Ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε με δήλωσή του την ημερομηνία διεξαγωγής των τουρκικών εκλογών για τις 14 Μαΐου. “Θα δώσουμε την απάντηση που τους αρμόζει” δήλωσε.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε τέλος στις φημολογίες, επιβεβαιώνοντας ότι οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την 14η Μαΐου, παρά τον φονικό σεισμό που κατέστρεψε την νότια Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου.
Καταγγέλλοντας τις επικριτικές φωνές για την διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνησή του, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους διαβεβαίωσε: “Θα τους δώσουμε την απάντηση που αρμόζει στις 14 Μαΐου”.
Με τον τρόπο αυτόν, ο Ερντογάν αποκλείει ντε φάκτο οποιαδήποτε αναβολή των δύο ψηφοφοριών παρά την κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Αυτό το εκλογικό ραντεβού θα είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον, το δικό του και της χώρας, η οποία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετρώντας περισσότερους από 45.000 νεκρούς και 105.000 τραυματίες σε ένδεκα επαρχίες της νότιας και ανατολικής Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τον σεισμό.
Επικρίσεις για τον φονικό σεισμό
Ο Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για τη βραδύτητα των υπηρεσιών διάσωσης και υποσχέθηκε γρήγορη ανοικοδόμηση άνω των 450.000 κατοικιών, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι οι κατασκευές θα γίνουν σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανόνες.
Την Δευτέρα (27/2) ζήτησε συγγνώμη για τις καθυστερήσεις των πρώτων ημερών στην οργάνωση των υπηρεσιών διάσωσης και παροχής βοήθειας, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι παρέμεναν παγιδευμένοι στα ερείπια. Σήμερα, μπροστά στους βουλευτές του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), παραδέχθηκε ότι οι επιχειρήσεις καθυστέρησαν “εξαιτίας του χάους και των μετεωρολογικών συνθηκών”.
“Ωστόσο, μόνο λίγες ώρες μετά τον σεισμό, οι υπουργοί μας ήρθαν σε επαφή με τις σεισμόπληκτες πόλεις και άρχισαν να συντονίζουν το έργο”, είπε.
Στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, αρχικά ως πρωθυπουργός, ο Ταγίπ Ερντογάν έγινε το 2014 ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας οι οποίος εξελέγη με άμεση και καθολική ψηφοφορία. Το 2017, μία συνταγματική αναθεώρηση διεύρυνε σημαντικά τις εξουσίες του.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από τους τόπους της καταστροφής, τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης έχουν καταστραφεί στις περισσότερες πόλεις και περιοχές. Περισσότεροι από 11.400 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στην Τουρκία μετά τις 6 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς, περί τα δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις σεισμόπληκτες περιοχές, είτε οργανωμένα από τις αρχές είτε με δικά τους μέσα. Περισσότερα από 31.000 κτίρια κατέρρευσαν και 170.000 έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές και πρέπει να κατεδαφισθούν. Οι διασωθέντες έχουν εγκατασταθεί σε σκηνές, κοντέινερ ή στο ύπαιθρο.
Οι επιχειρήσεις έρευνας σταμάτησαν δέκα ημέρες μετά τον σεισμό σε ένδεκα επαρχίες και συνεχίζονται μόνο στο Καχραμάνμαρας, κοντά στο επίκεντρο της δόνησης, και στο Χατάι.
Αντιπροσωπεία της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας ξεκίνησε την Δευτέρα (27/2) επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές για να αποτιμήσει τις δυνατότητες οργάνωσης της ψηφοφορίας.
Συμμαχία της αντιπολίτευσης
Στα 69 του χρόνια, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει την πιο επικίνδυνη εκλογική δοκιμασία της καριέρας του.
Η συμμαχία της αντιπολίτευσης, που συγκεντρώνει έξι κόμματα διαφόρων τάσεων, καλείται να αποφασίσει αύριο το όνομα του υποψηφίου της.
Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, το HDP, δεν συμμετέχει στην συμμαχία.