Ήταν κοινό μυστικό ότι η υπόθεση Αχίλλειο επρόκειτο να “σκάσει” σα βόμβα, αφού εδώ και μήνες ήταν εμφανής η τραγική απόκλιση των εργασιών στο εσωτερικό του κτιρίου από το χρονοδιάγραμμα.
Έτσι, η είδηση για αποχώρηση του εργολάβου έγινε γνωστή, όχι από την ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου) όπως θα ήταν υποχρεωμένη, αλλά από τον κυβερνητικό βουλευτή που έσπευσε να συναντηθεί με τον πρόεδρό της Παναγιώτη Μπαλωμένο για να βγάλει ανακοίνωση περί του… μέλλοντος του έργου.
Όλα από την αρχή!
Από όσα ανακοίνωσε ο κ. Γκίκας, ο εργολάβος θα αποχωρήσει διότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά ενώ η ΕΤΑΔ θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση των μελετών μέχρι το τέλος του χρόνου. Στη συνέχεια, το Υπουργείου Οικονομικών θα εντάξει τα επικαιροποιημένα έργα σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και θα επαναπροκηρυχθεί διαγωνισμός για την επιλογή νέου αναδόχου.
Ο νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στις αρχές του χρόνου ενώ την άλλη εβδομάδα θα λάβει χώρα σύσκεψη υπό την προεδρεία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες.
Με συναίνεση ή όχι;
Ωστόσο, από τις όποιες ανακοινώσεις, λείπουν παντελώς οι λόγοι της αποχώρησης του εργολάβου, η κρίσιμη λεπτομέρεια αν έφυγε οικειοθελώς και με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΤΑΔ ή αν το διαζύγιο δεν ήταν και τόσο… συναινετικό και αν θα έχουμε στο άμεσο μέλλον προσφυγές από τη μία ή την άλλη πλευρά που θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο την ολοκλήρωση.
Κρίσιμα ερωτήματα
Στην ανακοίνωση Γκίκα, δεν αναφέρεται τίποτα για τις συνθήκες αποχώρησης του εργολάβου, παρά μόνο το ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά!
Ωστόσο, η φράση αυτή δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά:
- Έχει ολοκληρώσει τα έργα για τα οποία έχει πληρωθεί έως τώρα;
- Αν ναι, έχουν γίνει περαιτέρω εργασίες για τις οποίες θα πρέπει να γίνει επιμέτρηση και να πληρωθεί;
- Αν όχι, από που θα βρεθούν τα κονδύλια για να γίνουν εργασίες για τις οποίες τα χρήματα έχουν ήδη καταβληθεί στον απερχόμενο εργολάβο;
- Θα προσφύγει η ΕΤΑΔ στα Δικαστήρια κατά του αποχωρήσαντα εργολάβου;
- Θα υπάρξει προσφυγή του εργολάβου κατά του Ελληνικού Δημοσίου;
- Τι σημαίνει η επικαιροποίηση των μελετών; Η όποια διαφορά στα κόστη, από ποιο λογαριασμό θα πληρωθεί αφού το έργο γίνεται μέσω ΕΣΠΑ; Θα απενταχθεί από το ΕΣΠΑ ή θα γίνει “γέφυρα” στο επόμενο; Και από που θα “κόψουν” για να βρεθούν τα χρήματα;
- Γιατί όλα αυτά δεν ανακοινώθηκαν εγκαίρως και προεκλογικά, καθώς ήταν κοινό μυστικό (τουλάχιστον ως φήμη) ότι ο εργολάβος είχε ουσιαστικά σταματήσει τις εργασίες, από την εποχή που η κυβέρνηση και οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποί της πανηγύριζαν για το άνοιγμα των κήπων του Αχιλλείου;
Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει πανηγυρικά τον Ιούλιο του 2020 με επίσκεψη του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν συνοδευόμενος από την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα η οποία και τον ενημέρωσε για τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του ανακτόρου ύστερα από την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ιόνια Νησιά 2014 – 2020”.
Ο κ.Μητσοτάκης, χωρίς καμία αναφορά ότι την εξασφάλιση των κονδυλίων και την ένταξη στο ΕΣΠΑ είχε υλοποιήσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, είχε τότε αναφέρει ότι αντίκρισε μια εικόνα απογοητευτική,η οποία δεν αρμόζει στο σπουδαίο μουσείο και ότι μετά την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ θα παρακολουθεί στενά την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του εμβληματικού συγκροτήματος! Τρία χρόνια μετά, ο εργολάβος εγκατέλειψε στο 20% των εργασιών…
Γαλιατσάτος το Σεπτέμβριο: Στο 20%…
Η χρηματοδότησης του έργου μέσω ΕΣΠΑ είχε εξασφαλιστεί από το 2019, στον τελευταίο χρόνο της θητείας Γαλιατσάτου ως περιφερειάρχη, με περίπου 12.000.000 €.
Ένα μήνα ακριβώς πριν από τις μέρες μας (21/9), στην προεκλογική περίοδο των Περιφερειακών Εκλογών, ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος σε επίσκεψή του με κλιμάκιο του συνδυασμού του στο Αχίλλειο, είχε υπογραμμίσει ότι η υλοποίηση του έργου βρίσκεται στο 20% των προβλεπόμενων εργασιών και ότι οι καθυστερήσεις είχαν ως συνέπειες τη μη επισκεψιμότητα σε πολλούς χώρους και αίθουσες, την απώλεια εσόδων όχι μόνο για την ΕΤΑΔ αλλά και για την οικονομία του νησιού, την κακή εικόνα που αποκομίζουν οι επισκέπτες από το εμβληματικό και παγκοσμίως γνωστό ανάκτορο του Αχιλλείου.
Πέρυσι ήταν καθησυχαστικοί!
Το θέμα είχε φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Γαλιατσάτος και το 2022. Η Ρόδη Κράτσα σε δηλώσεις της είχε απορρίψει τα περί καθυστερήσεων, υποστηρίζοντας ότι έχει συσταθεί κοινή επιτροπή με στελέχη της ΕΤΑΔ, του ΥΠΠΟ και της ΠΙΝ που παρακολουθούν την εξέλιξη των εργασιών με υπηρεσιακούς παράγοντες και μάλιστα με συνεδριάσεις κάθε Τετάρτη (!) και ότι όντως υπήρχε μία καθυστέρηση όπως δήλωνε και ο εργολάβος, χωρίς όμως να χτυπήσει “καμπανάκι κινδύνου”…
Ο Μητσοτάκης προανήγγειλε κλείσιμο
Βέβαια, το μεγάλο καμπανάκι είχε ακουστεί τον Απρίλιο του 2023, αυτή τη φορά δια στόματος Μητσοτάκη στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της ΠΙΝ που είχε μετατραπεί σε προεκλογική εκδήλωση, όταν είχε δηλώσει ότι δεν ήταν ικανοποιημένος με τα έργα και είχε προαναγγείλει ακόμα και κλείσιμό του για δύο ή τρία χρόνια, προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες!
Ο εργολαβος μετακινηθηκε στη μαρινα των Mega Yachts στη Σπηλια, γιατι περιμενουν αροδου δεκα γιοτ σαουδαραβων και πρεπει να τελειωσει το Mega εργο. Ενταξει βρομοκοπαει λιγακι βοθριλα η περιοχη αλλα το προβλημα θα ξεπεραστει με αλλο εργολαβο σε μερικες δεκαετιες.