Δύο εβδομάδες πριν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δήλωνε ότι η Περιφέρεια δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους και εξέφραζε την αισιοδοξία της βάσει των δηλώσεων Λέκκα στο Περιφερειακό, ότι με κατάλληλες ενέργειες, παρεμβάσεις και πολιτικές που θα τελείωναν την αναρχία που επικρατεί στο τουριστικό αξιοθέατο, το Ναυάγιο της Ζακύνθου θα μπορούσε να ανοίξει υπό προϋποθέσεις.
Πριν αλέκτωρ λαλήσει, κοινή υπουργική απόφαση τεσσάρων υπουργών βάζει οριστικό λουκέτο τουλάχιστον για φέτος.
Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ότι η ΚΥΑ για την πλήρη απαγόρευση πρόσβασης και προσέγγισης του Ναυαγίου ανακοινώθηκε μεν σήμερα, ελήφθη ωστόσο με βάση την Εκτίμηση Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ που παραδόθηκε στις 9 Μαρτίου, 20 ολόκληρες ημέρες προτού γίνει στα τέλη Μαρτίου η περίφημη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία τόσο η κα Κράτσα όσο και ο ίδιος ο επικεφαλής του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας αφήσουν ανοικτές χαραμάδες για επαναλειτουργία υπό όρους…
Μόλις 18 ημέρες μετά, η κυβέρνηση σφραγίζει αυτές τις χαραμάδες απαγορεύοντας… “δια ροπάλου” την προσέγγιση από θάλασσα ή έδαφος έως τις 31 Οκτωβρίου στον οποιονδήποτε, εκτός και μόνο για περιπτώσεις διάσωσης!
Τι λέει η ΚΥΑ
Η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτηαπαγορεύει πλήρως την πρόσβαση στον όρμο του Ναυαγίου Ζακύνθου, τόσο από θαλάσσης όσο και από στεριάς μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, προβλέπει:
– Την απαγόρευση πρόσβασης και προσέγγισης στην «Απαγορευμένη Ζώνη» και στη «Ζώνη Ελεγχόμενης Πρόσβασης», ως αυτές εμφαίνονται στο Παράρτημα που συνοδεύει την παρούσα, και μνημονεύονται στην από 09.03.2023 με α.π. 550/9.3.2023 Εκτίμηση Διακινδύνευσης στην Περιοχή Ναυαγίου Ζακύνθου του ΟΑΣΠ.
– την απαγόρευση της πρόσβασης στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς και στο πλάτωμα που υφίσταται έμπροσθεν του πρανούς και συνορεύει με δρόμο πρόσβασης επισκεπτών, με όριο απαγόρευσης απόσταση 10 μέτρων από το όριο του πρανούς.
– Την κατ’ εξαίρεση προσέγγιση στην ζώνη ελεύθερης πρόσβασης ως αυτή εμφαίνεται στο συνημμένο παράρτημα, και μνημονεύεται στην από 9.3.2023 υπ’ αρ. 550/9.3.2023 εκτίμηση διακινδύνευσης στην Περιοχή Ναυαγίου Ζακύνθου του ΟΑΣΠ, η οποία περιλαμβάνει την περιοχή που ορίζεται από τα σημεία ΓΔ και έχει σαν όριο το ναυάγιο του πλοίου «Παναγιώτης», αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.
– Την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της προσέγγισης – αγκυροβολίας κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού από λουόμενους στη θαλάσσια περιοχή εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει τα δύο (02) άκρα (βόρειο και νότιο) του Όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου. Η προσέγγιση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.
– Οι απαγορεύσεις πρόσβασης και προσέγγισης και οι όροι ελεγχόμενης πρόσβασης της παρούσας ισχύουν για το χρονικό διάστημα από την έκδοση της παρούσας και έως 31.10.2023 προς το σκοπό προστασίας των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου”
Σε ό,τι αφορά τις ποινές για τους παραβάτες, επισημαίνεται ότι: «Οι παραβάτες της παρούσας ανεξαρτήτως ποινικών ή αστικών ευθυνών υπόκεινται και σε διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 157 του ν.δ. 187/1973 (Α’ 261) και του οποίου οι διατάξεις, ως προς το ύψος, το είδος της κύρωσης και τον τρόπο επιβολής τους, εφαρμόζονται ανάλογα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας».
Η αντίδραση της Ρόδης Κράτσα
Η περιφερειάρχης, σε απογευματινή (Σάββατο) γραπτή της δήλωση, ζητά ουσιαστικά να ξανανοίξουν οι “χαραμάδες” μερικής λειτουργίας του Ναυαγίου με την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου από Κικίλια και Στυλιανίδη (Τουρισμός, Πολιτική Προστασία), ρίχνοντας την ευθύνη στους… προηγούμενους που ως Αυτοδιοίκηση έδειξαν απάθεια για τη διάσωση του χώρου!
Η δήλωση Κράτσα αναφέρει: “Η πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση αναφορικά με την “λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης των επισκεπτών στην περιοχή του Ναυαγίου Ζακύνθου” χρήζει διευκρινίσεων ως προς τα δεδομένα της περιοχής και των συνθηκών ασφαλούς επισκεψιμότητάς της. Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από τους Υπουργούς Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη να προσδιορίσουν με διευκρινιστική εγκύκλιο την εφαρμογή των μέτρων που πρέπει να ισχύσουν άμεσα αλλά και εξελικτικά, βάσει των επιστημονικών παρατηρήσεων της ομάδας του Καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα σύμφωνα με τον οποίο οι μέχρι σήμερα συνθήκες επισκεψιμότητας είναι απαγορευτικές αλλά η εφαρμογή σωστών μέτρων μπορεί να δώσει λύση. Το Ναυάγιο ως φυσικό μνημείο με τεράστια επισκεψιμότητα αποτελεί μια πολυσύνθετη υπόθεση με σοβαρά θέματα ασφάλειας και προστασίας που ποτέ στο παρελθόν δεν αντιμετωπίστηκαν δεόντως ούτε από το κράτος, ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους αρμόδιους Φορείς για να συμβάλλει στην ασφαλή επισκεψιμότητα, αλλά και να ανατρέψει την εικόνα απάθειας και αδιαφορίας της τοπικής αυτοδιοίκησης των περασμένων χρόνων”.
Τα μέτρα που είχε προτείνει η ΠΙΝ
Ωστόσο, η Περιφερειάρχης είχε κάνει επανειλημμένες δηλώσεις εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια με τις οποίες μιλούσε για μέτρα που επρόκειτο να ληφθούν και έργα που επρόκειτο να γίνουν για να μην κλείσει ο χώρος. Όμως, προτεραιότητα είχε δοθεί στο τέλος του 2021 στη δημιουργία δομής με τροπολογία Κικίλια για τη διαχείριση του χώρου.
Έτσι, φτάσαμε στα τέλη Μαρτίου όπου μιλούσε (εφημερίδα Καθημερινή) για τα μέτρα τα οποία θα απέτρεπαν τη σημερινή εξέλιξη: «Η μία πρόκληση αφορά το θαλάσσιο μέρος απ΄όπου μέχρι πρότινος έφτασαν χιλιάδες επισκεπτών κάθε εβδομάδα και η δεύτερη είναι τα βράχια πάνω και γύρω από το “Ναυάγιο” τα οποία είναι επίσης προσβάσιμα στο κοινό», αναφέρει η κα. Κράτσα προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή το πρώτο μέλημα της περιφέρειας είναι να κατασκευαστεί μία προστατευτική μπάρα στους βράχους καθώς και να υπάρξει μία εταιρία security που να φυλάει τον χώρο. Οσον αφορά το θαλάσσιο κομμάτι, θα πρέπει να υπάρξει περίφραξη ώστε να μην πλησιάζουν τα πλοιάρια καθώς και να εξοπλιστεί το λιμενικό με ένα επιπλέον σκάφος ώστε να βρίσκεται έγκαιρα στο σημείο στην περίπτωση ενός εκτάκτου περιστατικού. Οσον αφορά τις έρευνες επικινδυνότητας που «τρέχουν» με προγράμματα της περιφέρειας, η κα. Κράτσα επισήμανε πως «το πρόγραμμα χρηματοδότησης έρευνας των ακτών από το ΕΣΠΑ θα λάβει παράταση ώστε να συνεχιστούν οι επιστημονικοί έλεγχοι και στις υπόλοιπες παραλίες του Ιουνίου», δήλωσε στην αθηναϊκή εφημερίδα.
Βολές από Γαλιατσάτο
Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει στο προηγούμενο Περιφερειακό, ο πρώην Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος ο οποίος χαρακτήρισε το νέο ναυάγιο ως παταγώδη αποτυχία της επιτροπής που συμμετείχε και η ίδια: “Η περιφερειάρχης ομιλεί για το “νέο Ναυάγιο”. Σωστά, το νέο ναυάγιο είναι το ναυάγιο της περίφημης επιτροπής στην οποία συμμετείχε και συμμετέχει και η ίδια , επιτροπής που απέτυχε παταγωδώς να δημιουργήσει συνθήκες προστασίας του διάσημου τοπόσημου και το μόνο της έργο ήταν η απ ευθείας ανάθεση μελετών εκατομμυρίων και η ανάθεση της φύλαξης σε εταιρεία πώλησης πλακιδίων(!) Αδιάφοροι και αναποτελεσματικοί σε όλα