστήμονες ακόμα και ακαδημαϊκού επιπέδου, οι οποίοι υπηρέτησαν επιτυχημένα και με προσήλωση το δημόσιο Σύστημα Υγείας , ο ένας μετά τον άλλον, πραγματικά αγανακτισμένοι από τις συμπεριφορές και τις καταστάσεις που επικρατούσαν διοικητικά στον χώρο του νοσοκομείου.
Ενδεικτικά περιστατικά της συγκεκριμένης κακής κατάστασης είναι:
• Να γίνονται περίπου 450 διακομιδές το χρόνο προς τα Νοσοκομεία της Ηπείρου και ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
• Να υπάρχουν πολλαπλές αλλαγές προϊσταμένων σε Τμήματα Διοίκησης και ιδιαίτερα στο Τμήμα Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού, ένα νευραλγικό γραφείο και κρίσιμο για τη στελέχωση του νοσοκομείου μεπροσωπικό.
• Δεν υπήρξαν ανοιχτές θέσεις επικουρικών ιατρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε κρίσιμους τομείς που υστερούσε το νοσοκομείο, όπως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η Παθολογική, η Καρδιολογική, η Χειρουργική, κ.α.!Ενώ το 2020 δεν καταφέραμε σαν νησί να διεκδικήσουμε θέσεις ιατρών στην 2η και 3η
προκήρυξη που υπήρξε. Στην καρδιά της πανδημίας.
• Φυσικά, αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι να δέχονται «ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΑΙ» ώστε να εφημερεύσει το νοσοκομείο της Κέρκυρας, πλέον και γιατροί εκτός νησιού, όπως ιατροί των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας, εξάγοντας το συγκεκριμένο φαινόμενο.
Και το χειρότερο! Και αναφερόμαστε φυσικά μονάχα σε εφημέρευση και όχι τη συνεχιζόμενη ιατρική παρακολούθηση.
•
Επειδή για την δημιουργία αλλά και διατήρηση της κατάστασης ανασφάλειας που νιώθει ο κάθε Κερκυραίος για την υγεία του και μεταξύ αυτών κι εγώ, προτείνω:
1.Άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου μέσα από προσλήψεις και αποσπάσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε τέτοιο αριθμό, ώστε να υπάρξει ικανοποιητική στελέχωση. Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για αξιολόγηση
των αιτήσεων του ενδιαφερομένου υγειονομικού προσωπικού ώστε να ευδοκιμούν μέσα σε 3 μήνες και όχι να
καθυστερούν επί μήνες ή και χρόνο ακόμα.
2.Θεσμοθέτηση φορολογικών, μισθολογικών και βαθμολογικών κινήτρων για τους γιατρούς που στελεχώνουν νοσοκομεία νησιωτικών δήμων. Θεσμικό πλαίσιο που να δίνει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να επιχορηγήσει τη στέγη ή τη διατροφή των ιατρών ως κίνητρο για τη συμμετοχή τους σε προκηρύξεις προκειμένου να μην μένουν
άγονες.
3.Απαλλαγή του θεσμικού πλαισίου για να δοθεί η ουσιαστική δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να αναπτύξει και να παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αποσυμφορίζοντας με αυτό το τρόπο τη λειτουργία των νοσοκομείων με ανάλογη παροχή μέσων πόρων και κατ εξαίρεση μισθολογική αντιμετώπιση των υγειονομικών ώστε να μην αφαιρεθούν τα κεκτημένα δικαιώματά τους.
4.Κανόνες εργασιακής ειρήνης και συνεργασίας διοίκησης και εργαζομένων για να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται ακόμα και αντικατάσταση προσώπων.
5.Δημιουργία θεσμικού πλαισίου ώστεεκπρόσωπος της α΄θμιας (δημοτικού συμβουλίου) και β΄θμιας τοπικής
αυτοδιοίκησης(περιφερειακού συμβουλίου) όπως και εκπρόσωπος του ιατρικού συλλόγου να συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων.
6.Περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού από αυτήν που έγινε τα τελευταία χρόνια, διότι ο τομέας της υγείας που προασπίζει το σημαντικότερο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνικής ειρήνης, αλληλεγγύης, συνοχής και εντέλει ανθρωπιάς και πολιτισμού.
7.ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ: Στις αρχές του 2023 ορίσθηκε νέα Διοικήτρια του νοσοκομείου μας η κ. Εγγλεζοπούλου !
Με προσωρινό όμως ΦΕΚ!!! Ένας άνθρωπος τεχνοκράτης, με περγαμηνές , με εμπειρία σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας! Ένας άνθρωπος πουκατάφερε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να ανακτηθεί το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύασθενών και νοσοκομείου. Κι ενώ απολαμβάνει της αποδοχής, της εμπιστοσύνης ,της καλής συνεργασίας των υφισταμένων της, παρ΄όλ΄αυτά, δέχεται απαξιωτική επίθεση και
συμπεριφορά από τον προηγούμενο Διοικητή του νοσοκομείου για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει…
Προς επίρρωση των γραφομένων μου σας επισυνάπτω και στιγμιότυπα οθόνης (screenshots) που αποδεικνύουν αυτά που σας ανέφερα παραπάνω.
Με εκτίμηση,
Τζάννε Παναγιώτα,
Αντιδήμαρχος, Οδοντίατρος, εν δυνάμει
ασθενής
Αρ. κάρτας μέλους ΝΔ :23895804
Επειδή η υγεία μας είναι δική μας ευθύνη, κατ’ επέκταση και το Νοσοκομείο δεν μπορεί παρά να αποτελεί υπόθεση όλων μας