Τι είπαν: Θόδωρος Γαλιατσάτος, πρ. Περιφερειάρχης / Αλέκος Αυλωνίτης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. / Δημήτρης Μπιάγκης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ / Γιάννης Κοντός, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου
Γιατί επιμένει η Κυβέρνηση σε ένα νομοθέτημα, το οποίο κατ’ ελάχιστον έχει φτιαχτεί στο πόδι, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ισχύουσες διατάξεις είναι απορίας άξιον. Πόσω μάλλον στην παρούσα φάση, που διανύουμε προεκλογική περίοδο και οι αστοχίες και εμμονές θα της στοιχίσουν αρκετές ψήφους. Τι μεταφέρουν οι κυβερνητικοί βουλευτές στα Ιόνια είναι επίσης απορίας άξιον, γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση, των αστοχιών και τραγικών λαθών στους δασικούς χάρτες, δεν μπορεί να μην έχουν ακούσει την αγανάκτηση πολιτών.
Γαλιατσάτος: Η μισή γη στα Ιόνια θα περάσει στο δημόσιο!!!
Την αρχή έκανε ο πρ. Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, φέρνοντας προς συζήτηση κατεπειγόντως το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς έχει ήδη μηνύματα για τεράστια ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στη Λευκάδα “από την ενέργεια του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο μέσω του δασάρχη Λευκάδας δηλώνει ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε 157.000 στρέμματα Λευκαδίτικης γης, ήτοι το ήμισυ περίπου της έκτασης της Περιφερειακής Ενότητας”. Ο κ. Γαλιατσάτος τονίζει ότι “η εξέλιξη αυτή επιχειρεί να ανατρέψει το νόμιμο καθεστώς στο Ιόνιο όπου δεν υφίσταται το τεκμήριο ιδιοκτησίας του δημοσίου, είναι αποτέλεσμα της σχετικής διάταξης που εμπεριέχεται στο άρθρο 152 του ν. 4819/2021 που προώθησε και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Οι δήθεν προστάτες της ατομικής ιδιοκτησίας επιχειρούν με τον τρόπο αυτό να αποσπάσουν βίαια την περιουσία των πολιτών προκειμένου να την «προσφέρουν» στα μεγάλα οικονομικά και κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Η παράταξή μας έχει προειδοποιήσει από τον περασμένο Ιούλιο όταν σε σχετική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναδείξαμε τον κίνδυνο από την εφαρμογή του ν. 4919/2021.
Δυστυχώς η περιφερειακή αρχή για μια ακόμη φορά προτίμησε να καλύψει την κυβέρνηση και απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία.
Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή που σε πρώτη φάση εκφράζεται από την περιφερειάρχη και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες”.
Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε, παρουσία μάλιστα του Υφυπουργού Γιώργου Αμυρά (ο οποίος πάντως δεν προσέφερε κάποια λύση αρκούμενος να πει ότι θα εξετάσει σε συσκέψεις το θέμα) και ο εισηγητής Θ. Γαλιατσάτος ζήτησε “Να ανακληθεί η απόφαση του δασάρχη Λευκάδας και κάθε ανάλογη που ήθελε υπάρξει και να αποκατασταθεί ο προσδιορισμός του τεκμηρίου ιδιοκτησίας σύμφωνα με τον ν. 998/1979 και να τροποποιηθεί ανάλογα το άρθρο 152 του ν. 4819/2021”.
Αυλωνίτης: Από που τους προκύπτει ότι μπορούν να δεσμεύουν ιδιωτικές εκτάσεις;
Παρέμβαση στην εν λόγω συνεδρίαση έκανε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο οποίος μετά τα στοιχεία που παρουσίασε ο Θόδωρος Γαλιατσάτος για τις εκτάσεις που κινδυνεύουν στα Ιόνια νησιά, τόνισε ότι περίπου 1εκ. στρέμματα στα νησιά μας θα καταχωριστούν στο Κτηματολόγιο ως δημόσια περιουσία, κίνδυνος που είναι ορατός και για την Κέρκυρα κατά την έναρξη της κτηματογράφησης.
Ο κ. Αυλωνίτης χαρακτήρισε το θέμα μείζονος σημασίας για τους πολίτες στα Ιόνια νησιά, θα βρεθούν υπό τη δαμόκλεια σπάθη κοστοβόρων και χρονοβόρων διαδικασιών, προκειμένου να αποδείξουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα στα υπό κτηματογράφηση ακίνητά τους, μετά την ισχύ του Ν.4819/2021 και της εγκυκλίου του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας 115255/6217/2-12-2021.Άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να αλλάξει το καθεστώς της “επιχωρίου περιουσίας” που ισχύει στα Ιόνια νησιά, από την Ένωσή τους με την Ελλάδα το 1864, όπου αναφέρεται ρητώς ότι το δημόσιο δεν αποκτά κανένα δικαίωμα κυριότητας στα Επτάνησα αφού η εγχώριος περιουσία μεταβιβάζεται αποκλειστικά μόνο στους Δήμους.
“Από που κι ως που προκύπτει στο Υπουργείο ότι μπορεί να δεσμεύσει τεράστιες εκτάσεις των πολιτών στα Επτάνησα και με ποια λογική το Κτηματολόγιο αναγνωρίζει τη δυνατότητα του Δασάρχη με μια απλή δήλωση να καταχωρίζει ακίνητα επ’ ονόματι του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο ουδένα τίτλο κυριότητας έχει επ’ αυτών. Αντιλαμβάνεστε που οδηγούν τους πολίτες στα Ιόνια νησιά; Να εξαναγκάζονται να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους; Αντιλαμβάνεστε πόσοι συμπολίτες μας θα εγκλωβιστούν σε κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες;” είπε χαρακτηριστικά.
Ο Βουλευτής επισήμανε ότι πρέπει άμεσα να κινηθούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και οι Δήμαρχοι στα Ιόνια νησιά με αγωγή κατά του Δημοσίου, διεκδικώντας την αναγνώριση και την κυριότητα των δασικών εκτάσεων και των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν σε αυτούς κατά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
Κοντός: Δασικό Μπάχαλο
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννης Κοντός αναφέρει: “Με βάση μια εγκύκλιο «αλά Ελληνικά», οι δασικές υπηρεσίες των Ιονίων Νήσων, προχωρούν σε κτηματογράφηση των ακινήτων που είχαν χαρακτηριστεί από τους δασικούς χάρτες ως δασικά. Τα δηλώνουν στο Κτηματολόγιο ως περιουσία του ελληνικού δημοσίου! Με ποιους τίτλους; Έχει τίτλους το δημόσιο; Όταν είχαμε θέσει το θέμα της ιδιαιτερότητας του δασικού καθεστώτος στα Ιόνια Νησιά (ιδιωτικά δάση) που είχε νομολογηθεί με αποφάσεις των ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας ΑΠ & ΣτΕ και ζητήσαμε να υπάρξει νομοθετική μέριμνα, μας είχαν «εγγυηθεί» ότι το βάρος απόδειξης θα το είχε το ελληνικό δημόσιο (δηλ. να αποδεικνύει εκείνο ότι τα δασικά είναι δημόσια κτήματα). Υπ’ όψιν ότι οι δασικές εκτάσεις (με βάσει τους απαράδεκτους δασικούς χάρτες) μετρώνται σήμερα περίπου στο 1/2 της έκτασης της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου!!!! Άρα τα μισά νησιά μας θεωρούνται δασικά και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο… Αν είναι δυνατόν!
Μένει να δούμε τι θα συμβεί στην Κέρκυρα που τώρα θα επεκταθεί η κτηματογράφηση. Πρέπει αυτό να σταματήσει ΑΜΕΣΑ. Από εκεί που δίδονταν εγγυήσεις για το βάρος της απόδειξης στο δημόσιο, τώρα θα πρέπει ο κόσμος να προσφεύγει στα δικαστήρια και να παρουσιάζει ο ιδιώτης τίτλους για να αποδεικνύει ότι το ακίνητο είναι δικό του. Που να τους βρει; Πόσοι έχουν τίτλους στα νησιά μας για τα αγροτικά τους ακίνητα στην ύπαιθρο; Απαράδεκτη διαδικασία. Φρένο στη διαδικασία και εξεύρεση λύσης ΤΩΡΑ!
Απαιτείται συνεννόηση όλων των φορέων του τόπου. Προσωπικά θα μιλήσω άμεσα με τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων των Ιονίων Νήσων προς εξεύρεση κοινής γραμμής δράσης”
Μπιάγκης: Να ανασταλεί κάθε ενέργεια διεκδίκησης
Το θέμα φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης, υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις του νέου νόμου “στην ουσία αδυνάτισαν τα δικαιώματα των ιδιωτών στα Ιόνια νησιά (όπου δεν ίσχυε το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου) και ισχυροποιήθηκαν τα δικαιώματα του Δημοσίου. Ενώ λοιπόν στα Ιόνια νησιά, το δημόσιο, πριν τουλάχιστον την θέση σε εφαρμογή της παραπάνω διάταξης, έπρεπε να αποδεικνύει την κυριότητά του, με τη διάταξη αυτή θα πρέπει πλέον ο ιδιώτης να αποδείξει ότι έχει τίτλους μέχρι την 1/7/2001, διαφορετικά η κυριότητα περνάει στο δημόσιο, παράλληλα, συνάγεται ότι δεν περιλαμβάνεται η περίπτωση της χρησικτησίας ως τεκμήριο ιδιοκτησίας των ιδιωτών, διότι η διάταξη αναφέρεται σε τίτλους που «συντάσσονται» και «μεταγράφονται».
Ο βουλευτής ζητά “άμεση διόρθωση της εν λόγω άδικης, δυσανάλογης και ενδεχομένως και αντισυνταγματικής ρύθμισης με λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την τροποποίηση της σχετικής διάταξης” και ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
“1) Είναι στις προθέσεις σας η λήψη κατάλληλων ενεργειών για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας αξίωσης της κυριότητας από το Ελληνικό Δημόσιο των δασικών περιοχών των Ιονίων Νήσων που αναφέρονται στη διάταξη του άρθρου 152 του ν. 4819/2021
2) Είναι στις προθέσεις σας η αναστολή κάθε ενέργειας διεκδίκησης από το ελληνικό δημόσιο δασικών εκτάσεων στα Ιόνια νησιά για τις οποίες δεν έχει την κυριότητα,… μέχρι τουλάχιστον την εκ νέου ρύθμιση του θέματος;
Σημειωτέον ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει την ανάκληση όλων των
αποφάσεων-δηλώσεων ιδιοκτησίας που έχουν στείλει τα Δασαρχεία στο Κτηματολόγιο, απόφαση που υπερψηφίστηκε με 28 θετικές ψήφους.