Ερώτηση κατέθεσαν 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Κέρκυρας και αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, για την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΚΑΒ και την ψηφιακή αναβάθμιση του 166.
Οι βουλευτές στην ερώτηση τους τόνισαν πως τα ασθενοφόρα οχήματα και οι λιγοστοί διασώστες δεν λαμβάνουν τους αναγκαίους πόρους για το έργο τους, επιχειρούν καθημερινά να καλύψουν ένα τεράστιο όγκο επειγόντων περιστατικών, χάνουν δε πολύτιμο χρόνο να επεμβαίνουν, καθώς δεν λαμβάνουν άμεση ειδοποίηση ή λαμβάνουν περίπλοκες οδηγίες από τους δικαιολογημένα σοκαρισμένους την στιγμή του περιστατικού ασθενείς ή οικείους τους. Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο όμως. Προτείνεται λοιπόν το 166 να ειδοποιείται άμεσα, σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, από ασθενή ή οικείο του ασθενή μέσω μιας ειδικής εφαρμογής, και με το πάτημα ενός κουμπιού, για το ακριβές σημείο του περιστατικού, ώστε να μην χάνεται χρόνος στην συνεννόηση με τον ασθενή, και το ΕΚΑΒ υπηρεσιακά να έχει άμεση και καθαρή εικόνα για την τοποθεσία του περιστατικού.
Θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες για την επιχειρησιακή ενίσχυση του ΕΚΑΒ, μέσα από την ανάπτυξη ειδικής εφαρμογής από το 166 και το 112, με την οποία να μπορούν να ειδοποιούνται άμεσα οι διασώστες για την τοποθεσία του περιστατικού, ώστε να μην χάνεται χρόνος στην συνεννόηση με τον ασθενή, αλλά και ο ασθενής να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνος του καθώς η βοήθεια βρίσκεται καθ’ οδόν.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
• Υγείας
• Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Θέμα: Ανάγκη για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ και την ψηφιακή αναβάθμιση του 166
Στην σημερινή εποχή, η συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο πλέον δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Σχεδόν όλες οι δραστηριότητες πχ το εμπόριο, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η πολιτική και η κοινωνικοποίηση βαίνουν προς μια μορφή ψηφιοποίησης και ψηφιακού μετασχηματισμού. Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε αυτή την διαδικασία ψηφιοποίησης.
Οι προσπάθειες για τη συνολική ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών της χώρας μας διαρκούν εδώ και αρκετά χρόνια. Έναν από τους τομείς που είναι αναγκαία η ψηφιακή αναβάθμιση αποτελεί η ενημέρωση και η διακομιδή ασθενών σε Δομές Υγείας, μέσα από την ψηφιακή επιχειρησιακή ενίσχυση του ΕΚΑΒ.
Τα ασθενοφόρα οχήματα και οι λιγοστοί διασώστες, που σε όλη την χώρα παρουσιάζουν εικόνα ουσιαστικής ανεπάρκειας, καθώς δεν λαμβάνουν τους αναγκαίους πόρους για το έργο τους, επιχειρούν καθημερινά να καλύψουν ένα τεράστιο όγκο επειγόντων περιστατικών, χάνουν δε πολύτιμο χρόνο να επεμβαίνουν άμεσα στα επείγοντα περιστατικά, καθώς δεν λαμβάνουν άμεση ειδοποίηση ή λαμβάνουν περίπλοκες οδηγίες από τους δικαιολογημένα σοκαρισμένους την στιγμή του περιστατικού ασθενείς ή οικείους τους. Παρ’ όλα αυτά, οι διασώστες καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και επιτελούν μέγιστο έργο, με τα δεδομένα που υπάρχουν. Σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα, η Πολιτεία θα πρέπει να συμβάλει, με την ψηφιακή αναβάθμιση του συστήματος ειδοποίησης του ΕΚΑΒ.
Το 166 μπορεί να ειδοποιείται άμεσα, σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, από ασθενή ή οικείο του ασθενή (που είναι χρήστης κινητού τηλεφώνου), μέσω μιας ειδικής εφαρμογής, και με το πάτημα ενός κουμπιού, για το ακριβές σημείο του περιστατικού, ώστε να μην χάνεται χρόνος στην συνεννόηση με τον ασθενή, και το ΕΚΑΒ υπηρεσιακά να έχει άμεση και καθαρή εικόνα για την τοποθεσία του περιστατικού. Την ίδια στιγμή, ο ασθενής θα γνωρίζει ότι δεν είναι μόνος του καθώς η βοήθεια θα βρίσκεται καθ’ οδόν.
Επειδή είναι σημαντική η υποστήριξη της καινοτομίας και η προαγωγή των βασικών ψηφιακών τεχνολογιών, προς όφελος της υγείας των πολιτών.
Επειδή είναι καίρια η δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της τοποθεσίας του περιστατικού με ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να μην χάνεται χρόνος σε συνεννοήσεις.
Επειδή το μέλλον μιας Ελλάδας με υψηλό βαθμό ψηφιοποίησης είναι σημαντικό για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΕΚΑΒ.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
1. Θα λάβουν πρωτοβουλία για την επιχειρησιακή ενίσχυση του ΕΚΑΒ, μέσα από την ανάπτυξη ειδικής εφαρμογής από το 166 και το 112 με την οποία να μπορούν να ειδοποιούνται άμεσα οι διασώστες για την τοποθεσία του περιστατικού, ώστε να μην χάνεται χρόνος στην συνεννόηση με τον ασθενή, και το ΕΚΑΒ υπηρεσιακά να έχει άμεση και καθαρή εικόνα για το περιστατικό και την τοποθεσία του περιστατικού;
2. Πώς σκοπεύουν να ενισχύσουν την επιχειρησιακή δομή του ΕΚΑΒ, αφενός με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό και αφετέρου με τον ανάλογο των πληθυσμιακών αναγκών αριθμό ασθενοφόρων οχημάτων;
3. Υπάρχει πρόθεση να δημιουργηθεί ένας σχεδιασμός, ώστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας μας να συνυπολογίζει την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΕΚΑΒ μέσα από την χρήση των διαδικτυακών πόρων;
4. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να λάβουν για την καλύτερη επιχειρησιακή ενίσχυση του ΕΚΑΒ;
5. Υπάρχει πρόθεση για τη δημιουργία ενημερωτικής καμπάνιας προς τους πολίτες, ώστε να μπορεί κάθε πολίτης ξεχωριστά να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες και τους τρόπους για να μπορεί να ειδοποιεί τους διασώστες σε περίπτωση ανάγκης;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αδαμοπούλου Αγγελική
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζουράρις Κώστας
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Μάλαμα Κυριακή
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μουζάλας Γιάννης
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος