Το μοναδικό, παγκόσμιας εμβέλειας, μνημείο του Αχιλλείου της Κέρκυρας επισκέφτηκαν η Τομεάρχης Πολιτισμού και βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα, με τον Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρο Αυλωνίτη, σε συνέχεια των πολύ ανησυχητικών εξελίξεων, σε σχέση με τα έργα διάσωσης κι αναστήλωσης του μνημείου.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συναντήθηκαν με την προϊσταμένη του Μουσείου του Αχιλλείου κυρία Κωνσταντίνα Μαλέσκου και με εκπροσώπους των εργαζόμενων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:
Αντικείμενα της συνάντησης αποτέλεσαν τα νέα, εξαιρετικά δυσάρεστα, δεδομένα σε σχέση με την πορεία της εργολαβίας αποκατάστασης δομικών στοιχείων του μνημείου, η οποία κατέρρευσε το προηγούμενο διάστημα, αλλά κι η ανάδειξη των αναγκών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το μοναδικό αυτό Ανάκτορο, τα γλυπτά του, τα έργα τέχνης του, οι κήποι του, αλλά και τα κινητά κειμήλια που διαθέτει.
Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, υπάρχουν πολύ σοβαρά σημεία ανησυχίας σε σχέση με την εσφαλμένη διαχείριση ενός χρηματοδοτικού προγράμματος και μιας εργολαβίας με σκανδαλώδεις διαστάσεις. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξέφρασαν, στο πλαίσιο αυτό, την πολύ μεγάλη ανησυχία τους για το εμφανώς προβληματικό αποτέλεσμα των ημιτελών έργων αυτής της εργολαβίας, ενώ αναδείχθηκαν και μια σειρά από εσφαλμένες επιλογές της αρμόδιας υπηρεσίας νεωτέρων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και σε μελετητικό επίπεδο και στο επίπεδο της υλοποίησης παρεμβάσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα το μνημείο σήμερα να απειλείται.
Εξαιρετικά αλγεινή εντύπωση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι για την συγκεκριμένη εργολαβία, όπως προκύπτει κι από σχετικές δημόσιες δηλώσεις, υπάρχουν εξωθεσμικές παρεμβάσεις από τον βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ανακοινώνει δήθεν νέα χρηματοδοτικά πλαίσια και χρονοδιαγράμματα αποπεράτωσης που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, αλλά και πλήρης αδιαφάνεια σε σχέση με το καθεστώς κατάρρευσης της εργολαβίας και τις νομικές κινήσεις που έχουν γίνει από τους φορείς, αρμόδιους για την εποπτεία εξέλιξης του έργου. Αναθέτουσα αρχή και κύριος φορέας του έργου είναι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. και το έργο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Ιονίων Νήσων, ενώ για την υλοποίηση του έργου έχει συσταθεί (Ιούλιος 2020) Ομάδα Παρακολούθησης της υλοποίησης του έργου με συντονιστή τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση και συμμετέχοντες, ακόμη τη Λίνα Μενδώνη (Υπ. Πολιτισμού), τον Γιώργο Διδασκάλου (Γεν. Γραμματέας Πολιτισμού), τη Ρόδη Κράτσα (Περιφερειάρχης Ιονίων), τον Στέφανο Βλαστό (Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Τ.Α.Δ.), τον Κώστα Ασπιώτη (προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Π.Ι.Ν.), τον Τάσο Διαβάτη (Διευθυντής Αχιλλείου) και στελέχη του ΥΠ.ΠΟ.
Στο ίδιο πλαίσιο, υπάρχουν παρεμβάσεις που δεν είναι σαφές γιατί επιτράπηκαν από την αρμόδια υπηρεσία νεωτέρων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού κι οι οποίες έχουν επιφέρει δυσμενείς αλλαγές στην φυσιογνωμία του μνημείου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αφαίρεση του χαρακτηριστικού ασπρόμαυρου δαπέδου των κήπων κι η αντικατάσταση του με “ταρτάν”, το οποίο ήδη παρουσιάζει σημεία εκτεταμένης αλλοίωσης.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν άμεσα σε κοινοβουλευτικές κινήσεις, ζητώντας επισήμως, μέσα από τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, όλα τα έγγραφα που αφορούν στην σκανδαλώδη σύμβαση, όλη την επίσημη αλληλογραφία ανάμεσα στον εργολάβο και στα συμβαλλόμενα μέρη, όλα τα τεχνικά δελτία εξέλιξης κι υλοποίησης του έργου και όλες τις σχετικές εκταμιεύσεις και δαπάνες που σχετίζονται με το ζήτημα. Το Αχίλλειο αποτελεί περιουσία του Ελληνικού και του κερκυραϊκού λαού κι αποκλείεται ένα τέτοιου μεγέθους σκάνδαλο να περάσει “στα ψιλά”, όπως ενδεχομένως να το επιθυμούν κάποιοι.