Αν και τα τελευταία χρόνια το ΒΔ Ιόνιο δεν είχε συμπεριληφθεί στα σχέδια για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων, πλέον, η κυβέρνηση προωθεί και με ταχείες διαδικασίες τη χωροθέτηση και τη δημοπράτηση, σε ένα συνολικό σχέδιο για ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) της χώρας μας.
Πρόκειται για το “Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων” (ΕΠΑΥΑΠ) που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και που προκρίνει 12 περιοχές για την ανάπτυξη των κατάλληλων περιοχών, με 6 από αυτές να εντάσσονται στην πρώτη φάση με ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων το 2030 στην Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τα Διαπόντια.
Φοβούνται τις αντιδράσεις
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον αθηναϊκό Τύπο, στην Κρήτη θα αναπτυχθούν κοντά στα 800 MW, στη ζώνη Λέσβου-Σκύρου-Κύμης 300 MW και στο Νότιο Αιγαίο 550 MW.
200 MW προβλέπεται να να αναπτυχθούν στο βορειοδυτικό Ιόνιο, δηλαδή στα Διαπόντια Νησιά, και άλλα 250 MW στις Κυκλάδες, ισχύς μικρή συγκριτικά με το υψηλό δυναμικό τους. Στις δύο αυτές περιοχές, μπήκε ένας «κόφτης» λόγω της τουριστικής ανάπτυξης και των πιθανών κοινωνικών αντιδράσεων, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ
Πλωτά
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energymag.gr, τα περισσότερα από τα θαλάσσια αιολικά πάρκα θα είναι πλωτά ενώ το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται σε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του σταδίου των ερευνών με δημιουργία μίας εταιρίας ή δομής ειδικού σκοπού που θα αναλάβει να προχωρήσει τις έρευνες για λογαριασμό της ΕΔΕΥΕΠ, με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.
Αυτό σημαίνει πως οι ιδιώτες που θα τα αναλάβουν στο τέλος, θα “γλιτώσουν” από το κόστος των αρχικών ερευνών…
Ποιοι ενδιαφέρονται
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, έχουν δημιουργηθεί συνεργατικά σχήματα που ενδιαφέρονται για να αναλάβουν το έργο, μεταξύ των οποίων η γερμανική RWE με τη HELLENiQ ENERGY, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Ocean Winds (κοινοπραξία της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής Engie), η Mytilineos με τη δανική Copenhagen Offshore Partners, η Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και η Iντρακάτ με την Parkwind, ενώ στην αναζήτηση ξένου εταίρου βρίσκεται και η ΔΕΗ. Ισχυρό φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον της νορβηγικής Equinor, της γαλλικής Total Eren και της πολυεθνικής Shell, της ισπανικής Iberdrola και της γερμανικής Innogy, θυγατρικής της EON.
Κατά ο (τότε) Δήμος Εσπερίων, κατά και το τοπικό ΤΕΕ
Κατά της εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στη Βορειοδυτική Κέρκυρα και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή των Διαπόντιων Νησιών, έχει ταχθεί με ομόφωνη απόφασή της η Διοικούσα Επιτροπή του τοπικού Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ, το 2010, όταν η τότε κυβέρνηση προωθούσε τη δημιουργία του. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και φυσικά το εδώ Περιφερειακό του Τμήμα – τάσσεται υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, της εγκατάστασης δηλαδή Αιολικών Πάρκων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ βορειοδυτικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νησιών, θεωρούμε ότι το έργο αυτό δεν πρέπει να εκτελεστεί, σε καμία περίπτωση, διότι προσβάλει βάναυσα το ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιβάλλον».
Ο βουλευτής Κέρκυρας Αλ. Αυλωνίτης, ως δήμαρχος Εσπερίων το 2010, είχε ταχθεί εναντίον της δημιουργίας του θαλάσσιου αιολικού πάρκου και είχε καταθέσει αυτοπροσώπως φακέλους στις αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργείαμε επιχειρήματα και απόψεις κατά της δημιουργίας του πάρκου στο συγκεκριμένο σημείο, υπογραφές και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Εσπερίων που τάσσεται κατά του έργου. Είχε δηλώσει ότι ότι ο Δήμος είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά κατά του συγκεκριμένου έργου. «Δεν θα ανεχθούμε την οπτική και οικολογική ρύπανση. Μια τέτοιου είδους τοποθέτηση πρέπει να γίνει σε μεγάλη απόσταση από την παραλία, αλλιώς ποιος τουρίστας θα θελήσει να διαμείνει στην περιοχή, με ένα δάσος ανεμογεννήτριες ακριβώς μπροστά του;» είχε πει χαρακτηριστικά.
Μονο στην Κερκυρα των υποτακτικων μπορουν και καταστρεφουν διαφοροι, οτι μπορουν και οπως μπορουν. Αντε και καλη “αναπτυξη”.
Δεν υπάρχει άλλη λύση αν θέλουμε πράσινη ανάπτυξη.οπου και να πάνε πάντα οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για Χ,ψ, λόγους. Και πολύ άργησαν
Πρόκειται για ένα έγκλημα στο περιβαλλον ενός από τους πιο παρθενους και ευαίσθητους τόπους του Ιονίου. πρεπεινα γινη δημοψήφισμα και να αποφασίσουν οι κάτοικοι της Κέρκυρας και των δια Ποντίων νήσων αν θα δεχθουν μια τόσο ενοχλητική επέμβαση στον τόπο τους
Είμαστε (150)πραγματικοί ακρητες στα Διαπόντια, θέλουν να μας διώξουν κ,εμάς ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ….
Χανουν τον χρονο τους. Η Κερκυρα και γενικα τα Ιονια νησια δεν εχουν σε γενικες γραμμες αερα. Δεν ειναι Αιγαιο. Επισης χρειαζεται μια γερη υποδομη για την μεταφορα της ενεργειας, συνεχες maintenance και γενικα δεν θα αποδωσουν. το μονο που αποδιδει ειναι τα φωτοβολταικα. Τελος.
Μπράβο σε κυβέρνηση και τοπικούς άρχοντες που έχουν καταστρέψει την Κέρκυρα και τα Διαπόντια νησιά και έχουν καταφέρει να είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης και συνεχώς να μας υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε πολίτες αυτής της χώρας δρόμους νοσοκομείο δεν έχουμε βιολογικό δεν έχουμε όλη η Ελλάδα έχει τα πάντα εμείς τίποτα όλα στο βωμό τού χρήματος Μπράβο σας .