Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ περιλαμβάνει οκτώ γυναίκες και επτά άνδρες, ενώ όπως τόνισε ο πρωθυπουργός δεν έχει επιλέξει celebrities. Η κομματική διαδρομή και η δράση των 15 υποψηφίων.
Τα 15 πρόσωπα που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις επικείμενες εκλογές ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (28/4), ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο με celebrities, σχολιάζοντας ότι θα χρειαστεί να googlάρουν οι πολίτες πολλά από τα πρόσωπα που επέλεξε για το γαλάζιο Επικρατείας. Υποστήριξε άλλωστε ότι κριτήριο επιλογής των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας της ΝΔ είναι “η αναγνώριση και όχι η αναγνωρισιμότητα, το είναι και λιγότερο το θεαθήναι.”
Σημειωτέον ότι η ΝΔ αναμένεται να εκλέξει πέντε ή έξι βουλευτές Επικρατείας. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στο γαλάζιο Επικρατείας περιλαμβάνονται οκτώ γυναίκες και επτά άνδρες. Στις πρώτες έξι θεωρούμενες ως εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας περιλαμβάνονται ειδικότερα τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες.
Το γαλάζιο Επικρατείας έχει βέβαια ως αναμένετο έντονη μητσοτακική σφραγίδα, ενώ περιλαμβάνει σε σημαντικό ποσοστό πρόσωπα με κομματική διαδρομή στη ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη.
Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ τίθεται η Ειρήνη Αγαπηδάκη, πρώην εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και νυν γενική γραμματέας δημόσιας υγείας. Η κ.Αγαπηδάκη είχε επίσης στο παρελθόν δώσει αντιπολιτευτική μάχη υπέρ της ΝΔ με χαρακτηρισμούς για τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και επιθέσεις κατά του Παύλου Πολάκη.
Τη δεύτερη θέση στο γαλάζιο Επικρατείας καταλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Θοδωρής Σκυλακάκης. Μία επιλογή που σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη συμβολίζει τη συνέχιση της επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι εκφράζει το φιλελεύθερο εκσυγχρονισμό.
Στην τρίτη θέση, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδης, και ως εκπρόσωπος των Ελλήνων της ομογένειας. Ο πρωθυπουργός εγκωμίασε το έργο του στην πολιτική προστασία.
Στην τέταρτη θέση, η Ιωάννα Λυτρίβη, επιστήμονας “που έκανε έργο στον ΕΟΠΠΕΠ και έδωσε το είναι της για την κατάρτιση και πιστοποίηση”, όπως είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα είναι ένας τομέας κρίσιμος την επόμενη τετραετία και υπογραμμίζοντας την ανάγκη δια βίου εκπαίδευσης και σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Η κ.Λυτρίβη έχει υπάρξει σύμβουλος του κ.Μητσοτάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εργαζόνταν στο βουλευτικό γραφείο της νυν υπουργού Νίκης Κεραμέως κατά την προηγούμενη βουλευτική της θητεία.
Στην πέμπτη θέση του Επικρατείας της ΝΔ, ο γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης. Ο κ.Σταμάτης είχε διατελέσει από το 2013 γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΑμεΑ και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ν.Δ. Ηταν ο επονομαζόμενος “δικαιωματιστής” της ΝΔ, ο οποίος είχε την ιδέα για την πρώτη γαλάζια συμμετοχή στο Pride.
Στην έκτη θέση του Επικρατείας της ΝΔ, η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, 31 ετών οικονομολόγος από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε δημιουργήσει on line πλατφόρμα για γυναίκες, το “Υπέροχες Γυναίκες”.
Στην έβδομη θέση του Επικρατείας της ΝΔ, η Μαρία Πολύζου, μαραθωνοδρόμος, η οποία αναφέρθηκε και στην προσωπική περιπέτεια της υγείας της.
Στην όγδοη θέση, η Γεωργία Βαχαρίδη, δικηγόρος, πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και σύμβουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη στο δήμο Αθηναίων.
Στην ένατη θέση, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊώαννου, ο οποιος είχε γίνει γνωστός στο πανελλήνιο με την απόφαση να διώξει την κατάληψη “Στέκι του Βιολογικού” για να φτιάξει βιβλιοθήκη, γεγονός που είχε οδηγήσει σε αντιδράσεις απο τους φοιτητές, με την Αστυνομία να επεμβαίνει και να προκαλούνται επεισόδια. Η κυβέρνηση υπενθυμίζεται ότι με αφορμή αυτή την υπόθεση είχε λανσάρει στο σύνθημα “με τη βαριοπούλα ή με τη βιβλιοθήκη”. Ο κ. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε την παραίτηση του από τη θέση του πρύτανη του ΑΠΘ, παρότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα με την υποψηφιότητα του.
Στην δέκατη θέση ο δικηγόρος με έδρα τις Βρυξέλλες και κομματικό στέλεχος, Νικος Κορογιαννάκης, ως εκπρόσωπος των Ελλήνων της διασποράς. Ο κ. Κορογιαννάκης επιτέθηκε μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα για τις πρόσφατες δηλώσεις του από το Βερολίνο για τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων.
Στην ενδέκατη θέση, η Μαρία Διαμαντοπούλου, εκπαιδευτικός από το Παρίσι, ως η τρίτη εκπρόσωπος των αποδήμων στο Επικρατείας της ΝΔ. Η κ.Διαμαντοπούλου έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις αναταραχές στη Γαλλία για να υποστηρίξει την ανάγκη ισχυρής αυτοδύναμης και σταθερής κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Στη δωδέκατη του Επικρατείας της ΝΔ, η νέα αγρότισσα από τη Μαγνησία, Άννα Καστάνη, η οποία όπως ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης δεν μπορούσε να αφήσει τα παιδιά της, για αυτό και δεν ήταν παρούσα στην ανακοίνωση.
Στη δέκατη τρίτη θέση του Επικρατείας της ΝΔ, ο Σπύρος Καρανικόλας, πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Καρανικόλας στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου και στις 9 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η “μεταγραφή” του στη ΝΔ.
Στη δέκατη τέταρτη θέση, η νεότερη υποψήφια του Επικρατείας ως εκπρόσωπος της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ, η δικηγόρος Πορφυλένια Κανελλοπούλου.
Τέλος, τη δέκατη πέμπτη και τιμητική θέση του Επικρατείας της ΝΔ καταλαμβάνει ο Αντώνης Σγαρδέλης, μία επιλογή συμβολική για την ενότητα της ΝΔ, καθώς το γαλάζιο κομματικό στέλεχος έχει διατελέσει συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά είχε οριστεί και σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή, ενώ από το 1974 έχει αναλάβει θέσεις ευθύνης επί όλων των προέδρων της ΝΔ. Ο κ.Σγαρδέλης μάλιστα δήλωσε ότι στόχος είναι όχι απλά η αυτοδυναμία, αλλά “να ξαναπιάσουμε το 47% του 1990”.