Οικείοι, φίλοι και γνωστοί του δημοσιογράφου και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ρωμαίου (Πάγοι Κέρκυρας 1934 – Φιλοθέη Αττικής 2023), μεταξύ των οποίων αρκετοί Κερκυραίοι κάθε πολιτικής απόχρωσης, τον συνόδευσαν σήμερα στη στερνή κατοικία του στο νεκροταφείο του Χαλανδριού στην Αττική. Τον αποχαιρέτησαν με βαθύ σεβασμό και λόγια τιμής.
Εκφώνησαν επικήδειους, εξαίροντας την προσωπικότητα και το έργο του, εκ μέρους των παλιών καλών φίλων και πολιτικών συνεργατών του ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδογιαννάκης, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη ο δημοσιογράφος και πολιτικός Πέτρος Ευθυμίου και εκ μέρους της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της οποίας ο Γ. Ρωμαίος διετέλεσε αντιπρόεδρος μετά τη χούντα των συνταγματαρχών, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσαλαπάτης.
Παρούσα στην κηδεία ήταν και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, όπως και δημοσιογράφοι προσκείμενοι σε όλο το πολιτικό φάσμα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ).
Τόσο ο Γ. Παπαδογιαννάκης όσο και ο Π. Ευθυμίου και ο Δ. Τσαλαπάτης εξήραν το σημαντικό δημοσιογραφικό και ιστοριογραφικό έργο, τη σεμνότητα, το ήθος και τη συνέπεια αντιλήψεων και δράσης που χαρακτήρισαν τη δημοσιογραφική και την πολιτική σταδιοδρομία του σοσιαλδημοκράτη Κερκυραίου δημοσιογράφου και πολιτικού. Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στο γεγονός ότι ο Γιώργος Ρωμαίος, μαζί με άλλους δημοσιογράφους, είχε σημαντική συμβολή στην έρευνα και την αποκάλυψη σημαντικών στοιχείων για την υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, καθώς και στο ότι για τις ιδέες και τη δράση του είχε συλληφθεί και φυλακιστεί από τη χούντα των συνταγματαρχών.
Έδωσαν το «παρών» στην κηδεία, μεταξύ άλλων πολιτικών στελεχών – βουλευτών, οι Απόστολος Κακλαμάνης, Τηλέμαχος Χυτήρης, Συλβάνα Ράπτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Σοφία Βούλτεψη, Αλέκος Αυλωνίτης. Επίσης, ο δήμαρχος της βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης. Ένα από τα στεφάνια προερχόταν από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το χωριό Πάγοι. Εκεί ήταν και ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κατσαρός.
Να προσθέσουμε, από την πλευρά μας, πως ο Γιώργος Ρωμαίος, κορυφαίος Κερκυραίος δημοσιογράφος του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα, που διετέλεσε και διευθυντής της εφημερίδας – ναυαρχίδας της αστικής τάξης «Το Βήμα», ήταν ίσως ο τελευταίος μιας γενιάς ανθρώπων της ερευνητικής και μαχόμενης δημοσιογραφίας που ανήλθε σε τόσο υψηλή δημοσιογραφική θέση και σε όλη του τη ζωή αρνήθηκε να συνδεθεί με τα διάφορα «ευαγή ιδρύματα» της κυρίαρχης τάξης και ξένων οργανισμών, διατηρώντας την ανεξαρτησία του, υπηρετώντας σταθερά τις ιδεολογικοπολιτικές αντιλήψεις του και αφιερώνοντας σημαντικό μέρος της ζωής του στο δημοσιογραφικό καθήκον, όπως πίστευε, της συγγραφής ιστοριογραφικών έργων υψηλού επιπέδου, με δημοσιογραφικό πνεύμα. Κορυφαίο και ανεκτίμητο έργο του, απολύτως χαρακτηριστικό για την επίμοχθη και σοβαρή δουλειά του και για τη σταθερή τοποθέτησή του στη σοσιαλδημοκρατική όχθη του αστικού πολιτικού συστήματος, μπορεί να θεωρηθεί το τετράτομο έργο του 2.112 σελίδων «Η περιπέτεια του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα», που καλύπτει με πληθώρα στοιχείων τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς αγώνες την περίοδο από το 1844 έως το 2009.
Ο Γ. Ρωμαίος δεν ξέχασε ποτέ, εξάλλου, τον γενέθλιο τόπο του. Έτσι, μεταξύ άλλων, το στερνό συγγραφικό έργο του αφορούσε την Κέρκυρα, εκδόθηκε το 2020 από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, τιτλοφορείται «Κερκυραίοι πολιτικοί και στρατιωτικοί στη δίνη της ιστορίας» και περιλαμβάνει, ως επίμετρο, ιδιαίτερο κεφάλαιο με τον τίτλο «Κερκυραίοι δημοσιογράφοι που έγραψαν ιστορία», μεταξύ των οποίων καταλαμβάνει πια εξέχουσα θέση.
Χ.Κ.
Όντως έφυγε από κοντά μας ένας σπουδαίος άνθρωπος μια πένα διαφορετική για τη δημοσιογραφία που υπηρέτησε Αγωνιστής της δημοκρατίας.. Τον γνώρισα πολλά χρόνια πριν ήμουν παιδί στην οικογένεια συνέβαιναν διαφορά από συγκεκριμένες πολιτικές της εποχής. Αργότερα βρεθηκαμε ενήλικη ποια εγώ παντρεμένη με τον Γιώργο Δρυ στους πάγους στην κερκυρα , στην Αθήνα με την Μαρία την γυναίκα του, ο Γιωργος δεν ξέχασε ποτε τι περάσαμε σε προηγούμενα δύσκολα χρόνια για εκείνον για την οικογένεια μου μου εξέφραζε συμπάθεια και εγώ εκτίμηση.
Καλό ταξίδι και καλή αντάμωση με τους γνήσιους αγωνιστές της διαδρομής σου.