Με βαθιά κατάνυξη αλλά και με λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγάλη εορτή της Θείας επιφανείας στην Ιερά Μητρόπολη της Κέρκυρας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, χοροστάστησε στον πανηγυρικό όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Σπηλαιωτίσσης και της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς του ιερού μητροπολιτικού ναού, π. Σπυρίδωνα Προβατά και π. Γεώργιο Μπογδάνο και τον διάκονο του π. Ανδρέα Γκιόκα.
Έψαλλε μελωδικότατα η ωραία χορωδία του μητροπολιτικού ναού, ο οποίος ήταν κατάμεστος από τους ευλαβείς χριστιανούς, και κατά την Θεία Λειτουργία ανεγνώσθη το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου επι τη εορτή της θείας επιφανείας.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε ο Μέγας Αγιασμός σε ειδική ευπρεπισμένη εξέδρα κατά την τοπική παράδοση, με την συμμετοχή όλων των τοπικών αρχών, των βουλευτών κ. Στεφάνου Γκίκα, Αλεξάνδρου Αυλωνίτη, Δημητρίου Μπιάνγκη, της Περιφερειάρχου κ. Ρόδης Κράτσα, της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπης Υδραίου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Μεταλληνού, των αντιπεριφερειαρχών, των αντιδημάρχων, ως και των αστυνομικών, στρατιωτικών, λιμενικών και πυροσβεστικών αρχών.
Στο τέλος του Μεγάλου Αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εγκαρδίως τόσο στις αρχές του τόπου όσο και στο λαό του θεού, να δεχθούμε τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας, και να γίνουμε τέκνα φωτόμορφα της εκκλησίας έτσι όπως επιτάσσει το ελληνορθόδοξον ήθος της πατρίδας μας. Ευχήθηκε ιδιαιτέρως Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες.
Ακολούθως, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή με φιλαρμονική και αγήματα στρατιωτικά, αλλά και με τοπικές ενδυμασίες, και κατευθύνθηκε στο παλιό λιμάνι όπου επέβησαν σε ειδικό σκάφος του λιμενικού, ο Σεβασμιώτατος και οι αρχές του τόπου.
Στην προκυμαία πλήθος ανθρώπων παρακολούθησε την κατάδυση του τιμίου Σταυρού, όπου βούτηξαν περισσότερο των 30 ανθρώπων προκειμένου να λάβουν τον Τίμιο Σταυρό μετά την κατάδυση και τον αγιασμό των υδάτων.
Ο Σεβασμιώτατος πάνω από το λιμενικό σκάφος, και έχοντας την θεωρία των ανθρώπων επί της ξηράς, με κατάλληλα διαμορφωμένο μικροφωνικό εξοπλισμό, τον οποίο επιμελήθηκε ο Δήμος Κέρκυρας, απηύθυνε μήνυμα στο πλήθος των ανθρώπων, λέγοντας τους ότι σήμερα «λαμπαδοφεγγεί πάσα η κτίσις, η οποία καθαίρεται εν τω Ιορδάνη ποταμώ», λόγια του μεγαλοφωνοτάτου των προφητών Ησαΐου, τα οποία ελέχθησαν 800 χρόνια πριν το γεγονός της Βαπτίσεως του Κυρίου μας, και είναι διαχρονικά επίκαιρα και στις μέρες μας.
Η Θλίψη, το πνευματικό σκότος, η ανασφάλεια της ανθρωπότητας, οι απειλές των πολεμικών συρράξεων, οι ποικίλες απανωτές κρίσεις, οι οποίες μαστίζουν την ανθρωπότητα, οφείλονται στο ότι ο άνθρωπος δεν έγινε αποδέκτης της Χάριτος του θεού, η οποία κατέρχεται καθημερινά στη ζωή μας.
Αλλά ο σύγχρονος άνθρωπος που είναι συμβιβασμένος με την ποικίλη κακία του κόσμου και την αμαρτία που συνεχίζει να μαστίζει την ανθρωπότητα, δεν αγγίζει τις ψυχές και τις καρδιές μας, ατυχώς και σε εμάς ακόμα του Έλληνες Ορθοδόξους οι οποίοι ηλεήθημεν ποικιλοτρόπως από τον Πανάγιο Θεό.
Η εορτή είναι μια αφορμή και αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα για τη ζωή του καθενός μας αλλά και της πατρίδος μας.
Τον Τίμιο Σταυρό έλαβε ο κ. Χρήστος Σούζος, στον οποίο επέδωσε ο Σεβασμιώτατος ένα Χρυσό Σταυρό κατά την Παράδοση, και σε όλους τους κολυμβητές από έναν ασημένιο σταυρό.