Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου των Οικονομικών που αλλάζει το πλαίσιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από το σύνολο των φορέων και των σωματείων τους.
Επιβεβαιώθηκε και στην ονομαστική ψηφοφορία η απομόνωση της κυβέρνησης στο φορολογικό νομοσχέδιο, αφού τόσο επί της αρχής όσο και στα άρθρα που τέθηκαν σε ψηφοφορία, στηρίχθηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Έτσι, σε σύνολο 298 ψηφισάντων βουλευτών το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί τις αρχής από 158 βουλευτές και 140 το καταψήφισαν.
Το ίδιο αποτέλεσμα υπήρξε και για τα άρθρα 15, 49 και 50 που αφορούν το τεκμήριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μείωση φόρων για πώληση εισηγμένων μετοχών και συγκέντρωση κεφαλαίου.
Για το άρθρο 7 που, επίσης, τέθηκε σε ψηφοφορία, 169 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 131 ψήφισαν κατά. Το εν λόγω άρθρο αλλάζει το προβλεπόμενο πρόστιμο για την έκδοση αποδείξεων. Από 500 ευρώ ανά παράβαση, γίνεται 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.
Οι 10 αλλαγές – Τι και ποιους αφορούν
Νωρίτερα, μετά τις αντιδράσεις κομμάτων και φορέων, η κυβέρνηση επιχείρησε βελτιωτικές παρεμβάσεις στο παραπέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου και των διατάξεων που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι δέκα κυριότερες αλλαγές που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης είναι οι εξής:
POS: Προχωρά γρήγορα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εκδοθεί ΚΥΑ, ώστε τα POS να επεκταθούν σε ολόκληρη τη λιανική ενώ πιλοτικά θα εφαρμοστεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής.
MyData: Καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή των στοιχείων στο σύστημα MyData. Τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που φαίνονται στο σύστημα ούτε θα αναγνωρίζονται δαπάνες που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτό.
Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Μόλις ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Μετρητά: Τα πρόστιμα για συναλλαγές άνω των 500 € με μετρητά αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.
Ακίνητα: Απαγορεύονται οι αγοροπωλησίες ακινήτων με μετρητά, θα γίνονται δεκτά μόνο τραπεζικά μέσα πληρωμής.
Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Όποιος νοικιάζει από τρία ακίνητα και πάνω θα αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση και θα υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ.
Λαθρεμπόριο καυσίμων: Θα υπάρξει μηδενική ανοχή. Εισάγονται δυο βασικές ρυθμίσεις: Πρώτον, αν υπάρξει παραβίαση της νομοθεσίας ιδιαίτερα για το λαθρεμπόριο και το σύστημα των εισροών εκροών θα σφραγίζονται όλες οι εγκαταστάσεις για δύο χρόνια και δεν θα μπορούν να ξανανοίγουν ούτε με άλλο ΑΦΜ. Και δεύτερον εισάγονται τα μέτρα της λεγόμενης δέουσας επιμέλειας, στο πλαίσιο των οποίων οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων υποχρεώνονται να ελέγχουν τα πρατήρια με τα οποία συνεργάζονται και να ειδοποιούν σε περίπτωση που διαπιστώνουν παραβίαση της νομοθεσίας. Διαφορετικά θα υφίστανται μεγάλες κυρώσεις. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης για την αυστηρότερη διάταξη για το λαθρεμπόριο που έχει περάσει από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.
Φορολογία εισοδήματος: Με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν από το 2024, μετά από πολλά χρόνια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν χαμηλότερο φόρο από τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Αρέσει δεν αρέσει στην αντιπολίτευση, αυτή είναι μια βασική παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα περίμενα από την αριστερά ιδιαίτερα να μην ανέχεται την αδικία, να πληρώνει περισσότερο φόρος ο εργαζόμενος από το αφεντικό του. Γιατί αυτό υποστηρίζετε και θα είσαστε πάντοτε υπόλογοι», τόνισε ο υπουργός.
Κοινωνικά επιδόματα: Ανακατευθύνονται 100 εκατομμύρια ευρώ που καταβάλλονται σε κοινωνικά επιδόματα. «Έχουμε ας πούμε 21.000 ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνοντας μέχρι 2.500 ευρώ είναι δικαιούχοι του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Και εδώ θα περίμενα από την Αριστερά να έχει ευαισθησία ή έστω ανοχή σε αυτή την παρέμβαση, ώστε να πάρει ο φτωχός κάτι παραπάνω αντί να τα παίρνει κάποιος που παριστάνει το φτωχό», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Παιδεία – Υγεία: Λόγω των αλλαγών που γίνονται με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αυξηθούν από το 2024 οι δαπάνες για την υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία κατά 481 εκατ. Ευρώ και για την παιδεία κατά 255 εκατ.