Τα υψηλά ποσοστά της Πλεύσης Ελευθερίας στην Κέρκυρα δημιούργησαν μια έντονη φημολογία για την πιθανότητα να καταλάβει έδρα στο νησί, αν το κόμμα μπει στη Βουλή. Η πολυπλοκότητα του εκλογικού νόμου, με την διάθεση εδρών στη Β΄κατανομή, και οι φήμες που έγιναν πληροφορίες και εν συνεχεία σχεδόν βέβαιες πιθανότητες, κυκλοφόρησαν χωρίς διασταύρωση και άλλη επεξεργασία στο δημόσιο λόγο. Η συζήτηση “άναψε” με συνέπεια οι πρωταγωνιστές της εκλογικής αναμέτρησης να αναγκαστούν να τοποθετηθούν για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.
Η …κολοκυθιά με την έδρα
Η Πλεύση Ελευθερίας πήρε στην Κέρκυρα το μεγαλύτερο ποσοστό της ελέω Αντώνη Γεωργόπουλου. Το γεγονός δημιούργησε έντονη φημολογία για την πιθανότητα, αν και εφόσον το κόμμα της Κωνσταντοπούλου μπει στη Βουλή να αποσπάσει μια έδρα και μάλιστα κάποιοι έσπευσαν να υποδείξουν ότι αυτή θα είναι του 2ου, σε ποσοστά, κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλοι αντέτειναν ότι σε κάθε περίπτωση η απώλεια θα βαρύνει το τρίτο κόμμα δηλαδή το ΠΑΣΟΚ.
Η συζήτηση άναψε, όλοι είχαν μια …ωραία ιδέα, αλλά -όπως φαίνεται- πλήρη άγνοια του εκλογικού νόμου.
ΚΚΕ: Μεταφράζουν τον εκλογικό νόμο όπως τους συμφέρει
Τα πράγματα στη θέση τους ανέλαβε να βάλει αρχικά το ΚΚΕ, το οποίο επίσης στις εκλογές της 21ης Μαΐου είχε καταφέρει να αποσπάσει ένα υψηλότατο ποσοστό 8,65%, υψηλότερο από τον μέσο όρο του κόμματος που είναι 7,23%.
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για “μετάφραση του εκλογικού νόμου κατά πως συμφέρει τον καθένα” και με σκοπό “να υφαρπάξουν την ψήφο του κερκυραϊκού λαού”.
Στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:
“Τις τελευταίες μέρες εντέχνως διαρρέεται μέσω πληροφοριών, φημών και κάποιων δημοσιευμάτων ότι αν το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας μπει στη Βουλή, θα καταλάβει μία έδρα από την Κέρκυρα.
Είναι απορίας άξιο πως κάποιοι μεταφράζουν τον εκλογικό νόμο κατά το πως τους συμφέρει και πως απευθύνονται στον κερκυραϊκό λαό με τέτοια επιχειρήματα για να υφαρπάξουν την ψήφο του.
Ο εκλογικός νόμος, με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι συγκεκριμένος και δεν επιδέχεται ξεχωριστές ερμηνείες. Αυτό που ισχύει είναι ότι τα μικρά κόμματα παίρνουν έδρες από τις εκλογικές περιφέρειες με βάση των απόλυτο αριθμό ψήφων και όχι το ποσοστό τους. Για αυτό όλα τα μικρά κόμματα έχουν έδρες στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες (π.χ Αθήνα, Θες/νικη, Πάτρα κλπ), όπου υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων.
Αν ίσχυε αυτό που διαρρέουν κάποιοι, τότε το Μέρα25 που το 2019 (που ο εκλογικός νόμος ήταν ο ίδιος) είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά του πανελλαδικά στα Χανιά (4,85%) και αμέσως μετά στην Κέρκυρα (4,85%) γιατί σε καμία από τις 2 περιφέρειες δεν εξέλεξε βουλευτή;
Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για ένα κόμμα που διαφημίζεται ως «αντισυστημικό» αλλά αξιοποιεί τέτοιους τρόπους για να «πείσει» τους ψηφοφόρους.
… Στις επόμενες εκλογές, απέναντι στους καλπονοθευτικούς νόμους, μία είναι η επιλογή για πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, με βουλευτές μαχητές στο πλευρό του λαού μέσα και έξω από τη Βουλή. Μία είναι η επιλογή για πραγματικά αντισυστημική ψήφο. Ψήφος στο ΚΚΕ για να είναι πιο δυνατός ο ίδιος ο λαός”.
ΠΑΣΟΚ: Δεν υπάρχει περίπτωση
Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κατέκτησε στην Κέρκυρα μια έδρα, την τρίτη του νομού, με ποσοστό 12,35%, έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και 37,02% της ΝΔ, που επίσης κατέκτησαν από μια έδρα.
Ως τρίτο κόμμα λοιπόν, η φημολογία ήθελε να μπαίνει σε περιπέτειες η έδρα που κατέκτησε ο κ. Μπιάγκης, προς όφελος μικρότερου κόμματος, από τη Β’ κατανομή.
“Ούτε μια στο εκατομμύριο” δήλωσε στο CorfuPress τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με μακρά θητεία στα κομματικά έδρανα και συνέχισε: “Ρωτήσαμε τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος είναι εκείνος που έφτιαξε τον εκλογικό νόμο του 2004, πάνω στον οποίο πάτησαν οι επόμενοι κι έγιναν οι τροποποιήσεις με το νόμο Παυλόπουλου και οι τελευταίες του εκλογικού νόμου της ΝΔ . Ποιος γνωρίζει περισσότερο από αυτόν τα εκλογικά τερτίπια του νόμου; Ήταν κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση”.
Που αποδίδει όμως τις φήμες που κυκλοφόρησαν; Σε άγνοια του εκλογικού νόμου, σε ευσεβείς πόθους και ίσως σε σενάρια που διακινούνται προκειμένου να υπάρξει αφαίμαξη ψήφων από τα κόμματα που κατέκτησαν έδρα, πλην ΝΔ…, απάντησε με νόημα.
Αυλωνίτης: Σκόπιμα και απατηλά τα περί απώλειας κοινοβουλευτικής έδρας
Την ίδια άποψη με τον Κώστα Σκανδαλίδη εξέφρασε και ο Αλέκος Αυλωνίτης, ο οποίος στις εκλογές της 21ης Μαΐου επανεξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Κέρκυρα.
Ως νομικός διάβασα τον εκλογικό νόμο και καταλήγω στο απόλυτα ασφαλές συμπέρασμα ότι όσα ακούγονται περί απώλειας της κοινοβουλευτικής έδρας δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα, δήλωσε. Παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος έγινε δέκτης ερωτήσεων και αποριών σχετικά με την κατανομή των εδρών και τόνισε: “Να είμαστε ξεκάθαροι. Στις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, όπως η Κέρκυρα, οι έδρες μοιράζονται με απλό τρόπο, με απλή αναλογική, δηλαδή τα τρία πρώτα κόμματα θα πάρουν μια έδρα το καθένα. Να γνωρίζουν οι πολίτες ότι όποιο κόμμα, τέταρτο, πέμπτο κλπ μπει στη Βουλή θα αναζητήσει τις έδρες του στις πολυεδρικές περιφέρειες, με τον απόλυτο αριθμό ψήφων όμως κι όχι με το ποσοστό που έλαβε”.
Πως χαρακτηρίζει όσα ακούστηκαν και ποιο λόγο βλέπει πίσω από αυτές τις διαρροές; “Όλα όσα ακούγονται είναι ψεύτικα, σκόπιμα και απατηλά και ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια να υποκλέψουν την ψήφο του λαού”, απαντά.