Κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πόλη αλλά και στην Εθνική Λευκίμμης, σε (σχεδόν) καθημερινή βάση. Αγανακτισμένοι οι οδηγοί, αναζητείται λύση και επειγόντως σχέδιο διαχείρισης της κυκλοφορίας. Τα πυρά των κατοίκων συγκεντρώνουν Δήμος και Τροχαία. Πως το είπαμε εκείνο περί «φέρουσας ικανότητας» της πόλης μας; Ούτε λόγος. Πόσω μάλλον να εξεταστεί αρχίζοντας με την κυκλοφοριακή ικανότητα (ή Traffic Capacity αν προτιμάτε), αφού ήδη αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Μια πόλη που αγκομαχά από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα είναι η Κέρκυρα. Αυτοκίνητα, ενοικιαζόμενα και των μονίμων κατοίκων, λεωφορεία, τουριστικά πούλμαν, διώροφα και απλά, μίνι μπας, άμαξες, μηχανές, ποδήλατα και πατίνια στριμώχνονται σε δρόμους κατασκευασμένους για (πολύ) λιγότερο αριθμό οχημάτων σε μια προσπάθεια να φτάσουν στον προορισμό τους. Κάνουν την ορισμένη διαδρομή σημειωτόν, μέσα στη ζέστη, με την ελπίδα να μην χρειαστεί να ανταλλάξουν «γαλλικά» με τον διπλανό που πλησιάζει απειλητικά, προσπαθώντας να κερδίσει λίγα μέτρα παραπάνω. Κόρνες, θυμός, αγανάκτηση και εντέλει παραίτηση στην κακή μοίρα και το ριζικό μας, που μας ανάγκασε να περιδιαβαίνουμε τις ώρες του μαρτυρίου και τους μήνες του καλοκαιριού, συγκεκριμένους δρόμους. Η ίδια διαδρομή θα επαναληφθεί (αφού δεν γίνεται αλλιώς) και την επόμενη και κάθε μέρα σε τούτη την προνομιακή, από άποψη ομορφιάς, λωρίδα γης αλλά τόσο εγκαταλελειμμένη από τους ανθρώπους της.
Και που να σφίξουν οι ζέστες…
Η Οδύσσεια ενός Κερκυραίου στο δρόμο για τη δουλειά, τις υποχρεώσεις, τις μεταφορές παιδιών, γονιών, αγορών κλπ είναι γνωστή σε όλους. Ειδικά το καλοκαίρι δεν υπάρχει ελπίδα για τις περιοχές πέριξ της Πλατείας, στο λιμάνι και στην είσοδο προς την πόλη από την Εθνική Λευκίμμης. Όμως τελευταία το πρόβλημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Χωρίς καν να βρισκόμαστε στους μήνες αιχμής της τουριστικής περιόδου το κυκλοφοριακό κομφούζιο είναι καθημερινότητα και τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Κυριολεκτικά δεινοπαθεί κανείς στους δρόμους της πόλης και μάλιστα σε πολλούς που πριν δεν είχε διαπιστωθεί πρόβλημα, όπως η διαδρομή Γαρίτσα –Μαντούκι ή Κανόνι ή στην παράκαμψη αεροδρομίου.
Στα όρια τους οι οδηγοί
Ενδεικτική του προβλήματος η κατάσταση που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 15 Ιουνίου στην Πλατεία, με φρακαρισμένα οχήματα στην είσοδο από την παραλιακή της Γαρίτσας προς Πλατεία, διαδρομή που χρειάστηκε μισή ώρα για να διανυθεί, ενώ ενδεικτικά είναι για την ίδια ημέρα και σχόλια στο fb για άλλες περιοχές, όπως:
-Από πλατεία για κανόνι σήμερα 1ωρα και 15 λεπτά!
-Παράνοια ! Γαρίτσα – Μαντούκι 27 λεπτά !!
-30-40 λεπτά από Λεωφόρο στο λιμάνι, για να βγω από την πόλη
Πρέπει να ληφθούν μέτρα
Η κατάσταση που επικρατεί πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί οι ουρές των λεωφορείων, οι άναρχες σταθμεύσεις αυτοκινήτων και η απουσία σχεδιασμού να κρατούν ομήρους σε σημειωτόν πορεία τους κατοίκους του νησιού. Λίγο – λίγο η Κέρκυρα διώχνει τους Κερκυραίους: έλλειψη στέγης κι αν επιτέλους βρεις πανάκριβη, έλλειψη γιατρών, έλλειψη χώρων στάθμευσης, έλλειψη, έλλειψη…
Καταρχάς θα πρέπει η δημοτική αρχή να θέσει προτεραιότητα 2-3 ζητήματα, ανάμεσα στα οποία και το κυκλοφοριακό. Να εκπονήσει μελέτη βασισμένη στα σημερινά στοιχεία, την υφιστάμενη κατάσταση των δρόμων, την ροή των αυτοκινήτων, τις περιόδους χειμώνα και θέρους, τον αριθμό των αυτοκινήτων που κινούνται ανά περίοδο κ.ο.κ. Να αποφασίσει –βάσει της επιστημονικής μελέτης- πως θα δράσει για να μην υπάρχουν προβλήματα ή έστω να ελαττωθούν. Δεν είναι δυνατόν να εκτελούνται ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς προηγουμένως να έχει επαρκώς εξεταστούν οι συνέπειες από μονοδρομήσεις, κλείσιμο δρόμου κλπ.
Δεύτερον η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Τις ώρες που πολύ καλά γνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα σε συγκεκριμένους δρόμους να είναι εκεί για να διευκολύνει την κυκλοφορία και να δώσει κατευθύνσεις και λύσεις.
Και τρίτον αλλά ίσως το κυριότερο: Ξεκινήστε επιτέλους αυτή τη συζήτηση για την φέρουσα ικανότητα της Κέρκυρας, σε όλα, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και κλίνες, σε τουριστικά οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους μας, σε επισκέπτες από κρουαζιερόπλοια που χρησιμοποιούν τις υποδομές μας. Φέρουσα ικανότητα και βιώσιμος τουρισμός στις διαστάσεις που πρέπει: οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική για να μας πουν οι ειδικοί πόσος είναι αυτός ο περίφημος αριθμός τουριστών που μπορούμε να δεχθούμε χωρίς να βλάψουμε το νησί μας και χωρίς να διώξουμε τους ανθρώπους μας.
Οι φωτό είναι από την Πλατεία, ώρα 2.30μ.μ. την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023.