Στην Βουλή φέρνουν με κοινοβουλευτική ερώτηση 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας, Κώστα Μάρκου και Σίας Αναγνωστοπούλου και με συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του κοινωνικού τουρισμού πολλών μικρών και μεσαίων ξενοδοχείων.
Σε μια προσπάθεια να υπάρχουν κάποια έστω κίνητρα ένταξης στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού από τα ξενοδοχεία, το καλοκαίρι του 2020, ο Υπουργός Εργασίας, ανακοίνωνε την αποζημίωσή τους, εντός 30 ημερών.
Η εξαγγελία αυτή όμως, δεν πραγματοποιήθηκε για το 2020 με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές να ξεπερνούν τους 8 μήνες.
Το πρόβλημα δεν διορθώθηκε ούτε το 2021, έτος στο οποίο οι καθυστερήσεις συνεχίστηκαν και οι καταβολές πραγματοποιήθηκαν επίσης με καθυστέρηση τουλάχιστον 8 μηνών.
Δυστυχώς, όσον αφορά το καλοκαίρι του 2022, τα μικρομεσαία ξενοδοχεία, που ανέλαβαν όλο το βάρος της υγειονομικής κρίσης με μετέωρο τον κίνδυνο επιβίωσης της λειτουργίας τους, αναμένουν ακόμα να λάβουν τις αποζημιώσεις τους για τον κοινωνικό τουρισμό, ενώ οι δαπάνες λειτουργίας τους εξακολουθούν να τα βαραίνουν μέχρι τώρα, δημιουργώντας ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία, Εφορία και ΔΕΚΟ.
Κατόπιν τούτων οι βουλευτές ρωτούν μεταξύ άλλων τους Υπουργούς Τουρισμού και Εργασίας, τι μεσολάβησε και δεν υλοποιήθηκαν οι εξαγγελίες για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, παρά την δικαιολογημένη εμπιστοσύνη που είχε δημιουργήσει το Υπουργείο Εργασίας για το αντίθετο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Τουρισμού
Θέμα: Καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των μικρών και μεσαίων ξενοδοχείων
Μεσούσης της πανδημίας του Covid-19, η χώρα μας εισερχόταν το 2020 σε ένα καλοκαίρι, στο οποίο Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίασαν ένα διαφορετικό πρόγραμμα διαχείρισης του τουρισμού. Η μεν Κυβέρνηση προτίμησε να στηριχτεί στην ακαριαία χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και των μέτρων περιορισμού της ελευθερίας ως προς τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τόνιζε επανειλημμένως την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού τουρισμού και τούτο αφενός για περισσότερους από έναν λόγους.
Έτσι, μια τέτοια πολιτική θα συνέβαλε στην στήριξη των επιχειρήσεων, και ειδικά των μικρομεσαίων, με την απαιτούμενη ρευστότητα για την επιβίωση τους, την αποφυγή χρεωκοπιών και απολύσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία των εργαζομένων. Επιπλέον, θα συντελούσε μετά από τις απανωτές κρίσεις των τελευταίων χρόνων, στην ενίσχυση των χαμηλότερων στρωμάτων.
Ο σχεδιασμός που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήρθε εκ των υστέρων να επαληθευτεί τον Φεβρουάριο του 2021 από την Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την ψήφιση της Έκθεσης «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Βιώσιμο Τουρισμό» με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενας Κουντουρά.
Στην έκθεση, εκτός των άλλων, καλούνται τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν σχέδια δράσης για διασυνοριακά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, που δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού να ταξιδεύουν με Voucher εκτός της χώρας τους. Παράλληλα, καλείται η Κομισιόν να προτείνει ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο για τουρισμό χωρίς αποκλεισμούς, στα πρότυπα του ευρωπαϊκού προγράμματος CALYPSO, ώστε να μπορούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να χρησιμοποιούν τα εθνικά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για να ταξιδεύουν και να φιλοξενούνται σε τουριστικά καταλύματα άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, που επίσης εφαρμόζουν προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
Παρόλα αυτά, ο κοινωνικός τουρισμός επιδοτήθηκε ελάχιστα, αναλογικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια προσπάθεια να υπάρχουν κάποια έστω κίνητρα ένταξης στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού από τα ξενοδοχεία, το καλοκαίρι του 2020, ο Υπουργός Εργασίας, ανακοίνωνε την αποζημίωσή τους, εντός 30 ημερών. Ούτε όμως το 2020, ούτε το 2021, ούτε πλέον το 2022 πραγματοποιήθηκε αυτή η εξαγγελία. Αντίθετα, τα μικρομεσαία ξενοδοχεία, που ανέλαβαν όλο το βάρος της υγειονομικής κρίσης με μετέωρο τον κίνδυνο επιβίωσης της λειτουργίας τους, ουδέποτε έλαβαν και λαμβάνουν προσηκόντως τις εν λόγω αποζημιώσεις, με καθυστερήσεις που ξεπερνούν τους 8 και τους 10 μήνες.
Ήδη, για το καλοκαίρι του 2022, εκκρεμούν οι επιστροφές των αποζημιώσεών τους, ενώ οι δαπάνες λειτουργίας τους εξακολουθούν να τα βαραίνουν μέχρι τώρα, δημιουργώντας ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία, Εφορία και ΔΕΚΟ.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1. Τι συνέβη και δεν υλοποιήθηκαν οι εξαγγελίες για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων τα έτη 2020 και 2021 και 2022, παρά την δικαιολογημένη εμπιστοσύνη που είχε δημιουργήσει το Υπουργείο Εργασίας για το αντίθετο;
2. Πότε υπολογίζει το Υπουργείο Εργασίας να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για το καλοκαίρι του 2022;
3. Πώς τοποθετούνται σχετικά με την Έκθεση «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Βιώσιμο Τουρισμό» που ψηφίστηκε από την Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
4. Σε ποιες πρωτοβουλίες έχουν προχωρήσει τα Υπουργεία και η Κυβέρνηση για την υλοποίηση των προτάσεων που καλεί η Έκθεση να ακολουθήσουν τα κράτη – μέλη;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Μάρκου Κώστας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αδαμοπούλου Αγγελική
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Νατάσα
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος(Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Χρηστίδου Ραλλία