Βουλευτές του ΚΚΕ πραγματοποίησαν ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τα προβλήματα του ΕΑΚΚ.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Θέμα: Για τα προβλήματα στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΕΑΚ) Κέρκυρας
Πλησιάζουμε το 2024 και παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες αθλητών, προπονητών, αθλητικών συλλόγων, γονέων κλπ, στο ΕΑΚ Κέρκυρας όχι μόνο δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή παρέμβαση βελτίωσης των υποδομών και των συνθήκων άθλησης αλλά αντίθετα ακολουθείται η επιλογή του «λουκέτου».
Η εγκατάλειψη του ΕΑΚ Κέρκυρας φέρει τη σφραγίδα διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών αλλά και των διορισμένων από τις κυβερνήσεις διοικήσεων. Ενώ όλοι γνώριζαν τα προβλήματα που υπάρχουν και τις αιτίες που τα δημιουργούν, δηλαδή τη χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα, οδηγώντας το ουσιαστικά στην κατάρρευση.
Στις 31/3/2023, με απόφαση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, αποφασίστηκε η προσωρινή σφράγιση τμήματος της αθλητικής εγκατάστασης του ΕΑΚ (κτίσματα, κερκίδες, γραφεία) εκτός από τον ανοικτό χώρο του γηπέδου, έως ότου αποκατασταθούν οι ελλείψεις. Η απόφαση αυτή πάρθηκε καθώς δεν πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφάλειας αθλουμένων και θεατών, όπως προκύπτει από την γνωμοδότηση της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας Αγωνιστικών Χώρων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Η απόφαση έχει κοινοποιηθεί στη ΓΓΑ, στην ΕΠΟ, στην ΕΠΣ Κέρκυρας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας και στον πρόεδρο της διοίκησης του ΕΑΚΚ.
Πέντε μήνες μετά στο πόρισμα της επιτροπής, κατά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε, καμία από τις αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις δεν έχει πραγματοποιηθεί παρά μόνο η εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας.
Ο εμπαιγμός του Κερκυραϊκού λαού συνεχίζεται. Μετά τις υποσχέσεις του τότε υφυπουργού Αθλητισμού κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα στις 17/7/2020 με τις οποίες δεσμεύθηκε να «προχωρήσουν τα έργα εκσυγχρονισμού του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου….,άμεσα», ήρθε η προεκλογική προ 8 μηνών επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κέρκυρα ο οποίος δήλωσε ότι στο ΕΑΚΚ «αύριο, άμεσα πρέπει να ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης». Από τότε κάτι ουσιαστικό δεν έχει γίνει και ούτε δρομολογήθηκε.
Σήμερα έχουμε ένα αθλητικό κέντρο στο οποίο παραμένει σφραγισμένο το στάδιο λόγω της στατικής ανεπάρκειας της μεγάλης κερκίδας, ο φυσικός χλοοτάπητας αφέθηκε στην τύχη του, καταστράφηκε και μετατράπηκε σε κρανίου τόπο.
Ταυτόχρονα, το προσωπικό συντήρησης και οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των συμβασιούχων εργαζομένων, καθώς οι οργανικές θέσεις απασχόλησης δεν ξεπερνούν σχεδόν ποτέ σε πληρότητα το 50%.
Το ΕΑΚ Κέρκυρας είναι ο αθλητικός χώρος που καλύπτει ανάγκες όλης της Κέρκυρας και τις εγκαταστάσεις του επισκέπτονται σε καθημερινή βάση 2.000 περίπου αθλούμενοι αφού στο νησί δεν υπάρχει άλλο κλειστό γυμναστήριο ούτε άλλο κολυμβητήριο.
Στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Κέρκυρας φιλοξενούνται 24 σωματεία αθλοπαιδιών, ναυταθλητικά σωματεία, σωματεία πυγμαχίας, γυμναστικής, τοξοβολίας, ξιφασκίας και τα σωματεία που ανήκουν στην ομοσπονδία κρίκετ. Μέσα από τις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ αναδείχθηκαν εκατοντάδες αθλητές που εκπροσώπησαν και την χώρα μας διεθνώς.
Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ μακριά από τις σύγχρονες δυνατότητες της εποχής αλλά και τις ανάγκες του κερκυραϊκού λαού και της νεολαίας για δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητισμό,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
– Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης και της επαναλειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων και με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτηθούν.
– Τι μέτρα θα πάρει ώστε να αδειοδοτηθούν οι αθλητικές υποδομές εν όψει και των αγώνων των ομάδων για το 2024.
– Τι μέτρα θα πάρει για την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού και την ενίσχυση του ΕΑΚ Κέρκυρας με τα απαραίτητα μέσα.
– Εάν υπάρχει πρόθεση για δημιουργία νέων κλειστών χώρων στο ΕΑΚ όπως προπονητήριο στίβου και αθλοπαιδιών, όπως τα σωματεία διεκδικούν από χρόνια.
Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Έξαρχος Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Συντυχάκης Μανώλης