“Μόνη απάντηση είναι να μας βρουν ενωμένους απέναντι στις επιδιώξεις τους”σημειώνει το ΚΚΕ (μ-λ).
Αναλυτικά:
Το ΚΚΕ (μ-λ) Κέρκυρας συμμετείχε στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στις 9/1/2023 για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Μια διαμαρτυρία που ήταν μαζική και σίγουρα αναγκαία για να εκφραστεί η αγωνία του κόσμου. Μια διαμαρτυρία που θα πρέπει οπωσδήποτε να επαναληφθεί, γιατί χωρίς αγώνες δεν λύνονται τα προβλήματα. Και το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας δεν έχει και λίγα προβλήματα.
Η αλλαγή της Διοίκησης στην οποία προβαίνει η κυβέρνηση δεν είναι παρά μια κίνηση κατευνασμού της οργής του κόσμου για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρα. Μια κατάσταση τόσο άσχημη που οι απανωτές παραιτήσεις γιατρών είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η εικόνα συμπληρώνεται από την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση, τις ατέλειωτες αναμονές του κόσμου για να εξυπηρετηθεί, το λιγοστό και στα όριά του προσωπικό από την εντατικοποίηση, τις ολοένα και λιγότερες λειτουργίες/εξετάσεις που πραγματοποιούνται, την πλημμελή ασφάλεια κατά τη λειτουργία κλινικών, τη γενικότερη φθίνουσα ποιότητα περίθαλψης.
Η προσπάθεια να κρύψουν την αδυσώπητη πολιτική τους πίσω από τα πρόσωπα ευθύνης έχει κοντά ποδάρια. Γιατί βέβαια, αντιλαμβανόμαστε όλοι/ες ότι τα πρόσωπα που τοποθετούνται σε τέτοιες θέσεις εφαρμόζουν την πολιτική όσων τους διόρισαν, μια πολιτική που στο χώρο της υγείας έχει εκφραστεί σε πλήρη επίθεση στο δικαίωμα του λαού για πρόσβαση στο Νοσοκομείο, για πρόσβαση στα φάρμακα, για πλήρη και δωρεάν περίθαλψη.
Πρόσφατη είναι η ψήφιση του ν.4999 (νομοσχέδιο Γκάγκα) που καταργεί την ίση πρόσβαση για όλους στις υπηρεσίες υγείας. Με την δυνατότητα που δίνει στους γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο και στους ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους. Έτσι, όποιος έχει να πληρώσει θα μπορεί να κόψει δρόμο από την ατέλειωτη λίστα αναμονής και να χειρουργηθεί απόγευμα.
Και βέβαια, ο νέος νόμος σηματοδοτεί μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων στο ΕΣΥ: Κατάργηση της μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, παγίωση του μισθολογίου φτώχειας, ελαστικοποίηση κάθε εργασιακής σχέσης.
Η αντιμετώπιση της υγείας ως εμπόρευμα, που θα αγοράζεται, μόνο από όποιον μπορεί, είναι συνειδητή κατεύθυνση του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Πάει πλάι-πλάι με την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, με την λιτότητα και την ακρίβεια.
Μόνη απάντηση είναι να μας βρουν ενωμένους απέναντι στις επιδιώξεις τους! Να βάλουμε φραγμό στην επίθεση στο δικαίωμά μας για υγεία και περίθαλψη!