Η Εορτή του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην Κέρκυρα, εορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα σε δύο μονές οι οποίες είναι αφιερωμένες στον Άγιο Θεόδωρο τον Τήρων.
Η Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων στη τοποθεσία Στρατιά, στο προάστιο της Γαρίτσας στην πόλη της Κέρκυρας, η οποία ανακαινίζεται εκ βάθρων, και με τη μέριμνα του Σεβασμιωτάτου, προετοιμάζεται μικρή αδελφότητα πατέρων για την εγκατάσταση τους στην Ιερά Μονή.
Ανήμερα της εορτής κατά την Θεία Λειτουργία, ιερούργησε ο αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος Τριαντάφυλλος μαζί με πατέρες της αδελφότητος και άλλους κληρικούς, και ομίλησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, πρωτ. π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, λειτούργησε και ομίλησε στην Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων, κοντά στο χωριό Καμάρα της Μέσης Κέρκυρας, εκεί όπου διαβιεί ο ίδιος με μικρά συνοδεία.
Η μονή είναι αρχαιοπρεπής, και εκεί μόνασαν μοναχές σχεδόν μέχρι τα τέλη του περασμένου αιώνος. Στην Θεία Λειτουργία έψαλλε η χορωδία της σχολής εκκλησιαστικής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό τον Διευθυντή και χοράρχη κ. Νικόλαο Μακρόπουλο, και μετά του Σεβασμιωτάτου λειτούργησαν αρκετοί Πατέρες.
Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος στους Πατέρες αλλά και στους προσκυνητές της Ιεράς Μονής, έλαβε αφορμή από το Αποστολικό ανάγνωσμα.
Ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς τον Απόστολο Τιμόθεο, του υπενθυμίζει πως «οὐδεὶς στρατευόμενος ἐμπλέκεται ταῖς τοῦ βίου πραγματείαις, ἵνα τῷ στρατολογήσαντι ἀρέσῃ», υπενθυμίζοντας του ότι εάν ως επίσκοπος και Απόστολος Χριστού συσχηματιστεί με το κοσμικόν φρόνημα και το θέλημα το αμαρτωλόν προκειμένου να αρέσει στους ανθρώπους, δεν μπορεί να γίνει αρεστός στον στρατολογήσαντα τον.
Αυτό ίσχυσε διαμέσου των αιώνων σε όλους τους γνησίους Χριστιανούς, οι οποίοι απαρνήθηκαν το κοσμικό φρόνημα προκειμένου να αρέσουν μόνο εις τον Θεό. Και αυτό βέβαια στοίχισε πολύ, τόσο στους Αγίους Αποστόλους, όσο και στους πρώτους Χριστιανούς, οι οποίοι αντέταξαν την αληθινή πίστην στον Ιησούν Χριστόν, με την πίστην στην ειδωλολατρία και στην ποικίλη αμαρτία της εποχής των.
Ο Μεγαλομάρτυς Θεόδωρος ο Τήρων, ο οποίος είχε αξίωμα στρατιωτικό στο ρωμαϊκό στρατό, αντιτάχθηκε στο κοσμικό φρόνημα και την ειδωλολατρία της εποχής του, μη φειδόμενος ούτε και του στρατιωτικού τους αξιώματος.
Μαρτύρησε για την αγάπη την οποία είχε εις τον Ιησούν Χριστόν, και έκτοτε βρίσκεται μεταξύ των πολλών μαρτύρων στο επουράνιο στερέωμα της Εκκλησίας του Χριστού, και με το μαρτυρικό του αίμα εκζητεί την μεσιτεία του Θεού, υπέρ των αγωνιζομένων ευσεβών Χριστιανών.
Αλλά ταυτόχρονα, δεν είναι μόνο ικέτης ενώπιον του θρόνου της τρισηλίου Θεότητος, αλλά είναι και το σύμβολον της αντιστάσεως και της δυνάμεως για εμάς τους ορθοδόξους Χριστιανούς, οι οποίοι και σήμερα, δεχόμεθα επιθέσεις πολλές από τα διάφορα κέντρα τα οποία εξουσιάζονται από τον κοσμοκράτορα του σκότους του αιώνος τούτου, από τα πνευματικά της πονηρίας.
Το μαρτύριο μέσα στην Εκκλησία του Χριστού μας, είναι το μοναδικό γνώρισμα της γνησιότητος του Ορθοδόξου Χριστιανού, που επαληθεύει τον λόγο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, «Εἰ ἐμέ ἐδίωξαν καί ὑμᾶς διώξουσιν»
Γνησιότητα πίστεως χωρίς να δεχτούμε τον πειρασμόν της απαξίωσης και του διωγμού δεν μπορεί να υπάρχει. Γι’αυτό ο Άγιος Θεόδωρος είναι εκείνος, ο οποίος ομιλεί σε εκείνους οι οποίοι διψούν για να οικειωθούν την Βασιλεία του Θεού, και τους παροτρύνει να δέχονται με ταπείνωση αλλά και με πνεύμα δυνάμεως πνευματικής, τις ειρωνείες, τις απαξιώσεις και τις περιφρονήσεις του κόσμου, ο οποίος κόσμος πιστεύει στην γοητεία της αμαρτίας, της κακίας, της ηδονής και της Πλεονεξίας.
Δεν πρέπει όμως να υποστέλλουμε την σημαία μας, διότι ο Κύριος μας είπε ότι και πύλαι ἅδου οὐ κατισχύσουσιν την Εκκλησία του Χριστού.
Πέρασαν ισχυροί επάνω στη γη και πολέμησαν την Εκκλησία μας, αλλά εκείνη παρέμεινε ακλόνητη, εις πείσμα όλων εκείνων οι οποίοι κατηργάσθησαν πονηρά, εναντίον της Εκκλησία του Χριστού.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, στο αρχονταρίκι της Μονής, δεξιώθηκε τους προσκυνητές και τους συμμετέχοντες εις την Θεία Λειτουργία.