Ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ)» πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.
Ο κ. Γκίκας ανέφερε πως ο Τομέας της Υγείας αποτέλεσε πυλώνα του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και πως τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Κυβέρνηση έχει να πραγματοποιήσει ένα σημαντικό έργο σε αυτόν τον τομέα. Τόνισε δε ότι το παρόν νομοσχέδιο, δίνει το στίγμα των προθέσεων της Κυβέρνησης.
Συνέχισε λέγοντας πως είναι απόλυτα θετικό βήμα η δημιουργία του Δικτύου των 19 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, μία πάθηση για την οποία η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας. Ειδικότερα, ανέφερε πως σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στη χώρα μας συμβαίνουν 57.000 εγκεφαλικά ανά έτος, εκ των οποίων 11.500 περίπου είναι θανατηφόρα, ενώ 14.000 συνάνθρωποί μας μένουν ανάπηροι.
Επιπλέον, ο κ. Γκίκας τόνισε πως για να είναι αποτελεσματικές αυτές οι Μονάδες, θα πρέπει το προσωπικό που θα τις στελεχώσει να είναι μόνιμο και να έχει οργανική θέση στο Νοσοκομείο που δημιουργείται η Μονάδα. Επισήμανε ότι το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να προβεί σε προσλήψεις 6.500 ατόμων για το Ε.Σ.Υ. και φυσικά θα καλύψει τις ανάγκες στελέχωσης και των νέων ΜΑΦ.
Στάθηκε επίσης στις χαμηλές απολαβές των Ιατρών του Ε.Σ.Υ., γεγονός που τους απομακρύνει από το Ε.Σ.Υ. και κάλεσε την Κυβέρνηση να δει εκ νέου το ζήτημα των αμοιβών των ιατρών. Σημείωσε πάντως ότι το Υπουργείο την προηγούμενη περίοδο, προχώρησε σε οριζόντιες αυξήσεις μισθών στους ιατρούς και σε άλλα μέτρα, αλλά προφανώς δεν είναι αρκετά.
Εν συνεχεία ο κ. Γκίκας, αφού ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, γιατί το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (ΓΝΚ) περιλαμβάνεται στα πολύ λίγα Νοσοκομεία της Ελληνικής Περιφέρειας που θα διαθέτουν ΜΑΦ ΑΕΕ, εστίασε στο πρόβλημα έλλειψης τριών βασικών ειδικοτήτων ιατρών στο ΓΝΚ, ήτοι Παθολόγου, Νευρολόγου και Ακτινολόγου, όπου αν και προκηρύσσονται θέσεις, παραμένουν άγονες.
Τέλος, ο κ. Γκίκας ανέφερε πως αποτελεί σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι αφενός τρία Κέντρα Υγείας της Κέρκυρας έχουν προωθηθεί στο Τεχνικό Συμβούλιο Υγείας προκειμένου να πάρουν την τελική έγκριση για να ανακαινιστούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ και αφετέρου έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για παρεμβάσεις ύψους 2.000.000 € στο ΓΝΚ, μέσω Ταμείου Ανάκαμψης.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video της ομιλίας στο παρακάτω link: