Κατάμεστη η αίθουσα των Νυμφών, σε μια εκδήλωση που κυριάρχησε η συγκίνηση, παρουσία της συζύγου και του γιού του Γρηγόρη Λαμπράκη και της αδελφής του Κώστα Γεωργάκη.
______________________________________________________
ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
__________________________________________________
Αξιοζήλευτη η διοργάνωση των τριών συλλόγων Νυμφών, Περίθειας και Σφακερών και του ερευνητή Κώστα Παπούτση. Στο επίκεντρο η δημοκρατία και οι αγωνιστές, με τρία γεγονότα να βρίσκονται στο τραπέζι των τοποθετήσεων: ο Νοέμβρης του ’73 στο Πολυτεχνείο, η θυσία του Κώστα Γεωργάκη στη Γένοβα και οι αγώνες του Γρηγόρη Λαμπράκη. Το κοινό είχε την ευκαιρία να δει αρχειακό υλικό και φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στο χώρο της εκδήλωσης, καθώς και προβολή ντοκουμέντων που συνέλεξε ο Κώστας Παπούτσης με κόπους χρόνων.
Έντονα συγκινητική η στιγμή της κατάθεσης ψυχής της συζύγου του Γρηγόρη Λαμπράκη, Μαρίας, η οποία σε προχωρημένη ηλικία παρουσίασε με εξαιρετική διαύγεια και απλότητα πως αντιμετώπισε η οικογένεια την απώλεια του σπουδαίου αγωνιστή για τη δημοκρατία και την ειρήνη Γρηγόρη Λαμπράκη.
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιός του εκλιπόντος, μίλησε για τη ζωή και τη δράση του πατέρα του, παρουσίασε κι άλλες πτυχές του χαρακτήρα του όπως εκείνη του εξαιρετικού γιατρού που δεν δεχόταν αμοιβή από τους μη έχοντες. Μικρό παιδί ο ίδιος όταν ο Λαμπράκης δολοφονήθηκε, δεν έχει μνήμες αλλά η αίσθηση της περηφάνιας για τον πατέρα του ήταν εκεί, φανερή στη δήλωσή του για συνέχιση της ιστορικής μνήμης, με βιβλία, διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων.
Η συναισθηματική φόρτιση ήταν παρούσα και στη διήγηση της αδελφής του Κώστα Γεωργάκη, Κατερίνας, για το αδελφό της. «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο αδελφός μου αγωνίστηκε για τη δημοκρατία. Ούτε μελαγχολίες είχε, ούτε απογοητεύσεις, όπως θέλουν να λένε κάποιοι» είπε χαρακτηριστικά. Ήταν αδελφός μου, ήταν και ο καλύτερος φίλος μου. Συζητούσαμε, κάναμε παρέα, είχαμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο, δήλωσε φορτισμένη. Η διήγησή της για την ημέρα που κλήθηκε η οικογένεια να παραλάβει το άψυχο σώμα του Κώστα Γεωργάκη συγκλόνισε. «Μας είπαν ελάτε έγινε ένα δυστύχημα, ένα τροχαίο. Τίποτα άλλο. Πήγε ο πατέρας μου και το μετάνιωσα. Αν ήξερα τι είχε γίνει δεν θα δίσταζα, θα πήγαινα κι εγώ» είπε, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στην εποχή της Χούντας, τις απαγορεύσεις, τους φόβους, τον αυταρχισμό. Αποκαλυπτικός ο πρ. Δήμαρχος Σωτήρης Μικάλεφ, παιδικός φίλος του Γεωργάκη, για τη δράση που είχε αναπτύξει από παιδί κιόλας ο κερκυραίος ήρωας. Δράση ενάντια στο απολυταρχικό καθεστώς με κίνδυνο της ζωής του και στόχο να μάθουν την αλήθεια όλοι για την ανελευθερία και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε η Χούντα. Συγκινημένος μίλησε και ο Κώστας Γρηγορόπουλος, που φοιτητής και ο ίδιος στην Ιταλία, γνώριζε καλά τον Γεωργάκη.
Ο Κώστας Παπούτσης μίλησε για την έρευνα χρόνων που έκανε, με μαρτυρίες από Ιταλούς στη Γένοβα και κερκυραίους που γνώριζαν καλά τον Γεωργάκη. Αυτή ακριβώς η έρευνα έφερε στο φως όλα τα ντοκουμέντα της ταραγμένης εποχής, φωτογραφίες και μαρτυρίες ανθρώπων και δεν άφησε τη θυσία του Γεωργάκη να πάει χαμένη. Μια σπουδαία δουλειά, με κόπους χρόνων.
Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο θρυλικός εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβρη του 1973, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, μέσω ανοικτής τηλεφωνικής σύνδεσης. Μάλιστα κάποιοι στην αίθουσα παρατήρησαν ότι η φωνή ακουγόταν σαν τότε, σαν τη φωνή μέσα από τον απαγορευμένο ραδιοσταθμό το 1973, που ξεσήκωσε τον κόσμο στους δρόμους για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία». «Δεν ήμασταν ένα τσούρμο αλήτες» είπε, ήμασταν όλοι μορφωμένοι, φοιτητές με όνειρα και στόχους. Αλλά ο μεγαλύτερος ήταν η ελευθερία μας». Και πρόσθεσε την σπουδαιότερη ατάκα που ακούστηκε στη βραδιά: «Το Πολυτεχνείο δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον καθένα και σε όλους αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία».
Τον συντονισμό (υποδειγματικό και με παρεμβάσεις που βοήθησαν στη διασύνδεση των ομιλιών και στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος) είχε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κατσαΐτης.
Ποιους είδαμε στην εκδήλωση
Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων: οι βουλευτές Αλέκος Αυλωνίτης (ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.) και Δημήτρης Μπιάγκης (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Κέρκυρας Δημήτρης Μεταλληνός, ο πρ. βουλευτής Κώστας Παυλίδης, ο πρ. Νομάρχης Κέρκυρας Ανδρέας Παγκράτης (μάλιστα βοήθησε τα μέγιστα στη διοργάνωση της βραδιάς), ο πρ. Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ, ο Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Κέρκυρας Νίκος Τησαρχόντου, η επικεφαλής της ΛΑΣΥ Ιονίων Νήσων Αλεξάνδρα Μπαλού, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας Σπύρος Βάρελης, ο νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας Χρήστος Άνθης, ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Βόρειας Κέρκυρας Κώστας Ρούσσινος, ο δημοτικός σύμβουλος –επικεφαλής συνδυασμού Γιώργος Καλούδης, ο αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Άκης Μαυρωνάς, ο πρ. πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Στέφανος Νικόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Β. Κέρκυρας Κώστας Γρηγορόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης Κέρκυρας Αντώνης Κουρσάρης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.α.