Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΜΕΡΑ25 προς τον Υπουργό Υποδομών.
Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών
Θέμα: Αντισυνταγματική Ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ του Εξωτερικού Δικτύου Υδροδότησης στην Κέρκυρα
Το Υπουργείο Υποδομών προχώρησε την Παρασκευή 27.1 σε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την σύναψη σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το έργο «Ύδρευση της νήσου Κέρκυρας», μετά από την από 5/1/2023 απόφαση με θέμα : Ένταξη της Πράξης «Ύδρευση νήσου Κέρκυρας μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.» με Κωδικό ΟΠΣ 5201151 στο «ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 2021-2025».Σύμφωνα με την προκήρυξη ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης θα αναλάβει την εκπόνηση μελετών που είναι απαραίτητες για την κατασκευή του έργου, με βάση τις διατιθέμενες από την αναθέτουσα αρχή μελέτες και τις προβλέψεις της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Έργου, καθώς και την επιστροφή του Έργου στο Ελληνικό Δημόσιο στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή αμοιβών διαθεσιμότητας κατά την περίοδο λειτουργίας του Έργου. Με βάση την απόφαση ένταξης η διάρκεια σύμβασης ΣΔΙΤ ορίζεται σε 30 έτη εκ των οποίων τα 26 είναι η συντήρηση και λειτουργία του έργου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και 220χλμ. εξωτερικού δικτύου ύδρευσης.
Η εν λόγω προκήρυξη έρχεται μετά την απόφαση του ΣτΕ για ανάλογο διαγωνισμό που αφορά το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ), μετά από προσφυγή ενάντια στην ανάθεση μέσω σύμπραξης με ιδιώτη της συντήρησης και λειτουργίας για 20 έτη των φραγμάτων και ταμιευτήρων Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα και Υλίκης, των γεωτρήσεων της Πάρνηθας και του βοιωτικού κάμπου, των υδραγωγείων και των δικτύων μεταφοράς του νερού στα αντλιοστάσια(μήκους 400 χλμ.). Συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμ. 1866/2022 απόφαση της μείζονος σύνθεσης του Δ τμήματος του ΣτΕ ακυρώνονται όλες οι σχετικές πράξεις του εν εξελίξει Διαγωνισμού (προκήρυξη, απόφαση Υπουργού, απόφαση διυπουργικής επιτροπής) ως παράνομες, διότι παραβίασαν τους νόμους 4812/2021 και 3389/2005.
Δεδομένου ότι, ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ της Κέρκυρας αφορά ανάλογα έργα και την παραχώρηση της συντήρησης και λειτουργίας του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος ακριβώς όπως με την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, και η απόφαση του ΣτΕ βασίζεται σε νομοθεσία που αφορά το σύνολο της χώρας και όχι μόνο την περίπτωση της Αττικής.
Ερωτάται ο Υπουργός
1.Για ποιο λόγο επιμένει η κυβέρνηση στην είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων σε ένα δημόσιο αγαθό όπως το νερό;
2.Γιατί προέβη σε διαγωνισμό ανάλογο με διαγωνισμό όπου έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ; Προτίθεται να ανακαλέσει άμεσα τον εν λόγω διαγωνισμό;
Ο ερωτών Βουλευτής
Κρίτων Αρσένης