Παρέμβαση στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων έκανε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης για την ανατροπή του τεκμηρίου ιδιοκτησίας των δασικών εκτάσεων στα Ιόνια Νησιά, που επιχειρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε βάρος των πολιτών και των Δήμων.
Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό δελτίο τύπου ο βουλευτής:
Η αρχή έγινε με τη Λευκάδα, όπου καταχωρήθηκαν στο Κτηματολόγιο ως δημόσια περιουσία 157.000 στρέμματα, το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και στη Ζάκυνθο για 202.000 στρέμματα και στην Κεφαλονιά για 406.000 στρέμματα, ενώ αντίστοιχη πιθανότητα υπάρχει και για την Κέρκυρα κατά την έναρξη της κτηματογράφησης, με ορατό τον κίνδυνο για τις περιουσίες των πολιτών.
Ο κ. Αυλωνίτης χαρακτήρισε το θέμα μείζονος σημασίας για τους πολίτες στα Ιόνια νησιά, θα βρεθούν υπό τη δαμόκλεια σπάθη κοστοβόρων και χρονοβόρων διαδικασιών, προκειμένου να αποδείξουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα στα υπό κτηματογράφηση ακίνητά τους, μετά την ισχύ του Ν.4819/2021 και της εγκυκλίου του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας 115255/6217/2-12-2021.
Σύμφωνα με την οποία διευκρινίζεται ότι “…στις περιπτώσεις που σε μια περιοχή δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της κτηματογράφησης ή έχουν ξεκινήσει, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες εγγραφές, οι υπηρεσίες του Δημοσίου οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση για όλες τις εκτάσεις που φέρουν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, καθόσον, ακόμη και εάν δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν εκ των προτέρων εάν οι πολίτες διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας συνταχθέντες μέχρι την 1.7.2001 το αργότερο».
Ο κ. Αυλωνίτης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να αλλάξει το καθεστώς της “επιχωρίου περιουσίας” που ισχύει στα Ιόνια νησιά, από την Ένωσή τους με την Ελλάδα το 1864, όπου αναφέρεται ρητώς ότι το δημόσιο δεν αποκτά κανένα δικαίωμα κυριότητας στα Επτάνησα αφού η εγχώριος περιουσία μεταβιβάζεται αποκλειστικά μόνο στους Δήμους.
“Από που κι ως που προκύπτει στο Υπουργείο ότι μπορεί να δεσμεύσει τεράστιες εκτάσεις των πολιτών στα Επτάνησα και με ποια λογική το Κτηματολόγιο αναγνωρίζει τη δυνατότητα του Δασάρχη με μια απλή δήλωση να καταχωρίζει ακίνητα επ’ ονόματι του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο ουδένα τίτλο κυριότητας έχει επ’ αυτών.
Αντιλαμβάνεστε που οδηγούν τους πολίτες στα Ιόνια νησιά; Να εξαναγκάζονται να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους; Αντιλαμβάνεστε πόσοι συμπολίτες μας θα εγκλωβιστούν σε κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες;” είπε χαρακτηριστικά.
Ο Βουλευτής επισήμανε ότι πρέπει άμεσα να κινηθούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και οι Δήμαρχοι στα Ιόνια νησιά με αγωγή κατά του Δημοσίου, διεκδικώντας την αναγνώριση και την κυριότητα των δασικών εκτάσεων και των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν σε αυτούς κατά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
“Καλούμε σε εγρήγορση και άμεσες κινήσεις τους έχοντες θεσμικό ρόλο στα Ιόνια νησιά προκειμένου να κινηθούμε συντεταγμένα για την ανάκληση των σχετικών νομοθετημάτων, τα οποία προσβάλουν κατά απαράδεκτο τρόπο ιδιοκτησιακά δικαιώματα Δήμων και ιδιωτών, και για την αποκατάσταση του τεκμηρίου ιδιοκτησίας. Από τις ενέργειες ή την αδράνεια του καθενός μας θα κριθούμε από τις τοπικές κοινωνίες, τα δικαιώματα των οποίων οφείλουμε να στηρίζουμε”, κατέληξε, υπενθυμίζοντας και τη θετική έκβαση αντίστοιχου αγώνα στα Κύθηρα.
Στην συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου καθώς και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων των Ιονίων Νήσων.