Στην Βόρεια Κέρκυρα και στο ομώνυμο χωριό του Αγίου Παντελεήμονος, πλησίον των πυρόπληκτων περιοχών της Νήσου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος λειτούργησε, ομίλησε και παραμύθισε τους κατοίκους της περιοχής.
Μέσα στις ημέρες της οδύνης για την πατρίδα μας αλλά και του τόπου μας, η εκκλησία είναι παρούσα στις όποιες δυσκολίες και περιστάσεις της ζωής των ανθρώπων.
Ο Παλαίφατος και ιστορικός ναός του Αγίου Παντελεήμονος, ο οποίος βρίσκεται στον ορεινό όγκο του Παντοκράτορος, και μπροστά του απλώνεται η παραλία της Αχαράβης, εόρτασε και πανηγύρισε την ιερά μνήμη του.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του, έλαβε αφορμή από το Αποστολικό ανάγνωσμα, που απευθύνεται στον Απόστολο Τιμόθεο, και ο Απόστολος Παύλος τον νουθετεί, ώστε να μη παρεκκλίνει από τις εντολές του Θεού, και να γνωρίζει τον πόλεμο τον οποίο θα υποστεί ως Απόστολος και επίσκοπος, από τον πειρασμό και τους εχθρούς του Χριστού, λέγοντάς του, ότι «ουδείς στρατευόμενος εμπλέκεται ταις του βίου πραγματείας ίνα τω στρατολογήσαντι αρέση»
Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την έννοια σχετικά με το ποιος είναι ο στρατευόμενος, και ποιος είναι ο στρατολόγος, καθώς και ποιες είναι οι πραγματείες του κόσμου τούτου, που έχουν να κάνουν και με τη ζωή του Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρος και ιαματικού, αλλά και με τη ζωή όλων των Χριστιανών.
Στρατευόμενοι είμαστε όλοι οι Χριστιανοί, οι οποίοι οικειοθελώς συστρατευθήκαμε στον αγώνα εναντίον του πονηρού, ο οποίος ως Λέων ωρυόμενος ζητεί τι να καταπίει.
Και συστρατευθήκαμε ελευθέρως, εκφράζοντας την θείαν Αγάπη, την οποία έχουμε για τον Ιησού Χριστό, ο οποίος μας εξαγόρασε από την κατάρα της αμαρτίας. Η συστράτευση αυτή, έγκειται στην σωτηρία και την απαλλαγή μας από την κατάρα της αμαρτίας.
Ο Στρατολόγος είναι ο ίδιος ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, στον οποίο οφείλουμε υπακοή, πίστη και αγάπη, διότι εκείνος εγγυάται την σωτηρία μας και την πορεία της παρούσης ζωής, διαμέσου παγίδων πολλών, ούτως ώστε να αυλισθούμε στην ζωή της Χάριτος του Θεού και της αιωνιότητος.
Όταν ο άνθρωπος δε μπορεί να διακρίνει τα βιοτικά από την αμαρτία, τότε συμπνύγεται μέσα σ αυτά τα βιοτικά, και τη μέριμνα της παρούσης ζωής. Ο Άγιος Παντελεήμων είναι εκείνος ο οποίος το κατενόησε από νεαρά ηλικία, παρότι έζησε σ΄ ένα σπίτι, όπου η μητέρα του ήταν ευλαβεστάτη αλλά ο πατέρας του ανήκε στην χορεία των ειδωλολατρών.
Παρά το νεαρόν της ηλικίας του, μπόρεσε να διακρίνει το πρόσωπο του Θεού, δηλαδή τον Στρατολόγο του, και έγινε ο τέλειος και αληθινός στρατιώτης του Ιησού Χριστού.
Γι αυτό και δεν στάθηκε στις πραγματείες του κόσμου τούτου, αλλά μαρτύρησε υπέρ της Δόξης, της Αγάπης και της αληθινής Πίστης του, στον Χριστό.
Σήμερα αυτός ο ταχύτατα μεταβαλλόμενος κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε, που πολλές φορές είναι ανερμήνευτη η στάση των ανθρώπων έναντι του Δημιουργού και έναντι των συνανθρώπων τους, μας κάνει να στεκόμαστε ενεοί μπροστά στα τρέχοντα γεγονότα, τα οποία όντως δεν προφθαίνουμε να τα ερμηνεύσουμε, και να τα κατανοήσουμε στη ζωή μας.
Αυτή η κτίση που καταστρέφεται, την οποία έκανε ο Θεός για τον άνθρωπο, και του έδωσε την εντολή να τη φυλάττει, ο άνθρωπος δε σεβάστηκε την εντολή του Θεού.
Είναι απόρροια όλες οι καταστροφές της αποστασίας μας από τον Θεό, είτε η λεγόμενη κλιματική αλλαγή είτε άνθρωποι οι οποίοι άπτουν τις φωτιές, είτε οι όποιες άλλες καταστροφές.
Είναι έκφραση της ποικίλης κακίας και αμαρτίας, η οποία πλέον είναι ανεξέλεγκτη στη ζωή μας, όπως δυστυχώς κατάντησαν να είναι ανεξέλεγκτες και οι φωτιές, οι οποίες καταναλίσκουν τις ζωές μας, τις περιουσίες μας, το φυσικό κάλλος και οδηγούν τους ανθρώπους στην πτωχεία και την απόγνωση.
Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε πρώτα τον εαυτό του και έπειτα όλο το εκκλησιαστικό σώμα, σε μετάνοια και επιστροφή στην αληθινή αγάπη του Θεού και Πατέρα μας, ευχόμενος στους ανθρώπους, ο Άγιος Παντελεήμων να είναι πρεσβευτής στον Κύριο, ώστε να γίνει ίλεος ο Θεός στις αμαρτίες της ζωής μας.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος, τέλεσε μνημόσυνο για τον εσχάτως κοιμηθέντα εφημέριο του χωριού, νέο στην ηλικία , πρωτοπρεσβύτερο Χαράλαμπο Παππά, ο οποίος άφησε μια πολύτεκνη ευλογημένη οικογένεια με χριστιανικές αρχές και παιδεία.