Την τελευταία Κυριακή του χρόνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε στον ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πόλεως Κέρκυρας.
Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, έλαβε αφορμή από το Αποστολικό ανάγνωσμα, και ιδιαίτερα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου, η οποία απευθύνεται στον Απόστολο Τιμόθεο, τον μαθητή Του.
Αυτή η επιστολή γράφτηκε από την Ρώμη όπου ήταν κρατούμενος και φυλακισμένος ο Απόστολος Παύλος, και σ’ αυτή του την επιστολή, διαισθάνεται ότι ήλθε το επίγειο τέλος του και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ως κύκνειον άσμα, απευθύνεται στο Τιμόθεο, προκειμένου να του συστήσει μερικά πράγματα, στο έργο της Αποστολικής του διακονίας.
Η ως άνω επιστολή αναφέρεται στην «επιφάνεια του Θεού», που αφορά το μυστήριο της φανερώσεως και της αποκαλύψεως του Ιησού Χριστού, ως Υιού του ζώντος Θεού, κατά την επιγενόμενη εορτή των θεοφανείων της βαπτίσεως του Ιησού στον Ιορδάνη Ποταμό.
Βέβαια, ο Απόστολος Παύλος αναφέρεται κυρίως στην ένδοξη έλευση, την Δευτέρα Παρουσία του Ιησού, ο οποίος θα έλθει προκειμένου να γίνει η τελική κρίσις.
Επιπλέον, στην παρούσα επιστολή αφήνει ο Απόστολος να ξεχειλίσουν τα συναισθήματα αγάπης της καρδιάς του προς τον Θεό, αλλά και προς τον άνθρωπο, τον οποίο ιδιαίτερα διακόνησε στην αποστολική του διαδρομή.
Γι΄ αυτό κι αναφέρεται στον Τιμόθεο όταν λέγει, -Ήρθε η ώρα μου να ποτίσω με το αίμα μου σπονδή προς τον Θεό.
Ίσως ένα μικρό απολογισμό, ότι αγωνίστηκα τον αγώνα τον καλό, και φύλαξα την πίστη την οποία έλαβα με την αποκάλυψη του ιδίου του Ιησού στην ζωή μου. Και χάριν αυτής της πίστεως έπαθα τόσα δεινά, και την πείνα, και την δίψα, και την γύμνωση, και την φυλακή, και τα ναυάγια, και τις μαστιγώσεις και τον λιθοβολισμό. Και όλα αυτά, υπερέβαιναν την αγάπη την οποία διέθεσα για τον εράσμιο Νυμφίο της καρδίας μου.
Γι’ αυτό παιδί μου σε προτρέπω πρώτον, «Νήφε εν πάσι», να είσαι άγρυπνος και να είσαι πολύ προσεκτικός, και όλα τα προβλήματα της ζωής σου, να τα αντιμετωπίζεις κατά Θεόν.
Ο Κάθε άνθρωπος οφείλει να είναι προσεκτικός στην επίγεια πορεία της ζωής του, και γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε επαγρύπνηση στην προσωπική μας ζωή, προκειμένου να μην μας καταλάβει ξαφνικά η δαιμονική ενέργεια.
Δεύτερον, «Κακοπάθησον». Η Κακοπάθεια έχει να κάνει με την συντριβή του εγωισμού μας. Εάν ο καθένας πιστός είναι έτοιμος για την κακοπάθεια, για την περιφρόνηση, για την αδικία και την θλίψη, χάριν της αγάπης μας και της πίστης μας για τον Ιησού και το Ευαγγέλιο του, τότε πάντοτε στη ζωή του πιστού, μέσα από την κακοπάθεια θα φανερώνεται ο ίδιος ο θεός.
Τρίτον, «έργον ποίησον Ευαγγελιστού». Οι προτροπές του Αποστόλου Παύλου, δεν απευθύνονται μόνο στον Τιμόθεο, αλλά προτρέπει κι όλους μας, εφόσον έχουμε ενστερνιστεί το Ευαγγέλιον του Χριστού, πως δεν πρέπει να το κρατούμε για τον εαυτό μας αλλά να εργαζόμαστε για την διάδοση του.
Και ασφαλώς μέσα από την καθαρή ζωή της νίψης και της κακοπάθειας, οι άνθρωποι προσελκύονται στη ζωή της Αλήθειας και της Γνησιότητος της πίστεως μας.
Και τέταρτον, «την διακονίαν σου πληροφόρησον». Το καθήκον της πληροφόρησης της συνείδησης μας, στην ακρίβεια των λόγων και των έργων της πνευματικής μας ζωής, έχει να κάνει με την συνειδητή μας πορεία στην καθημερινότητα της ζωής μας, από κάθε διακονία την οποία μας έχει αναθέσει ο ίδιος ο θεός.
Τότε η εν Χριστώ κοινωνία την οποία απαρτίζουμε, συμπληρώνει το έλλειμμα του αδερφού μας αλλά και το δικό μας έλλειμμα, από το περίσσευμα της χάριτος του αδελφού μας.
Αναμένοντας λοιπόν την μεγάλη εορτή της θείας επιφανείας, εάν οι προτροπές του Αποστόλου Παύλου, αγγίζουν τον καθένα μας, τότε ο επιφανής Ιησούς Χριστός θα λάμψει στις καρδιές όλων μας.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον εκλεκτό εφημέριο της Αγίας Παρασκευής, π. Νικόλαο Μοναστηριώτη, αρχιερατικό επίτροπο Πόλεως, ευχήθηκε το έργο της διακονίας του να πολλαπλασιάζεται και να επαυξάνει το νέο έτος 2024.
Ευχήθηκε και σε όλους τους πιστούς, η νέα χρονιά να καταλάμπεται από το Φως της τρισηλίου Θεότητος