Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, εκδήλωση από τις Οργανώσεις Βάσης της ΚΝΕ στην Κέρκυρα για την ιστορία της ΟΚΝΕ και των μελών και στελεχών της, τη δράση τους και τη σχέση τους με την Κέρκυρα.
Όπως ενημερώνει η τοπική ΚΝΕ:
Το μεσημέρι του Σαββάτου ομάδα μαθητών και φοιτητών ξεκίνησαν για τον ιστορικό περίπατο στο κέντρο της πόλης. Έμαθαν στοιχεία για την ιστορία και δράση της ΟΚΝΕ και των τοπικών οργανώσεων στην Κέρκυρα, λύνοντας γρίφους , αποκρυπτογραφώντας μηνύματα, ανακαλύπτοντας ένα εξώφυλλο της «Νεολαίας», του περιοδικού της ΟΚΝΕ αλλά και έναν χάρτη των φυλακών της Κέρκυρας, ενώ έμαθαν λεπτομέρειες για τον ΟΚΝίτη Χρήστο Μαλτέζο που φυλακίστηκε, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε εκεί.
Ο ιστορικός περίπατος κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, όπου την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Παναγιώτη Κελάνδρια, καθηγητή του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και υποψήφιου βουλευτή με το ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην τάση αποιστορικοποίησης αλλά και επιβολής ως φυσικού φαινομένου του σημερινού συστήματος. Όπως συγκεκριμένα είπε: «ο στόχος είναι να παρουσιάσει σαν αιώνιο και φυσικό ό,τι στην πραγματικότητα είναι ιστορικό, μεταβατικό και πολιτισμικά καθορισμένο και να αποκρύψει το πραγματικό πρόσωπο της εκμεταλλευτικής κυριαρχίας συσκοτίζοντας τη φύση της και νομιμοποιώντας τις ασύμμετρες σχέσεις που αποτελούν τον πυρήνα, την ουσία της ύπαρξής της. Πρόκειται για κλασική στρατηγική ιδεολογικής νομιμοποίησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και αναγωγής του καπιταλιστικού συστήματος που βασίζεται σε αυτήν ακριβώς την εκμετάλλευση ως της μόνης, αληθινής και αμετάβλητης πραγματικότητας. Μια στρατηγική που στόχο έχει να μπλοκάρει κάθε προοπτική για αλλαγή.»
Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη μελέτης της ιστορίας , λέγοντας πως «η Ιστορία κρατάει ζωντανή τη μνήμη, αντιπαλεύει την ιστορική άγνοια που αποτελεί λίπασμα για την λήθη και την συνεπακόλουθη πολιτική αφασία, την ιστορική παραχάραξη και τη μαζικού τύπου πολιτική λοβοτομή που είναι απαραίτητες προκειμένου να αναπτύσσονται και να εδραιώνονται στις συνειδήσεις του κόσμου οι γνωστές θεωρίες για το «πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα επί χούντας»…, πόσο πατριώτης ήταν ο Μεταξάς που είπε το ΟΧΙ, θεωρίες που εξισώνουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό, όλοι μαζί μπορούμε κ.λπ.»
Την ομιλία έκανε η Μαριλένα Σαϊτά, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ αναφερόμενη στην ίδρυση και δράση της ΟΚΝΕ σαν φυσικό επακόλουθο των αγώνων της εργατικής τάξης και της νεολαίας της αλλά και σε στελέχη και μέλη της ΟΚΝΕ που είτε ήταν Κερκυραίοι, είτε η ζωή και δράση τους συνδέθηκε με το νησί, όπως «ο Χρήστος Μαλτέζος που φυλακίστηκε βασανίστηκε και άφησε την τελευταία του πνοή δολοφονημένος στις φυλακές της Κέρκυρας στις 22 Νοέμβρη του 1938.Ο Γιώργος Πρίφτης: πρώτος γραμματέας της οργάνωσης της Κέρκυρας, ο Οδυσσέας Κοτινάς: καθοδηγητής της ΟΚΝΕ στην Λευκίμμη, ο Γιώργος Σκλαβούνος: στέλεχος της ΟΚΝΕ στη μέση Κέρκυρα.»
Συνδέοντας το χτες με το σήμερα είπε: «Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα της ΟΚΝΕ. Είμαστε δεσμευμένοι στον ίδιο δίκαιο σκοπό και για αυτό ελεύθεροι στην καθημερινή προσπάθεια να μην εγκλωβιζόμαστε σε εκβιαστικά αστικά διλήμματα να γονιμοποιούμε τον προβληματισμό με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά δίνοντας τη διέξοδο της σοσιαλιστικής κομμουνιστικής προοπτικής.
Ειδικά σήμερα που η γειτονιά μας μυρίζει μπαρούτι που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας συνεχίζεται με απρόβλεπτες συνέπειες. Που οι εκατέρωθεν απειλές για πυρηνικά πλήγματα δεν είναι πλέον σκηνές από χολιγουντιανές ταινίες, αλλά καθημερινότητα.
Σε αυτό το αιματοκύλισμα εμπλέκει βαθιά τον λαό μας η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αστικών κομμάτων, που δεν αμφισβητούν το ΝΑΤΟ και τη θέση της Ελλάδας σε αυτό.Διαμορφώνουν έτσι τεράστιους κινδύνους, μετατρέποντας τον λαό σε στόχο πιθανών αντιποίνων, αλλά και τη χώρα σε θύτη άλλων λαών.
Ειδικά σήμερα που οι χιλιάδες νεκροί του σεισμού σε Τουρκία και Συρία δείχνουν τις φονικές συνέπειες ενός συστήματος που λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή και τις σύγχρονες ανάγκες ως κόστος, που θυσιάζει την οποία τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη, τη λύση στα προβλήματα που αυτή δίνει στο βωμό του κέρδους. Ενώ από την άλλη η αλληλεγγύη που στήθηκε σε κάθε γωνιά της γης και οργανώθηκε από σωματεία και μαζικούς φορείς και από το ΕΚ εδώ στην Κέρκυρα αποδεικνύουν στην πράξη για άλλη μια φορά πως μονάχα ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό
Ειδικά σήμερα που οι εξελίξεις στην εγχώρια και διεθνή οικονομία είναι πυκνές, που όλες οι σοβαρές αστικές αναλύσεις μιλούν για βεβαιότητα εκδήλωσης μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης. Που ο λαός ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, τις άθλιες συνθήκες εργασίας που εντείνουν την εκμετάλλευση με νέα και σύγχρονα μέσα.
Ειδικά σήμερα που η νεολαία στην Κέρκυρα βιώνει αυτές τις άθλιες συνθήκες μέσα στις αντιφάσεις που προσφέρει το θαύμα του τουρισμού, τα όνειρα και οι ανάγκες της θυσιάζονται στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης. Με πολλούς μαθητές να μην βλέπουν την εκμετάλλευση μέσα από τα μάτια των γονιών τους και τα βάρη που σηκώνουν αλλά βιώνοντάς την οι ίδιοι υπογράφοντας συμβάσεις ανήλικης εργασίας ενώ άλλοι τόσοι συμμαθητές τους δουλεύουν «μαύρα».
Ειδικά σήμερα είναι πολύτιμη η πείρα από μια σειρά αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, οι αγώνες που για πρώτη φορά μετά από χρόνια ξεσπάνε σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, οι μεγάλες ανακατατάξεις και τριγμοί στις κυβερνήσεις της ΕΕ, η διεύρυνση της λαϊκής ανησυχίας και αγανάκτησης.
Ειδικά σήμερα που ενισχύονται οι μηχανισμοί καταστολής για να στραφούν ενάντια στον λαό και τους αγώνες του. Οι αστικές δυνάμεις του πολιτικού συστήματος δεν παραιτούνται και από την προσπάθεια ενσωμάτωσης και καταστολής όποιας αμφισβήτησης αναπτύσσεται, όποιας λαϊκής αντίδρασης γεννά η πολιτική τους.
Ειδικά σήμερα πρέπει να αποφύγουμε νέες παγίδες για την εργατική – λαϊκή συνείδηση, νέα σχέδια εγκλωβισμού της, ταυτόχρονα και σχέδια αξιοποίησης της δυσαρέσκειας στα διάφορα σενάρια κυβερνητικών εναλλαγών.
Για αυτό όπως είπε: «Και στις βουλευτι%
Τελευταία σχόλια