Σε κλίμα έντονου προβληματισμού και ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στα ΑΕΙ, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του διοργάνωσαν οι Τομεακές Οργανώσεις Κέρκυρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΚΚΕ:
Η εισηγήτρια Αφροδίτη Κτενά, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και μέλος του τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκίνησε την ομιλία της με αναφορά στο έγκλημα στα Τέμπη σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους. Και τα 2 μαζί δε γίνεται να συνυπάρχουν. Ποτέ και πουθενά. Το οποίο, αποδείχθηκε και στην πανδημία αλλά και καθημερινά αποδεικνύεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας.»
Όσον αφορά τις εξελίξεις στα Πανεπιστήμια και όλες τις αλλαγές των τελευταίων χρόνων δείχνουν όπως είπε ότι «Ένα πράγμα δεν αλλάζει. Η τάση για άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο και αυτούς που τον κατέχουν και τον ιδιοποιούνται. Το όλο και μικρότερο μερίδιο που απολαμβάνει η κοινωνική πλειοψηφία από το κοινωνικό προϊόν σε σχέση με τις εκπληκτικές δυνατότητες της εποχής μας. Δυνατότητες που έχει ξεκλειδώσει η επιστήμη κι η τεχνολογία…. Τα Πανεπιστήμια ξεκίνησαν τη χρονιά με έναν νέο νόμο – πλαίσιο που επιχειρεί να επιταχύνει τη σύγκλιση των ελληνικών ΑΕΙ προς το μοντέλο του «αυτόνομου» πανεπιστημίου, δηλαδή ένα πανεπιστήμιο, χωρίς επαρκή κι εξασφαλισμένη κρατική χρηματοδότηση, που ιδρώνει για να είναι βιώσιμο. Οι αλλαγές αυτές γίνονται σύμφωνα με τη συνθήκη της Μπολόνια – με τους στόχους της οποίας συμφωνούν όλα τα υπόλοιπα κόμματα – και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.»
Πιο αναλυτικά, σχετικά με τη στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων σημείωσε:
«Δεν μπορείς να είσαι και με τις επιχειρήσεις και με τους εργαζόμενους. Δεν αρκεί να εξαγγέλλεις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε βάθος 4ετίας, όπως λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έχεις προωθήσει κι αποδέχεσαι τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας – και στο Πανεπιστήμιο. Δεν αρκεί να πεις όχι στα δίδακτρα, όπως λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αφού τα γενίκευσε ως κυβέρνηση, για να αλλάξεις τον προσανατολισμό του Πανεπιστημίου σήμερα. Εξάλλου και το δωρεάν εμείς το πληρώνουμε – από άλλη τσέπη. Δεν υπάρχει πολιτική που να συμβιβάζει τις ανάγκες των δυο μερών. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη Βουλή όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο – θα ψήφιζε τα περισσότερα άρθρα, όπως και με το ν/σ Χατζηδάκη. Γι’ αυτό το ΜΕΡΑ25 λέει ναι στα βιομηχανικά διδακτορικά, στην επιχειρηματική λειτουργία, στον επιχειρηματία – καθηγητή, και βρίσκει τεχνικές αδυναμίες στον νόμο – πλαίσιο όπως και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όλοι όσοι κυβέρνησαν συμμετείχαν στη διαμόρφωση του σημερινού Πανεπιστημίου. Κι αυτό πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου: η στάση των άλλων δυνάμεων είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση σε αντιδιαστολή με τη στάση και τις θέσεις του ΚΚΕ όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα.»
«Οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το αποτύπωμά τους μέχρι σήμερα στα Πανεπιστήμια επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και τις θέσεις μας για ένα Πανεπιστήμιο μακριά από τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η χρηματοδότηση φέτος είναι μια από τα ίδια σε σχέση με πέρσι, που σημαίνει χειρότερα, καθώς υπάρχουν χρόνια προβλήματα και τα ΑΕΙ δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις λειτουργικές τους δαπάνες. Ωστόσο λεφτά υπάρχουν. Το θέμα είναι πού πάνε. Μπορεί η φοιτητική μέριμνα να είναι ανύπαρκτη αλλά βρέθηκαν αμέσως 50 εκ ευρώ για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Δόθηκε αύξηση μόλις 40 ευρώ το μήνα στο φοιτητικό επίδομα στέγασης μέσα στις σημερινές συνθήκες μεγάλης ακρίβειας και αύξησης των τιμών των ενοικίων, όταν οι φοιτητικές εστίες μετά βίας επαρκούν για το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Την ίδια στιγμή χρηματοδοτούν με δημόσιο χρήμα ιδιώτες – μέσω ΣΔΙΤ – για ανέγερση νέων εστιών, προαναγγέλλοντας την κατάργηση της δωρεάν στέγασης».
Όσον αφορά την έρευνα η Α. Κτενά τόνισε πως «Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή επισήμανε ότι οι εξελίξεις σχετίζονται άμεσα με την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και της έρευνας ώστε τα πανεπιστημιακά κι ερευνητικά ιδρύματα να παράγουν εμπορική αξία σε άμεση σύνδεση με τις επιχειρήσεις. Κι η επιστήμη; Δεν προοδεύει παρ’ όλ’ αυτά; Δεν είναι ιλιγγιώδεις οι ρυθμοί ανάπτυξής της; Τα κυρίαρχα ιδεολογήματα για την ανάπτυξη της επιστήμης, ταυτίζουν την έννοια της έρευνας με τον σκοπό του καπιταλιστικού κέρδους, λες κι η ανθρωπότητα δεν γνώρισε άλλες εποχές. Η πορεία του ανθρώπου είναι μια διαδικασία κατάκτησης της γνώσης για το πώς παρεμβαίνει στον φυσικό κόσμο. Ωστόσο, ο καπιταλισμός αναπτύσσει την επιστήμη μόνο στο βαθμό που του δίνει κέρδος, οικονομικό και πολιτικό. Γι’ αυτό όταν αυτοί λένε ότι στον καπιταλισμό οφείλεται η αλματώδης ανάπτυξη των δυνάμεων παραγωγής, εμείς απαντάμε ότι ο καπιταλισμός καθυστερεί την εξέλιξη και πνίγει τις παραγωγικές δυνατότητες που δημιουργεί η ανάπτυξη της επιστήμης. Γιατί η ανάπτυξη δεν είναι μόνο τεχνοκρατικό ζήτημα. Η ανάπτυξη δεν είναι ταξικά ουδέτερη έννοια. Δεν είναι πρόοδος να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής, να αυξάνεται η παιδική θνησιμότητα, να διαλύονται δημόσιες υπηρεσίες υγείας και τα εμβόλια να κλειδώνονται με πατέντες. Δεν είναι πρόοδος να υπάρχουν αλλεπάλληλες προσφυγικές ροές, να αιματοκυλιούνται ολόκληροι λαοί, να διαλύονται κρίσιμες υποδομές χωρών από βομβαρδισμούς, και οι νέοι ερευνητές να σπαταλούν τις δυνάμεις τους για να αναπτύσσουν εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ»
«Εμείς λέμε ότι θέλουμε έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι των επιχειρήσεων. Και δεν ξεχνάμε με τι όρους δουλεύουν οι παραγωγοί της νέας γνώσης. Οι μόνιμοι ερευνητές από επιστήμονες έχουν μετατραπεί σε μάνατζερ κι εργοδότες, ασχολούνται με τους επενδυτές αντί με την έρευνα, με πολύ άγχος και ανασφάλεια για την επιβίωση του εργαστηρίου τους, τη συνέχιση της έρευνάς τους. Οι δε «ερευνητές με το μπλοκάκι» αναζητούν οι ίδιοι χρηματοδότηση για να συνεχίσουν να εργάζονται, ή αγωνιούν για το πότε θα έρθει η επόμενη δόση, κι αν θα έρθει άλλο πρόγραμμα στο εργαστήριο, αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν στο ίδιο θέμα ή θα μεταφερθούν σε άλλο πρόγραμμα… Τους απασχολεί δηλαδή πώς θα επιβιώσουν οι ίδιοι όχι το εργαστήριο.»
Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με την έλλειψη εστιών, την πανάκριβη στέγαση, τη σίτιση και τις μεταφορές. Το ρόλο που θέλει το κράτος να προσδώσει στους καθηγητές και να τους μετατρέψει από εκπαιδευτικούς σε manager που θα πουλάνε μεταπτυχιακά και προϊόντα. Εκφράστηκε έντονα η ανησυχία σχετικά με τη διαχρονική προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων να ανατρέψουν την κλασσική έννοια της παιδείας και να αφαιρέσουν τον άνθρωπο από την ίδια τη διαδικασία. Έγινε συζήτηση για το κατά πόσο η επιστήμη μπορεί να μπει στην υπηρεσία της κοινωνικής πλειοψηφίας, με το πρόσφατο παράδειγμα του ευρέως διαδεδομένου ChatGPT.
Κλείνοντας την εκδήλωση, η Α. Κτενά αναρωτήθηκε: «Πώς φτάσαμε ως εδώ; Με τη λογική της μη σύγκρουσης. Με τη λογική του μικρότερου κακού. Με αυτές τις λογικές, το ΚΚΕ, η νεολαία του η ΚΝΕ, έχουμε ανοιχτό και σταθερό μέτωπο. Και σας καλούμε να συμπορευτείτε μαζί μας για να τις αντιπαλέψουμε πιο αποτελεσματικά, με καλύτερους όρους, από καλύτερες θέσεις.»
Και καλώντας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ στους καθημερινούς αγώνες και στις εκλογές επισήμανε «Σήμερα, στην εποχή της «ψηφιακής» οικονομίας, της Τεχνητής Νοημοσύνης, υπάρχουν οι επιστημονικές και παραγωγικές δυνατότητες για να ζούμε όλοι πολύ καλύτερα, χωρίς τον εφιάλτη της ανεργίας & την ανασφάλεια για το αύριο. Να σπουδάζουμε δωρεάν και ολοκληρωμένα και να προσφέρουμε με τις γνώσεις μας στην κοινωνία. Να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, με καλύτερες αμοιβές. Να ανασαίνουμε ελεύθερα χωρίς την εργοδοτική & κρατική καταστολή, χωρίς τις κάθε είδους κοινωνικές διακρίσεις.»