Άνοιξε ο δρόμος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επέστρεψε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας (22/5).
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί αύριο, 23 Μαΐου στις 11:00, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος.
Νωρίτερα το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε τον κύκλο των τηλεφωνημάτων στους πολιτικούς αρχηγούς, αφού παρέλαβε τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κατά τη συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο με την κ. Σακκελαροπούλου, ξεκαθάρισε πως θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή το απόγευμα με στόχο να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στις 25 Ιουνίου. Και για αυτή ακριβώς την πρόθεση του ενημερώνει και τυπικά τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων.
Πλέον, η κ. Σακελλαροπούλου θα παρέχει τη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.
Με τον “αέρα” του 41% και των 20 μονάδων διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία θέτει φιλόδοξους στόχους στις δεύτερες εκλογές, με σκοπό να αλλάξει το Σύνταγμα και να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο δημόσιο.
Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη χθες. Ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ την άποψη ότι πρέπει: “Να πούμε στον κόσμο ότι τώρα το στοίχημα στις δεύτερες εκλογές δεν είναι η ΝΔ να είναι κυβέρνηση αλλά να πάρουμε 180 έδρες μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα”.
Τα επόμενα βήματα μέχρι την προκήρυξη νέων εκλογών
Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρεις ημέρες να κρατήσει τη διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Η εξάντληση του τριημέρου, βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ένας εκ των τριών πολιτικών αρχηγών, θέλει, μπορεί να αρνηθεί την δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου.
Να σημειώσουμε ότι το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων, αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.
Στην περίπτωση όμως που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.
Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κ. Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών. Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.