Ραντεβού στο Βίδο δίνουν σήμερα Κυριακή Κερκυραίοι πολίτες μετά από κάλεσμα 8 συλλόγων και με σύνθημα “να ξαναζωντανέψουμε το νησί, να το χαρούμε, να μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο, γιατί όχι και για το χθές, για το Βίδο που μας αξίζει”!
Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Κούρκουλος που παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση και που είχε ο ίδιος αποτρέψει εδώ και 30 χρόνια την ιδιωτικοποίηση του νησιού, τόνισε ότι ξεκινά ένας αγώνας ώστε να πάψουν οι επεμβάσεις της ξενοδοχειακής ΙΚΟΣ (που έχει ενοικιάσει το εστιατόριο και όπως καταγγέλλεται μεθοδεύεται η επέκτασή της και η άτυπη “κυριαρχία” στο νησάκι): “Σε 1,5 χρόνο λήγει η μίσθωση του ΙΚΟΣ και θα πρέπει να γίνει από τώρα μια προσπάθεια αποκατάστασης του περιβάλλοντος και να παροτρυνθεί ο κόσμος να πάει εκεί”.
Τι είπε ο Γ. Κούρκουλος
Πως προέκυψε η περίπτωση Βίδο; Ακόμη και πριν τη δικτατορία γινόταν λόγος για την λεγόμενη αξιοποίηση του Βίδο και του Παλαιού Φρουρίου. Και παρουσιάστηκε μια περίπτωση. Σαουδάραβες μονάρχες ήθελαν να συνάψουν με την Κυβέρνηση σύμβαση για να χτιστούν μεγάλα συγκροτήματα και γι’ αυτό να δώσουν ένα ποσό στο Βίδο.
Η Κυβέρνηση είχε αποδεχτεί τις προτάσεις και είχε μονογραφηθεί η διακρατική συμφωνία γιατί προσδοκούσε να έχει καλές σχέσεις ώστε να λύσει το πετρελαϊκό πρόβλημα. Αμέσως μετά όμως ο κόσμος άρχισε να λέει “θα το πάρουν οι Άραβες και δεν θα μπορούμε να πάμε εμείς;”. Έτσι άρχισαν ξεκίνησαν κάποιες δειλές δειλές συζητήσεις και η κερκυραϊκή κοινωνία άρχισε να ψάχνει το θέμα… Τότε για πρώτη φορά προέκυψε μια πρωτοβουλία, μια επιτροπή αντιμετώπισης κερκυραϊκών προβλημάτων, το 1976.
Και μετά ήρθαν τα συλλαλητήρια με συγκινητική συμμετοχή του κόσμου και το περίφημο σύνθημα “δώστε το Βίδο στο λαό”. Το κίνημα φούντωσε και έτσι μας έδωσαν το Βίδο “κατά χρήσιν” και στη συνέχεια ο Ανδρέας Παπανδρέου μας το έδωσε κατά πλήρη κυριότητα. Το 1986 υπέγραψα για λογαριασμό του Δήμου το συμβόλαιο της δωρεάς.
Αυτή η προσπάθεια ήταν επιτυχημένη γιατί είχε την πλήρη συμπαράσταση όλων. Είχε, όμως, κι ένα πολιτικό θύμα, τον δικηγόρο Γιώργο Χαλικιόπουλο, που έστειλε τολμηρά τηλεγράφημα στην κυβέρνηση ότι τάσσεται στο πλευρό μας κι είναι αμετακίνητο αίτημα του κερκυραϊκού λαού. Και μετά έπεσε σε δυσμένεια αφού ο τότε παντοδύναμος Υπουργός – τότε -Γιώργος Ράλλης, πρωταγωνιστούσε στο να αποκτήσουν οι Άραβες το Βίδο.
Θέλαμε λοιπόν το Βίδο να παραμείνει νησί για τους Κερκυραίους, όχι και για τους Κερκυραίους… Χωρίς κανένα αφεντικό.
Με αφορμή, τέλος, το θέμα του εστιατορίου, ο Δήμος δεν θα πρέπει να προσδοκά σε έσοδα, να επιδιώκει ζημία, αρκεί ο κόσμος να κάνει μπάνιο εκεί και στις άλλες ακτές.
Κ. Παυλίδης
Ο σκοπός του συλλόγου μας είναι η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του νησιού, να συνεχίσει το Βίδο να είναι η πτυχή της πόλης, να είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη η πρόσβαση για όλους και να γίνει πάλι χώρος αναψυχής και κατασκηνώσεων. Ο έμμεσος αποκλεισμός από το νησί τα τελευταία χρόνια και η λογική ενός private island μας κάνει να ανησυχούμε πάρα πολύ.
Εμείς, την Κυριακή θα ξαναταξιδέψουμε την Κυριακή στο Βίδο με τον “Αίολο” και θα επιμένουμε για να ανοίξει πάλι το νησί.
Γ. Ραιδεστινός
Ξανανεβαίνουμε στο Βίδο για ακόμη μια φορά όχι με το δημοτικό καϊκι, που θα έπρεπε να είναι εδώ και μήνες ήδη. Θα πάμε με τον “Αίολο”. Δυστυχώς οι επιφυλάξεις μας να μην προγραμματίσουμε την επίσκεψη αυτή με το δημοτικό καϊκι, δυστυχώς, επαληθεύτηκαν, καθώς το καϊκι είναι στο καρνάγιο. Με εκπλήσσει η ευκολία με την οποία η δημοτική αρχή δίνει υποσχέσεις ότι το καϊκι θα ήταν ήδη στη γραμμή. Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε.
Σ. Πέτρου, Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων
Ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων συμμετέχει στην επίσκεψη στο Βίδο όπως και πέρυσι. Στόχος μας είναι αφενός να γνωρίσουν τα μέλη μας το νησί, να τονωθεί το ενδιαφέρον του κόσμου για τον υπέροχο αυτό τόπο και αφετέρου να συμβάλλουμε κι εμείς στον καθαρισμό και ευπρεπισμό του ώστε να είναι προσβάσιμο στον κόσμο. Όπως γνωρίζουμε, τα τελευταία χρόνια, η πλειονότητα ενεργειών στο Βίδο γίνεται από εθελοντές καθώς η κρατική και τοπική μέριμνα είναι ελάχιστη και ανεπαρκής
Σ. Καλούδης, πρόεδρος Συλλόγου Περιβάλλοντος
Ως σύλλογος έχουμε αναλάβει την οργάνωση δράσης καθαρισμού στο νησί, καθαρισμού των ακτών αλλά και διαχείρισης των απορριμμάτων που θα δημιουργηθούν απο τους συμμετέχοντες ώστε να κάνουμε διαλογή στην πηγή. Με αυτές τις δράσεις θα φροντίσουμε όχι μόνο να μην επιβαρύνουμε το νησί με απορρίμματα αλλά να το αφήσουμε πιο καθαρό απ’ ότι θα το βρούμε.
Το κάλεσμα
Δίνουμε ραντεβού στις 12.30 στο Παλιό λιμάνι (εκεί που αναχωρεί το δημοτικό καΐκι) και μεταφερομαστε με το καΐκι “Αίολος”.
Έχουμε φροντίσει να έχουμε νερά, κολατσιό γιατί δεν υπάρχει τίποτα πάνω στο νησί, και φυσικά, καπέλα και μαγιό για να περπατήσουμε και να κολυμπήσουμε….
Κάνουμε δράσεις καθαρισμού των παραλιών, γνωριμίας με τα σημεία ενδιαφέροντος, διαπιστώνουμε τί συμβαίνει σήμερα στο Βίδο και το απόγευμα συζητάμε για το πώς θέλουμε το Βίδο για τα παιδιά μας, για μας, για τους επισκέπτες μας.
Η βραδιά θα κλείσει με συλλογική κουζίνα (όποιος θέλει φέρνει ό,τι μπορεί) και με μουσική που θα μας προσφέρει ένα νεανικό σχήμα.
Επιστρέφουμε στις 10,.00μ.μ.
Θα υπάρξουν ενδιάμεσα δρομολόγια για όσους θέλουν να έρθουν αργότερα ή να φύγουν νωρίτερα.
Aπό Κέρκυρα για Βίδο στις 4.30 και στις 8.00 και από Βίδο για Κέρκυρα στις 4.00 και στις 7.30μ.μ.
Εισιτήριο 3 ευρώ.
Η διοργάνωση
Η δράση συνδιοργανώνεται από τους Συλλόγους:
OI ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΒΙΔΟ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΙΤΣΑΣ “ΤΟ ΑΛΣΟΣ”
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ SAN GIACOMO
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΑΣΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ NATURA ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ