Το «πράσινο φως» για χωροθέτηση νέας μαρίνας στην περιοχή Καλυβιώτη Λευκίμμης στη Νότια Κέρκυρα άναψε η Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο προβλέπει ένα πλωτό νησί στα πρότυπα του… Ντουμπάι. Κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας την Δευτέρα για το θέμα.
Το ζήτημα είναι σε αρχικό στάδιο, ωστόσο έχει ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος και υπάρχουν διάφορες απόψεις. Πρόκειται για μια νέα στρατηγική τουριστική επένδυση με δημόσιο χαρακτήρα που ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ.
Κάποιοι είναι φανατικοί υποστηρικτές και άλλοι φανατικοί πολέμιοι τέτοιων σχεδίων. Από τη μία υπάρχει η άποψη ότι τέτοιες επενδύσεις προκαλούν ανάπτυξη, δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν τουρισμό και η άλλη άποψη λέει πως σε ένα νησί απείρου κάλλους σαν την Κέρκυρα δεν χρειάζεται να φέρνει κανείς ξενόφερτες ιδέες, που γίνονται στο Ντουμπάι επειδή εκεί δεν υπάρχει κάτι άλλο να δείξει η περιοχή.
Ο δήμαρχος νότιας Κέρκυρας, Κώστας Λέσσης μας μίλησε για το θέμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Λέσση, φέρνετε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, για μια καταρχήν συζήτηση με τις παρατάξεις και την εταιρεία η οποία έχει προτείνει το έργο να παρουσιάζει την προμελέτη της και βέβαια να ξεκινά μια δημόσια διαβούλευση.
KΩΣΤΑΣ ΛΕΣΣΗΣ: Βρισκόμαστε σε μια περιοχή που δεν έχει επιβαρυνθεί τουριστικά, περιβαλλοντολογικά… Εμείς ως Δήμος όταν γίναμε κοινωνοί της πρότασης η οποία έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θέσαμε και θέτουμε ορισμένες προϋποθέσεις. Πρέπει να έχει λόγο η τοπική κοινωνία. Πρέπει οι φορείς του τόπου μας να εκφράσουν την άποψή τους τεκμηριωμένα.
Εγώ ως Δήμαρχος έχω θέσει πέντε βασικούς λόγους που πρέπει να εξετάσουμε για αυτή την επένδυση. Πρώτα απ’ όλα, θα υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση με την κατασκευή ενός τέτοιου έργου και ποια θα είναι αυτή;
Το δεύτερο, το κυκλοφοριακό φόρτο και τα απαραίτητα έργα υποδομής που απαιτούνται να γίνουν για να στηρίξουν ένα τέτοιο έργο ποιος θα τα επιβαρυνθεί; Έχουν κοστολογηθεί, έχουν μελετηθεί, έχει εξασφαλιστεί η πίστωση;
Λένε ότι θα αναβαθμιστούν τρία λιμενικά έργα της περιοχής. Οι Αλυκές, ο Καλυβιώτης και ο Πετριτής. Μέχρι σήμερα, τα τρία λιμάνια ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να έρθουν στην ευθύνη του δήμου. Τι αντισταθμιστικά οφέλη θα έχει ο Δήμος με αυτή την επένδυση; Δε θα παίρνει μόνο τα σκουπίδια ο Δήμος. Θα αγοραστεί χερσαία ζώνη για να στηρίξει τις θαλάσσιες υποδομές που θέλει να κατασκευάσει η εταιρεία. Άρα θα πάρουν ειδικούς όρους δόμησης. Εμείς ως απαραίτητη προϋπόθεση θέτουμε ότι πρέπει να πολεοδομηθεί ευρύτερα η περιοχή για να έχουν αντισταθμιστικά οφέλη και οι πολίτες.
ΕΡ: Με όλες αυτές τις προϋποθέσεις που θέτετε, αν θα γίνει το έργο, θα αργήσει πάρα πολύ…
Κ.Λ.: Έχετε δίκιο. Αλλά ένα έργο τέτοιου οικονομικού μεγέθους που θα γίνει σε ένα παρθένο τόπο, πρέπει να το εξετάσουμε. Πρέπει να δούμε και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Γι’ αυτό ως δήμαρχος, κάνω δημοτικό συμβούλιο για να έρθει η εταιρεία να δώσει απαντήσεις.
ΕΡ: Το έργο τι προβλέπει;
Κ.Λ.: Η επένδυση, απ’ ότι λένε, θα έχει κόστος γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Κανείς δεν μπορεί εξαρχής να είναι θετικός ή αρνητικός. Πρέπει να το δούμε με νηφαλιότητα. Πέρα από το οικονομικό όφελος, πρέπει να βάλουμε και τους πέντε άλλους παράγοντες που ανέφερα. Θέλω να πιστεύω ότι όταν γίνεται ένα έργο, δεν θα είναι μόνο επ’ ωφελεία της εταιρείας. Χρειάζονται σύγχρονα τουριστικά έργα που θα αναβαθμίσει την περιοχή.
το Φαραωνικο αυτό τερατούργημα δεν έχει καμμια θέση στην Κέρκυρα μας θα αλλοιώσει το τοπίο θα μολύνει την θάλασσα και τις ακτές της ευρύτερης περιοχης με τα απόβλητα των μεγαγιωτς και δεν θα ήσουν ουτε 1 ευρώ στο νησί. να πάνε στο Dubai η στο Qatar και σε άλλες τριτοκοσμικές περιοχες να κατασκευάσουν αυτό το τερατούργημα. ήδη η Κέρκυρα έχει περισσουερς μαρίνες απ’αυτές που χρειάζονται
Μαρίνα στον πετριτη