Παρά την κινητοποίηση πολλών πολιτικών και φορέων, η συμμετοχή -για μια ακόμα φορά- στο κάλεσμα για τη διάσωση της παραλίας της Δασιάς ήταν πολύ περιορισμένη και η πλειονότητα όσων προσέτρεξαν στο κάλεσμα του τοπικού συλλόγου ήταν οτιδήποτε άλλο παρά κάτοικοι της περιοχής.
Παρά τη σπουδαιότητα του ζητήματος, παρά το ότι η διάθεση οικειοποίησης, περιορισμού και περιχαράκωσης μίας από τις πλέον δημοφιλούς παραλίας για τους Κερκυραίους από την ξενοδοχειακή μονάδα που αγόρασε την έκταση του πάλαι ποτέ Club Med είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, στους 250 περίπου συγκεντρωμένους το απόγευμα της Πέμπτης οι περισσότεροι ήταν πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, μέλη κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών συλλόγων, όχι όμως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κάτοικοι.
Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που έλαμψαν δια της απουσίας τους ήταν εκπρόσωποι της δημοτικής και της περιφερειακής αρχής…
Το παρών τους στο κάλεσμα έδωσαν οι απερχόμενοι (και εκλεγέντες στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου για τα κόμματά τους) βουλευτές Αλέκος Αυλωνίτης για το ΣΥΡΙΖΑ και Δημήτρης Μπιάγκης για το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν περιφερειακός σύμβουλος Αλέκος Μιχαλάς, ο επικεφαλής της παράταξης “Πρώτα η Κέρκυρα” και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καλούδης, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφιοι βουλευτές, στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25, ΛΑΕ), του Εργατικού Κέντρου και πολλών συλλόγων, μεταξύ αυτών του συλλόγου για την προστασία του Ερημίτη.
Η διαμαρτυρία στράφηκε για μια ακόμα φορά τόσο κατά της εταιρίας IKOS που κτίζει την έκταση και διεκδικεί την κυριότητα του δρόμου που οδηγεί στην παραλία, όσο και κατά της δημοτικής αρχής και του τοπικού συμβουλίου που δέχθηκαν εισφορά σε χρήμα και όχι εισφορά σε γη για να διατηρηθούν δημόσιες και κοινόχρηστες εκτάσεις.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης της Δασιάς Ρούλα Καλούδη η οποία απηύθυνε κάλεσμα συμπαράστασης από την Αυτοδιοίκηση, τον πολιτικό κόσμο και τους πολίτες, ενώ στη συνέχεια μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καλούδης, ο οποίος έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του συλλόγου.
Ο κ. Καλούδης ανέφερε ότι το 1997 η τότε ιδιοκτήτρια του Club Med λόγω μετατόπισης του δρόμου, είχε υπογράψει αναγνωρίζοντας ότι ο εν λόγω δρόμος είναι κοινοτικός έως την παραλία. Μάλιστα, καταφέρθηκε εναντίων όλων όσοι -όπως υποστήριξε- φοβούνται ακόμα και να αναφέρουν το όνομα των ιδιοκτητών και της επιχείρησης που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους και θέλουν ακόμα και να οικειοποιηθούν το δρόμο που οδηγεί στην παραλία.
Ο πρώτος στην εκλογή του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές Αλέκος Αυλωνίτης, αφού κάλεσε τους κατοίκους που κινητοποιούνται να διαφυλάξουν τον αγώνα τους από προσωπικές πολιτικές στρατηγικές, υπογράμμισε ότι μία βασική διεκδίκηση είναι ότι δεν θα πρέπει να αλλοιωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της παραλίας όταν αυτή είναι απόλυτα δεμένη με το παρακείμενο χωριό: “Είναι λάθος η απόφαση για εισφορά σε χρήμα από το Δήμο και την Περιφέρεια”.
Η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της ΛΑΣΥ στην ΠΙΝ Αλεξάνδρα Μπαλού τόνισε ότι το περιβάλλον είναι εμπόρευμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το μόνο που επιδιώκουν είναι να κερδίζουν περισσότερα: “Θέλουν να κάνουν την παραλία δική τους γιατί όσοι κάνουν μπάνιο εδώ θα πάνε σε αυτούς τα χρήματα, όχι στο μικρό επαγγελματία απ΄ έξω”.
Για υποεπένδυση έκανε λόγο από την πλευρά της η υποψήφια βουλευτής του ΜεΡΑ25 Ευαγγελία Αλεξάκη.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, τα μέλη του Συλλόγου έκαναν περιήγηση στους συγκεντρωμένους στους χώρους που έχουν αλλοιωθεί από τις παρεμβάσεις και τις οικοδομικές εργασίες του ΙΚΟΣ.
Κρίμα να μην υπάρχει μεγάλη συμμετοχή κόσμου να διαμαρτυρηθούν για την ουσιαστικά ιδιωτικοποίηση της παραλίας της Δασιάς. Όταν θα θέλουν να πάνε να κολυμπήσουν και θα πρέπει να πληρώνουν τότε θα είναι αργά. Δυστυχώς αυτό δρομολογείται για όλες τις καλές παραλίες της Κέρκυρας εδώ και χρόνια.
Να υπάρχει ανάπτυξη δε λέω, αλλά με μέτρο και έλεγχο. Στις περισσότερες παραλίες τώρα πρέπει να πληρώσεις για να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου πρέπει οπωσδήποτε να πληρώσεις για ομπρέλα και ξαπλώστρα δεν επιτρέπεται να βάλεις τη δική σου ομπρέλα ή το δικό σου καρεκλάκι. Που θα πάει όλο αυτό; Να κατοικούμε σε νησί και να μην μπορούμε να πάμε στη θάλασσα; Όλα για να κερδίσουν κάποιοι; Εμείς δεν έχουμε δικαιώματα; Ξέρω ότι οι Κερκυραίοι τη δεκαετία του 70 έριξαν τους Αμερικάνους στη θάλασσα στη Σπιλιά οι σημερινοί τι κάνουν;;;;;;;