Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία συμμετοχή ιδιώτη στη διαχείριση του νερού.
Η ανακοίνωση
Η πρόθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των αποχετευτικών δικτύων μέσω Σύμπραξης Δημόριου και Ιδιωτικού Τομέα έχει γίνει εμφανής ήδη από το 2020 με δηλώσεις στελεχών της. Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση αυτή πρόσφατα μέσω της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των δικτύων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του ΣτΕ με απόφαση που τελεσίδικα ακυρώνει κάθε προσπάθεια συμμετοχής ιδιωτών σε όλην την αλυσίδα της διαχείρισης του νερού.
Παρόλα αυτά η προκήρυξη για το έργο των φραγμάτων στην Κέρκυρα, που βρίσκεται ήδη στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, έγινε με την μορφή του ΣΔΙΤ, με το επιχείρημα μάλιστα ότι δεν πρόκειται για ανταποδοτικό ΣΔΙΤ και ότι δεν θα έχει καμιά συμμετοχή ο ιδιώτης στην διαχείριση του νερού. Το επιχείρημα δεν ευσταθεί. Στην προκήρυξη φαίνεται καθαρά ότι ο ιδιώτης αναλαμβάνει την κατασκευή, τον έλεγχο, την διαχείριση και την επισκευή του δικτύου για 30 χρόνια (27+3), αυτό ακριβώς δηλαδή που αντικρούει η απόφαση του ΣτΕ. Η δε ανταποδοτικότητα πολύ εύκολα μπορεί να προκύψει στην τελική σύμβαση και στις λεπτομέρειές της, όπου, ως γνωστόν, κρίνονται όλα.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες Ύδρευσης αποκαλύπτεται και τεκμηριώνεται πια ολοφάνερα στο Πολυνομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στην Επιτροπή της Βουλής. Η υπαγωγή των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (που μετατρέπεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποχέτευσης Ενέργειας και Υδάτων) δεν δικαιολογείται κατά κανέναν τρόπο, αφού απλούστατα Νερό και Αποχέτευση είναι μονοπώλιο του Κράτους και δεν υπάρχει Αγορά για αυτά. Τι θα ρυθμίσει λοιπόν η νέα Ρυθμιστική Αρχή;
Η αντίδρασή μας απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια της κυβέρνησης πρέπει να είναι έντονη και συμπαγής όλων των κοινωνικών φορέων και των αυτοδιοικητικών θεσμών. Η αντίδραση δε των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας και των συνδικαλιστικών τους οργάνων είναι απολύτως δικαιολογημένη, την στηρίζουμε και θα αναδείξουμε τα προβλήματα που προκύπτουν και στην συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής.
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και τέτοια πρέπει να παραμείνει. Δεν μπορεί να μετατραπεί σε αντικείμενο της αγοράς και του ανταγωνισμού. Καμιά υποχώρηση σε αυτό.
Δήμος, Περιφέρεια και συνδικαλιστικοί φορείς πρέπει να πάρουν θέση και να αντισταθούν.
Φτάνει πια με τον μύθο της Αγοράς. Δεν ρυθμίζει τίποτα με Δικαιοσύνη. Μόνο φτώχεια επιφυλάσσει για τους πολλούς.