Το «μανιφέστο» των 1.300 διαφωνούντων στον ΣΥΡΙΖΑ – Στο «κόκκινο» η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ – Οι ηχηρές αποχωρήσεις και ένα (αχρείαστο) δημοψήφισμα
Με ένα κείμενο «μανιφέστο», προοίμιο της εξόδου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 1.300 στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατακεραυνώνουν τον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και το στενό του περιβάλλον. Το ρήγμα που άνοιξε φαίνεται ότι είναι βαθύ, με ιστορικά στελέχη να δηλώνουν ήδη την αποχώρησή τους, ενώ βέβαιη είναι και η μαζική αποχώρηση ακόμη και λίγο πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου. Το κείμενο υπογράφουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα.
Το κείμενο
Στο κείμενο, το οποίο πάντως δεν είναι το τελικό που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου, σε γενικές γραμμές αναφέρεται ότι “ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται «όποιος διαφωνεί, να φεύγει»” και χαρακτηρίζεται ως απάτη ο “μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη”, ενώ ασκείται σκληρή κριτική στην ηγετική ομάδα που περιβάλλει τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.
Στην παρέμβαση αυτή σημειώνεται ακόμα ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η ύπαρξη ενός πολιτικού χώρου ικανού να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς. Το κείμενο συνυπογράφουν μεταξύ άλλων και οι Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Αννέτα Καββαδία.
Οι «κερκυραϊκές» υπογραφές
Ανάμεσα στις 1.300 υπογραφές υπάρχουν και εκείνες, στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Κέρκυρα, και συγκεκριμένα υπογράφουν:
Η Νικολέττα Πανδή, πρ. αντιπεριφερειάρχης και υποψήφια στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2023 και η Αγγελική Άνθη, πρ. μέλος της ΝΕ Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Αμφότερες πάντως έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή τους, ήδη προ ημερών.
Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πανεπιστημιακός Φωτεινή Βάκη.
Τα στελέχη των ΟΜ στη Νότια Κέρκυρα Ανδρέας Πανδής, Χρήστος (Τάκης) Βάρθης και Χαρίλαος Βάρθης.
Ο αναπληρωτής Συντονιστής της ΝΕ Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εκπαιδευτικός, Γιάννης Κρητικός.
Το μέλος της ΝΕ Κέρκυρας, επιχειρηματίας Αγγελική Λουκανάρη
Η πρ. Συντονίστρια της ΟΜ Πόλης, κτηνίατρος Τζένη Τσέλιου.
Το μέλος της ΝΕ Κέρκυρας, οδοντίατρος Ευθύμιος Τσιούλης
Ο πρ. περιφερειακός δ/ντης εκπαίδευσης Κώστας Γκούσης
Σε αδρές γραμμές
Ανάμεσα στα κύρια σημεία κριτικής των 1.300 που περιλαμβάνονται στο κείμενο για τη «Διέξοδο Αριστερά» είναι και τα παρακάτω:
► «Κοινός παρονομαστής των ανησυχιών μας σήμερα είναι η συλλογική αίσθηση ότι μετέχουμε σε ένα κόμμα που τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά. Όλα όσα γνωρίζαμε για τη φυσιογνωμία και τις κοινωνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν, αλλάζουν βίαια και μονομερώς.
Παρ’ όλα αυτά, ή ακριβώς για όλα αυτά που ζούμε, η διέξοδος είναι Αριστερά».
► «Οι εξελίξεις διαψεύδουν καθημερινά και τις πιο καλοπροαίρετες διαθέσεις: Λόγω των απαράδεκτων αλλαγών στο καταστατικό, τις οποίες και εμείς δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε, παρότι δώσαμε μάχη και πολλοί και πολλές τις καταψηφίσαμε, η διαδικασία εκλογής προέδρου είχε μια οπερετική κατάληξη, που εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί «αδιαμεσολάβητα» την ηγεσία χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων»
► «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη οδηγεί, με τη συναίνεσή του, τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε έναν απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αναμασώντας προϊστορικές θεωρίες περί συνεργασίας κεφαλαίου και εργασίας και αποδίδοντας στο κεφάλαιο την ιδιότητα του εργαλείου για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, καταντάει να υποδεικνύει νέες μεθόδους για την αποτελεσματικότερη απόσπαση της υπεραξίας από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, προτείνοντας έτσι ένα μόρφωμα συμπαραστάτη της «επιχειρηματικότητας» αντί για κόμμα στην υπηρεσία των εργαζομένων»
► «Δεν μας ταιριάζει να βαυκαλιζόμαστε ότι υπάρχει μαγικό κλειδί για την κυβερνητική εξουσία που το κρατάει ο χαρισματικός ηγέτης. Προϋπόθεση για να υπάρξει ξανά προοπτική διεκδίκησης της εξουσίας από την Αριστερά είναι να ανοικοδομηθεί από τα χαμηλά ποσοστά που έχουμε οδηγηθεί ένας αξιόπιστος πολιτικός φορέας της: με σοβαρά επεξεργασμένο πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών με αξιόπιστη και σταθερή πολιτική συμμαχιών, η οποία δεν θα διακηρύσσεται απλώς, αλλά θα οικοδομείται με συνέπεια στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και στο πεδίο των κοινωνικών κινημάτων. Και θα οδηγεί σε προωθητικές προγραμματικές συγκλίσεις με όμορες πολιτικές δυνάμεις μέσα από την ενίσχυση της Αριστεράς και όχι με την παράδοσή της άνευ όρων σε σχέδια ξένα προς το δικό της πρόγραμμα».
► «Η αντίθεσή μας με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική της μετάλλαξης δεν είναι μια συνηθισμένη εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα. Η επίκληση της ενότητας δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της Αριστεράς. Ακριβώς στο έδαφος της Αριστεράς είναι που επιδιώκεται η ενότητα.
ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται «όποιος διαφωνεί, να φεύγει». Είμαστε όλοι/ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, καταφυγή των πολλών, των «από κάτω», αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί».
Κι ύστερα ήρθαν οι ηχηρές αποχωρήσεις
Μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου – «μανιφέστου για τη «Διέξοδο Αριστερά», την πόρτα της εξόδου άνοιξαν δύο ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης, ενώ είχε προηγηθεί και η αποχώρηση του Γιώργου Σταθάκη.
Ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην επιστολή αποχώρησής του κάνει λόγο για ένα συνεχιζόμενο κυνήγι μαγισσών, κλίμα εχθροπάθειας και συνακόλουθα αναζήτησης του «αδιαμεσολάβητου Μεσσία», για τη συνεχή φυγή προς τα μπρος με την αποδοχή ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Παράλληλα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής μιλάει για «πολιτική ανήκεστο βλάβη» στον ΣΥΡΙΖΑ «με αποκλειστική ευθύνη» του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ «δείχνει» τη νέα ηγετική ομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη για απομάκρυνση του κόμματος από την Αριστερά.
Ο πρ. Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, στη δική του επιστολή καταγγέλλει «σχέδιο διχασμού και ρήξης που ανέλαβε να ολοκληρώσει ο νεόκοπος και ανέπαφος με την Αριστερά και την πολιτική Στέφανος Κασσελάκης». Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης κάνει λόγο για «ένα σχέδιο αποαριστεροποίησης που θα οδηγήσει στο τέλος της παρουσίας στην Ελλάδα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς μετά από πάνω από μισό αιώνα παρουσίας».
Και συνεχίζει: «Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχείται σήμερα από αντιΣΥΡΙΖΑ, λαϊκίστικες και κεντροδεξιές απόψεις. Ο δρόμος που έχει επιλεγεί είναι αδιέξοδος, καταστροφικός και οδηγεί έξω από το πλαίσιο των ιδεών, των αξιών και των θέσεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεν είμαι διατεθειμένος να τον ακολουθήσω».
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη και ο Γιώργος Σταθάκης με άρθρο του «αποχαιρέτησε» τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας «η Αριστερά δεν χωρά στο κόμμα Κασσελάκη, Παππά, Πολάκη».
Κι ένα (αχρείαστο) δημοψήφισμα
Ρελάνς επιχείρησε να κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ανακοινώνοντας πως δεν κάνει πίσω και θα ζητήσει τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος από την ΚΕ για τις διαγραφές των στελεχών, τα οποία, όπως τόνισε, με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους προσβάλλουν τον ίδιο και το κόμμα.
Ωστόσο, η αποχώρηση των ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Παρασκευής, αλλά και η διαφαινόμενη απόφαση αποχώρησης της «Ομπρέλας» καθιστούν αχρείαστο το εσωκομματικό δημοψήφισμα κι ήδη, την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο (βράδυ Παρασκευής) συναντά σθεναρές αντιδράσεις ακόμη κι εντός του προεδρικού μπλοκ.
Σε κάθε περίπτωση η Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο αναμένεται με ενδιαφέρον και θα είναι κρίσιμη για το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.