Η πρόταση του ΣΕΠΕ Κέρκυρας προς τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης των εκπαιδευτικών στο νησί.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Κύριε Πρόεδρε,
κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Ενημερωθήκαμε από σημερινά δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ ότι η δημοτική παράταξη ΛΑΣΥ εισηγείται το 7ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που αφορά στη «στήριξη των εκπαιδευτικών σχετικά με τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν».
Ως εκπαιδευτικό σωματείο, ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας ήδη από το 2018 έχει επανειλημμένα εκθέσει την κατάσταση στο νησί σχετικά με τη στέγαση των εκπαιδευτικών και όλων των υπόλοιπων εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ το 2019 ο ΣΕΠΕ έστειλε αίτημα για το επίδομα στέγασης των εκπαιδευτικών, και κάθε χρόνο πραγματοποιεί συναντήσεις με όλους τους φορείς (Δήμους και ΠΙΝ) για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών. Ωστόσο αυτό που αντιμετωπίσαμε ως εκπαιδευτικοί φέτος, δεν έχει προηγούμενο. Περισσότεροι από πεντακόσιοι (500) συνάδελφοι, νεοδιόριστοι και αναπληρωτές την προηγούμενη σχολική χρονιά βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ελάχιστα σπίτια παραχωρούνταν σε εκπαιδευτικούς μέχρι τον Ιούνιο και αυτά που παραχωρούνταν δίνονταν σε τιμές που έφταναν τα 400 – 450 ευρώ (κατά μέσο όρο) για μια γκαρσονιέρα 20-25 τ.μ. ή 500-600 ευρώ για ένα δίχωρο δωμάτιο.
Μπροστά σ’αυτήν την τραγική και εξευτελιστική για τους συναδέλφους κατάσταση, παρουσιάζονταν συγκεκριμένες επιλογές. Είτε θα έπρεπε να ταξιδεύουν καθημερινά από την Ηγουμενίτσα(!), είτε να φιλοξενηθούν από συναδέλφους εκπαιδευτικούς (στον βαθμό που θα ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο, όπου έπρεπε να στριμωχτούν τρία και τέσσερα άτομα σε έναν μικρό χώρο), είτε να πληρώνουν υπέρογκα ποσά (50-100 ευρώ) για ημερήσια διαμονή σε κάποιο δωμάτιο ή ξενοδοχείο.
Την ίδια στιγμή ο μισθός ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού είναι 750 ευρώ ενώ ο μισθός ενός εκπαιδευτικού με 5-6 χρόνια προϋπηρεσίας δεν ξεπερνάει τα 870 ευρώ, ενώ παρόμοιες είναι οι δυσκολίες και για τους παλιότερους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν, όπως όλοι μας, ένα δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης.
Όπως εύλογα μπορεί να καταλάβει ο καθένας δεν τίθεται πλέον ζήτημα αξιοπρεπούς διαβίωσης των εκπαιδευτικών αλλά ζήτημα επιβίωσης και φυσικά ελλοχεύει ο κίνδυνος για ακόμα μία χρονιά να παρουσιάζονται δεκάδες κενά στα σχολεία μας, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν την Κέρκυρα ως τόπο εργασίας τους…
Μπροστά λοιπόν σ αυτήν την κατάσταση και με δεδομένο ότι ο νόμος έχει αλλάξει και πλέον δεν υπάρχει ο περιορισμός των 18.000 κατοίκων και επομένως οι νησιωτικοί δήμοι “μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής” στους υπαλλήλους (ν.5003/22), προτείνουμε άμεσα τα εξής:
1) Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, στη μίσθωση ξενοδοχείων, ξενώνων, κατοικιών για να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των συναδέλφων για στέγαση και διαμονή στο νησί μας, είτε δωρεάν, είτε με την οικονομική συμμετοχή των συναδέλφων, στον βαθμό που θα είναι αυτό δυνατόν.
2) Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων να αιτηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών να συμπεριληφθούν οι νεοδιόριστοι και μόνιμοι εκπαιδευτικοί στο δικαίωμα πρόσβασης στην επιδότηση στέγασης και σίτισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
3) Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων να καταβάλει εγκαίρως το χρηματικό επίδομα στους συναδέλφους που εργάζονται στο νησί τη φετινή χρονιά αλλιώς να αξιοποιήσει άμεσα τη δυνατότητα να καταβληθεί το επίδομα με διαφορετικό τρόπο (σε είδος) είτε μέσα από σύμβαση με εστιατόριο είτε μέσα από καταβολή κουπονιών για αγορά ειδών από σούπερ μάρκετ του νησιού.
4) Δωρεάν σίτιση ή επίδομα σίτισης για τους συναδέλφους, ιδιαίτερα για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Συνεργασία των δήμων και της Περιφέρειας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για τη δωρεάν σίτιση όλων των εκπαιδευτικών, χωρίς τα απαράδεκτα όρια στον αριθμό των σιτιζομένων ή τις υψηλές τιμές.
4) Επίσης, ζητάμε σε συνεννόηση με τις εφοπλιστικές εταιρείες να εξασφαλιστεί έκπτωση στα ναύλα των πλοίων και των εισιτηρίων των υπεραστικών ΚΤΕΛ κατά 50% για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων.
5) Να υπάρχει δυνατότητα, όσοι από τους συναδέλφους έχουν παιδιά δικά τους, εδώ στην Κέρκυρα, να μπορούν ακόμα και με εκπρόθεσμη εγγραφή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, να γράφουν τα παιδιά τους, ανεξάρτητα από τον χρόνο πρόσληψης.