Ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις» πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ο κ. Γκίκας ξεκίνησε την Ομιλία του κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) και στο γεγονός πως στην πρώτη φάση ανάπτυξης του προγράμματος προβλέπεται να αναπτυχθούν Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στην περιοχή των Διαποντίων Νήσων και του Πατραϊκού Κόλπου.
Όμως, όπως είπε, υπάρχει ζήτημα σε ότι αφορά στα Διαπόντια Νησιά και στην χωροθέτηση του συγκεκριμένου Πάρκου. Μάλιστα τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, με Ομόφωνο Ψήφισμά του εναντιώνεται σε μια τέτοια προοπτική.
Κατέθεσε δε στα Πρακτικά, το σχετικό Ψήφισμα και χάρτη με υποτυπωμένο το σχέδιο ΥΑΠ.
Οι λόγοι που θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην χωροθέτηση του ΥΑΠ όπως εξήγησε ο κ. Γκίκας είναι ότι:
«Τα Διαπόντια Νησιά συρρικνώνονται πληθυσμιακά επικινδύνως. Τα τελευταία 4 χρόνια με εργώδη προσπάθεια της κυβέρνησης, δεσμεύσαμε πόρους και δρομολογήσαμε έργα λιμενικών υποδομών και στα τρία νησιά, αλλά και στην απέναντι ακτή – στον Αγ. Στέφανο Αυλιωτών – ώστε να βοηθήσουμε την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη των νησιών, στην αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού και με αυτόν τον τρόπο στην συγκράτηση της πληθυσμιακής συρρίκνωσης.»
Ανέφερε ότι σύμφωνα με την Μελέτη, το ύψος των ανεμογεννητριών που προτείνονται για εγκατάσταση, θα υπερβαίνει την υψηλότερη κορυφή της Ερείκουσας και του Μαθρακίου, γεγονός μη αποδεκτό.
Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι προβλέπεται ότι το ΥΑΠ θα έχει ελάχιστη απόσταση 1,5 ν.μ. από την ακτή των Οθωνών, το οποίο ο Βουλευτής χαρακτήρισε ως «το πιο σοβαρό πρόβλημα», ενώ ανέφερε ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το συγκοινωνιακό ζήτημα των Διαποντίων Νήσων, καθώς θα επηρεαστούν η συγκοινωνία μεταξύ των Νησιών και η συγκοινωνιακή σύνδεση της Κέρκυρας με τα Διαπόντια Νησιά.
Για τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής ζήτησε από την Κυβέρνηση και τον παρόντα αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, να επανεξετάσει το ζήτημα της ανάπτυξης Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στα Διαπόντια Νησιά και πως η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων & Ενεργειακών Πόρων θα πρέπει να εξετάσει την δυνατότητα τοποθέτησης πλωτού πάρκου ΥΑΠ, αντί σταθερής έδρασης και σε απόσταση 5-6 ν.μ. βόρεια από τις ακτές των νησιών.
Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο ο κ. Γκίκας ανέφερε πως πρόκειται για ένα ερανιστικό μεν, αλλά ουσιώδες νομοσχέδιο που επιλύει πολλά χρόνια ζητήματα.
Αναφέρθηκε στις διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία των Κέντρων Δεδομένων στα οποία πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και είπε πως είναι εφικτός ο στόχος να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις ώστε να αναδειχθεί σε κέντρο ψηφιακής οικονομίας.
Συνέχισε λέγοντας, πως είναι εξίσου σημαντική, η επικαιροποίηση του υφιστάμενου πολεοδομικού πλαισίου που εφαρμόζεται στις χερσαίες ζώνες λιμένων, για τους οποίους εγκρίνονται Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες Διαχείρισης.
Σημαντικές αλλαγές, όπως είπε, αποτελούν οι δράσεις που προωθούνται για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων οδοφωτισμού αρμοδιότητας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού αλλά και η θέσπιση ετήσιου στόχου μείωσης των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας των κτιρίων του Δημοσίου Τομέα.
Ουσιώδεις και οι παρεμβάσεις στο Πράσινο Ταμείο.
Ο κ. Γκίκας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και κάλεσε όλα τα κόμματα της Βουλής να το υπερψηφίσουν.
Το βίντεο της Ομιλίας μπορείτε να το δείτε εδώ: