Ακριβώς ένα χρόνο πριν, την 22α Ιανουαρίου 2022, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων διοργανώνει το διαγωνισμό «Η Μουσική Παράδοση της Κέρκυρας 2022» στο πλαίσιο του προγράμματος APOLLO LANDS Ελλάδα- Ιταλία.
Νικητής του διαγωνισμού το «Μαΐτζο» το οποίο κέρδισε την εκπροσώπηση της Κέρκυρας στο Φεστιβάλ του Μονπελιέ τον Ιούνιο του 2022. Η σχετική ανάρτηση εκείνης της ημέρες (με περηφάνια) από τη μαέστρο Χριστίνα Καλλιαρίδου ανέφερε: «Το μαΐτζο” ( Il maeggio) θα εκπροσωπήσει την Κέρκυρα στο Φεστιβάλ του Μονπελιέ τον Ιούνιο του 2022. Κέρδισε την πρώτη θέση στον μουσικό διαγωνισμό με θέμα ” Η Μουσική Παράδοση της Κέρκυρας 2022″! Η λέξη μαΐτζο προέρχεται από το ρήμα μαϊτζάρω ( ιταλικά: maneggio, maneggiare), και σημαίνει κατευθύνω, ηγούμαι, διαχειρίζομαι, έχω το πάνω χέρι! Μπράβο παιδιά! Συγχαρητήρια σε όλους τους διαγωνιζόμενους!
Τα μέλη του “Μαΐτζο” : Αποστολίδη Γεωργία, Γκόγκη Αντιγόνη, Κεφαλίδου Μαρία, Κούκος Ευθύμιος, Κωμοδρόμου Χρίστια, Μανωλάτου Εμμανουέλα, Ντίνα Ναταλία, Παπαμητσάκης Κωστής, Παπασπύρου Γιώργος, Πετρούλια Μαρία, Συρίμη Ανδριάνα».
Αποχαιρέτα το Μονπελιέ..
Ο Ιούνιος ήρθε και πέρασε και ταξίδι οι νικητές δεν είδαν. Ούτε όμως κι ενημέρωση υπήρξε για τους λόγους της μη πραγματοποίησης, ούτε ποιος ευθύνεται και για ποιους λόγους. Ώσπου η κα. Καλλιαρίδου ζήτησε δημοσίως εξηγήσεις τι συνέβη ακριβώς: «Αχ, γλυκό “Μαΐτζο” μου, ακριβώς ένα χρόνο πριν κέρδισες επάξια την πρώτη θέση σε έναν διαγωνισμό “μουφα”, δηλαδή εξ αρχής λάθος! Τί συνέβη ακριβώς;;; Μείναμε με την όρεξη του ταξιδιού και της εκπροσώπησης της Κέρκυράς μας στο εξωτερικό…»
Χρ. Τόμπρου: Την ευθύνη φέρει η Ιταλική πλευρά
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρυσούλα Τόμπρου απάντησε άμεσα, διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για το πρόγραμμα APOLLO LANDS Ελλάδα- Ιταλία. Οι Ιταλοί είναι οι επικεφαλής Εταίροι πού έχουν την αποκλειστική ευθύνη να επιλέξουν σε ποιο φεστιβάλ θα συμμετάσχει το μουσικό συγκρότημα που διακρίθηκε στο διαγωνισμό της Κέρκυρας. Ειδικότερα θα ήθελα να τονίσω ότι ο Δήμος ,από πλευράς του, έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες που αφορούν στο έργο και την ευθύνη για τη μη ολοκλήρωσή του, φέρουν αποκλειστικά οι Ιταλοί Εταίροι μας».
Καλλιαρίδου: Πείτε μας τους λόγους
Ωστόσο η κα. Καλλιαρίδου επέμεινε στο αίτημά της για παροχή εξηγήσεων τονίζοντας ότι «είχε δημόσια γνωστοποιηθεί τόσο από τους διαχειριστές του προγράμματος, Apollo Lands, όσο και από τον Δήμο Κέρκυρας ότι ο νικητής του διαγωνισμού θα συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Μον Πελιέ το καλοκαίρι 2022. Η απορία μου εξακολουθεί να υφίσταται: νικητή του τοπικού διαγωνισμού είχαμε, προορισμό σε Διεθνές Φεστιβάλ όπως όριζε το πρόγραμμα interreg που διαχειρίζεται η εταιρεία Apollo Lands είχαμε, τί μπέρδεμα έγινε και δεν εκπροσωπήθηκε η Κέρκυρα; Οι Ιταλοί φέρουν την ευθύνη, αυτό κατάλαβα».
Η πρόσκληση του 2022 για συμμετοχή στο διαγωνισμό
Η αλήθεια πάντως είναι ότι στην πρόσκληση για τον εν λόγω διαγωνισμό αναγράφονταν ακριβώς τα εξής:
ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2022»
Δηλώστε συμμετοχή και διεκδικήστε ένα από τα τρία βραβεία του Διαγωνισμού! Ο Νικητής θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στο «Φεστιβάλ Festival des Fanfares de Montpellier» της Γαλλίας τον Ιούνιο του 2022 και να εκπροσωπήσει την μουσική παράδοση της Κέρκυρας!
Νέα καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022!
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: https://forms.gle/N7EkYuZnfmZxiWvx8
Όροι συμμετοχής: https://corfu.gr/anoikth-prosklhsh-gia-symmetoxh-ston…/…
Μουσικός Διαγωνισμός «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 2022»
Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ.,στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, Γεωργίου Θεοτόκη 49100, Κέρκυρα
Με ενδιαφέρον αναμένουμε τις πρόσθετες εξηγήσεις για τους λόγους ακύρωσης (ουσιαστικά) του διαγωνισμού. Υφίσταται το πρόγραμμα ή αφέθηκε στην τύχη του; Ενημερώθηκαν οι δικαιούχοι για τους λόγους; Υπάρχει διάβημα στην ιταλική πλευρά για την αθέτηση των υποχρεώσεων; Δόθηκαν εξηγήσεις; Τυχόν χρήματα που δόθηκαν από το εν λόγω πρόγραμμα επεστράφησαν;
Εν αναμονή των απαντήσεων τις οποίες θα αναζητήσουμε.