Αν και τα αποτελέσματα της Συνόδου των Πρυτάνεων αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την κωδικοποίησή τους, όσον αφορά την επαφή με την Υπουργό Παιδείας, η συγκομιδή κερδών για τα ελληνικά ΑΕΙ χαρακτηρίζεται μάλλον φτωχή
Οι πρυτάνεις έθεταν ζήτημα ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημίων καθώς όχι μόνο το “ταμείον είναι μείον” αλλά και η υποστελέχωση εμποδίζει στην πράξη οποιαδήποτε αναπτυξιακή και ερευνητική πρωτοβουλία πέραν των βασικών. Η Κεραμέως απαντούσε ότι η χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 27% από τον τελευταίο μνημονιακό χρόνο, το 2019…
Με αυτά και με αυτά, η σχεδόν τρίωρη (!) κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση της Υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ, ολοκληρώθηκε μετά το μεσημέρι στο πλαίσιο της φετινής συνόδου των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα.
Παρών ήταν και ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος ενώ δεν επετράπη ούτε σε δημοσιογράφους, ούτε σε άλλους θεσμικούς και μη παράγοντες, να βρίσκονται εντός της αίθουσας της σύσκεψης, τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης όσο και στις άλλες συνεδρίες (και κυρίως στην πρωινή) όταν και συζητήθηκαν τα θέματα που η Σύνοδος επρόκειτο να θέσει στην ηγεσία του ΥΠΕΠΘ.
Κεραμέως: Αυξήσαμε πολύ τη χρηματοδότηση. Πρυτάνεις: Είμαστε υποστελεχωμένοι
Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος για μια ακόμα φορά πολλά ζητήματα που απασχολούν ή αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια της χώρας με κύριο αυτό της χρόνιας υποχρηματοδότησής τους.
Η Υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι την τελευταία τετραετία, αυξήθηκε η κεντρική επιχορήγηση των ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να αυξηθούν τα κονδύλια που λαμβάνουν για τον προϋπολογισμό τους τα πανεπιστήμια, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι δεν υπήρχε αλλά βρέθηκε και υποστήριξε ότι σε σχέση με το 2009 υπάρχει μία αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης σε ποσοστό 27% και έχει ανέλθει στα 117 εκατομμύρια ευρώ από τα 91 τα οποία παρέλαβε. Δήλωσε επίσης ότι για πρώτη φορά υπάρχει θετικό ισοζύγιο στις προσλήψεις νέων καθηγητών οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 1.150.
Σιγή για την πανεπιστημιακή αστυνομία
Εντύπωση προκάλεσε ότι δεν έγινε καμία αναφορά, τουλάχιστον δημόσια, στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας που ενώ κόστισε πάνω από 30 εκ. ευρώ (το 1/4 της συνολικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ!!!)
Και αυτό παρά τις αντιδράσεις πολλών πρυτανικών αρχών τα τελευταία δύο χρόνια και παρά το γεγονός ότι το πολυδιαφημισμένο “μέτρο τάξης και καταπολέμησης της ανομίας στα ΑΕΙ”, κατά την κυβέρνηση, έχει ήδη καταρρεύσει και στην πράξη δεν εφαρμόζεται!
“Μάχη” για την καλλιτεχνική σχολή: Κεραμέως ή Μενδώνη;
Μεταξύ των βασικών θεμάτων που τέθηκαν, αποτέλεσε η δημιουργία ανώτατης σχολής παραστατικών τεχνών. Οι πρυτάνεις εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο η εν λόγω σχολή να υπαχθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού. Έθεσαν στη Νίκη Κεραμέως το ζήτημα της δημιουργίας ανώτατης σχολής παραστατικών τεχνών και εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο η εν λόγω σχολή να υπαχθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Η κ. Κεραμέως δήλωσε κάθετη στο ότι η εν λόγω σχολή θα υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας.
Προσέθεσε ότι έχει δημιουργηθεί για το θέμα αυτό μία επιτροπή με το Υπουργείο πολιτισμού η οποία συνεδριάζει κάθε εβδομάδα προκειμένου να εξετάσει πτυχές της δυνατότητας δημιουργίας της εν λόγω σχολής.
Η Υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας της θα συνεχίζει να φέρνει και να προωθεί στη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις και κανονιστικές πράξεις ενώ παράλληλα απέρριψε κάθε ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας σε σχέση με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, το οποίο ζητούν εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητική και φοιτητική κοινότητα.
Ο προεδρεύων της συνόδου, Πρύτανης του Ιονίου πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος έκανε έκκληση στις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους να προχωρήσουν σε δράσεις ούτως ώστε να είναι δυνατή η εξεύρεση φοιτητικής στέγης, με το πρόβλημα ειδικά στις τουριστικές περιοχές να αποτελεί βόμβα στα θεμέλια των πανεπιστημίων.