Παρά τις προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει τουλάχιστον από την εποχή των πρώτων βουλευτικών εκλογών στα τέλη Μαΐου, για να βρεθεί άλλος υποψήφιος με αξιώσεις εκλογής για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η… λειψανδρία που παρατηρήθηκε μετά τις κρούσεις που έγιναν οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του να μην προχωρήσουν σε αλλαγή της επίσημης υποψηφιότητας. Άλλωστε, τόσο η Α. Γκερέκου όσο και ο Στ. Γκίκας έχουν επιβεβαιώσει ότι ερωτήθηκαν αν τους ενδιαφέρει να ηγηθούν του ψηφοδελτίου…
Όσο και αν επιχειρείται τώρα να υποβαθμιστεί όλος ο θόρυβος που είχε δημιουργηθεί σχετικά με το αν θα είναι ή όχι η Ρόδη Κράτσα υποψήφια στα Επτάνησα, το ρεπορτάζ όχι μόνο καταδεικνύει πως υπήρχε φωτιά και όχι μόνο καπνός αλλά και το ότι η φωτιά παραλίγο να κάψει πρόσωπα και, σίγουρα, άφησε σε όχι και λίγους πικρή γεύση στο τέλος…
Οι δημοσκοπήσεις και το περιφερειακό συνέδριο
Οι πληροφορίες που συνέλεξε το CorfuPress.com, πολλές, και συνθέτουν την εξής ιστορία με μπόλικο παρασκήνιο.
Έχοντας στα χέρια του δημοσκοπήσεις από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο που του έδειχναν πρωτιά της Ν.Δ. στα Ιόνια επί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά χαμηλές πτήσεις της Ρόδης Κράτσα εν όψει περιφερειακών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία ακατανόητη για πολλούς εντός του κόμματος κίνηση και στην κεντρικη του προεκλογική επίσκεψη στην Κέρκυρα τον Απρίλιο την τέταρτη μέρα του Πάσχα, αντί να επικεντρώσει στην κεντρική του ομιλία στο Θέατρο, έφερε το μισό υπουργικό συμβούλιο να μιλήσει για το περιφερειακό πρόγραμμα των Ιονίων της επόμενης θητείας. Με την Περιφερειάρχη να είναι η μόνη που κάθισε δίπλα του στο πανελ στο περιφερειακό συνέδριο (μαζί με το Σκέρτσο), υπουργοί παρέλασαν στο Corfu Holiday Palace για να παρουσιάσουν τι πρόκειται να γίνει στους τομείς του χαρτοφυλακίου τους στα Επτάνησα και το τι έχει γίνει επί θητείας Κράτσα.
Η κίνηση είχε δυσαρεστήσει αρκετούς τότε, κυρίως την πλευρά των “ανταρτών” οι οποίοι έδιναν μάχη για τη Ν.Δ. και τις βουλευτικές εκλογές αλλά δεν περίμεναν σε αυτό το χρονικό σημείο τέτοιο “άδειασμα”.
Οι χαμηλές πτήσεις οδήγησαν σε δεύτερες σκέψεις
Αμέσως μετά την εκδήλωση του Απριλίου, η Ν.Δ. έκανε συνεχείς κυλιόμενες δημοσκοπήσεις σε όλη την Ελλάδα μετρώντας όχι μόνο την κομματική επίδοση αλλά και τους υποψηφίους εν όψει των τοπικών εκλογών, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η επικεφαλής της περιφερειακής αρχής συνέχιζε να καταγράφει χαμηλές πτήσεις, παρά την άνοδο του κόμματος.
Η πρώτη κρούση, στη Γκερέκου
Έτσι, ξεκίνησε με διακριτικότητα η αναζήτηση νέου υποψηφίου όχι μόνο στην Κέρκυρα αλλά και σε όλα τα Επτάνησα, ακόμα και σε απόδημους. Η πρώτη που ρωτήθηκε και, μάλιστα, από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η Άντζελα Γκερέκου μέσα στο Μάιο. Η πρώην βουλευτής Κέρκυρας αρνήθηκε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για έναν πολύ βασικό λόγο: αυτή την εποχή λόγω προσωπικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, ήταν αδύνατο να φύγει από την Αθήνα και να μετακομίσει στην Κέρκυρα, όσο και αν θεωρητικά θα την ενδιέφερε να καταλάβει τη θέση του Περιφερειάρχη. Η κόρη της και άλλες υποχρεώσεις (όχι οι τηλεοπτικές, αφού θα μπορούσε να βρεθεί ακόμα και φόρμουλα για τα γυρίσματα) απέκλειαν εντελώς τη δυνατότητα αλλαγής της καθημερινότητάς της και ζήτησε, αν συμφωνεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, να παραμείνει στον ΕΟΤ στον οποίο θεωρεί πως γίνεται μία ενδιαφέρουσα προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Χτύπησαν την πόρτα Γκίκα και άλλων
Αμέσως μετά τις πρώτες βουλευτικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία στράφηκε κατ΄ αρχήν στο βουλευτή Κέρκυρας Στέφανο Γκίκα και, στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, στους βουλευτές Λευκάδας και Κεφαλονιάς του κόμματος. Ωστόσο, όλοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά να αφήσουν τη Βουλή στην οποία είχαν μόλις επανεκλεγεί, να μην τιμήσουν την ψήφο χιλιάδων συμπατριωτών τους αλλά, αντίθετα, να τους ζητήσουν εκ νέου ψήφο για το δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης.
Η διεύρυνση της αναζήτησης και οι πρώτες διαρροές
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν είχε διαρρεύσει τίποτα στη δημοσιότητα αφού οι προτάσεις είχαν μείνει σε πολύ στενό κύκλο, ενώ και η ίδια η ηγεσία της ΠΙΝ δεν γνώριζε πως γίνεται αναζήτηση για την αντικατάστασή της – το αντίθετο, αφού είχε μείνει η εντύπωση της πλήρους στήριξης μετά την εκδήλωση του Απριλίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πριν τις δεύτερες εκλογές ο κύκλος των επαφών άνοιξε, καθώς έγινε διερεύνηση αντικατάστασης της Ρόδης Κράτσα εκ των έσω, με προσπάθεια προσέγγισης ηχηρών ονομάτων που είτε έχουν πλησιάσει σε “αντάρτικα” ψηφοδέλτια είτε δεν είχαν εμπλοκή με την ΠΙΝ.
Έγινε διερεύνηση ακόμα και για την ανάληψη της ηγεσίας της ΠΙΝ στο μεταβατικό στάδιο έως τις εκλογές με κρούσεις που, όπως διέρρευσε, έγιναν σε στελέχη όπως η κα Μοθωναίου και ο κ. Ζορμπάς.
Επιχείρησαν, δε, να ασκήσουν πίεση στην ίδια την κα Κράτσα με τη διαρροή των προτάσεων που έγιναν σε Γκίκα και Γκερέκου και με την επίκληση μιας “υψηλής θέσης στην Ευρώπη” η οποία ποτέ δεν προσδιορίστηκε ποια θα μπορούσε να είναι αυτή, σε τέτοιο βαθμό που φάνηκε πως στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ! Δεν ετίθετο θέμα για εκλόγιμη θέση στο ευρωκοινοβούλιο το 2024, ούτε για θέση στην Επιτροπή Σοφών όπως γράφτηκε (τη θέση έχει άλλωστε καταλάβει από πέρυσι ο Ευ. Βενιζέλος).
Η αντεπίθεση Κράτσα με μπαράζ επαφών στην Αθήνα
Παράλληλα, η ίδια η Περιφερειάρχης άρχισε δικό της μπαράζ επαφών στα κεντρικά της Ν.Δ. στην Πειραιώς προκειμένου να αναστρέψει την έως τότε αποφασισμένη αντικατάστασή της.
Μάλιστα, όπως ανέφεραν στο CorfuPress.com υψηλόβαθμα στελέχη στο χώρο της Ν.Δ., έως χθες και για ημέρες, ήταν -σχεδόν- αδύνατο να συνομιλήσει κανείς τηλεφωνικά με την κα Κράτσα.
Χαρακτηριστικό είναι και το ότι αν και τα δημοσιεύματα με ονόματα και διευθύνσεις έχουν κυριαρχήσει σε πρωτοσέλιδα έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου σε όλα τα Ιόνια από την Πέμπτη, η απάντηση της ίδιας της Ρόδης Κράτσα δόθηκε μόλις σήμερα, Δευτέρα, και αυτή συνοδευόμενη από χειραψία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου ώστε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις!
Καμία επαφή με Τρεπεκλή
Όλο αυτό το διάστημα, δεν υπήρξε από την άλλη πλευρά καμία κρούση στον “αντάρτη” υποψήφιο περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή, λόγω και της δικής του κατηγορηματικής άρνησης να είναι επίσημος υποψήφιος του κόμματος της Ν.Δ. παρόλο που δεν κρύβει τη δική του κομματική ταυτότητα. Και, σε επίπεδο δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να δοθεί μια απλή στήριξη αφού οι εκλογές θεωρούνται εξόχως πολιτικές και τα κόμματα κατεβάζουν επίσημους υποψήφιους στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Επικοινωνιακό damage control
Τώρα, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο πως θα περιοριστεί η μεγάλη επικοινωνιακή ζημιά που έγινε από όλη την επιχείρηση αντικατάστασης της Ρόδης Κράτσα η οποία δεν τελεσφόρησε. Θα μπορέσει ο συνδυασμός της κας Κράτσα να διατηρήσει ή και να προσελκύσει νέους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους εν όψει της μάχης του Οκτωβρίου, όταν πλέον πολλοί λένε ότι έχουν ξεθωριάσει οι πιθανότητες επανεκλογής της;
Και, ποιες είναι οι δεσμεύσεις ή η βοήθεια που ζήτησε ή θα της παρασχεθεί από τη Ν.Δ. κεντρικά στη διεκδίκηση αυτή, έχοντας να αντιμετωπίσει τόσο ένα πολύ ισχυρό “αντάρτικο” ψηφοδέλτιο, όσο και ψηφοδέλτια από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ;
Υπομονή έως το τέλος Οκτωβρίου!