Με ξεκάθαρο και απόλυτα πειστικό τρόπο, το κοινό που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα της Ιονίου Ακαδημίας, άκουσε από τους ομιλητές της εκδήλωσης του τμήματος Αχέπα Κέρκυρας για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης, τους λόγους για τους οποίους η συνθήκη της Λωζάνης δεν αλλάζει και τις προεκτάσεις της συνθήκης αυτής.
Για σχεδόν τρεις ώρες οι διακεκριμένοι επιστήμονες και αναλυτές παρουσίασαν όλα τα δεδομένα της συνθήκης, προσέγγισαν τη περίοδο των ιστορικών αυτών γεγονότων με σαφήνεια και τεκμηρίωση και απάντησαν στα δεκάδες ερωτήματα των ακροατών με ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο ακόμα και όταν οι προσεγγίσεις τους ήταν διαφορετικές.
Αναλυτικότερα ο δικηγόρος και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος ερευνών Ελευθέριος Βενιζέλος Νίκος Παπαδάκης, μίλησε για τη συμβολή του μεγάλου Έλληνα πολιτικού στην ειρήνη στα Βαλκάνια και την εγγύς Ανατολή και το πρωταγωνιστικό του ρόλο στη συνθήκη.
Στη συνέχεια ο επίκουρος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Διονύσης Χουρχούλης αναφέρθηκε διπλωματικό κομμάτι της συνθήκης χαρακτηρίζοντάς την ως τομή της Ελληνικής και διεθνούς διπλωματικής Ιστορίας σε ένα ιδιαίτερο παγκόσμιο περιβάλλον.
Ακολούθως ο Σάββας Καλεντερίδης ξεκίνησε τη τοποθέτησή του από τις Σέρβες και πως φτάσαμε στη Λωζάνη και 100 χρόνια μετά ποια είναι η πραγματική εικόνα για να ολοκληρωθούν οι ομιλίες με το Κωνσταντίνο Φίλη να παρουσιάζει τη συνθήκη ως ένα ακρογωνιαίο λίθο και όχι ως μια παρωχημένη συνθήκη.
Οι ομιλητές επίσης με διαδραστικό τρόπο τόσο μεταξύ τους όσο και με το πολυπληθές κοινό, παρουσίασαν τις απόψεις του στρατεύματος την εποχή εκείνη, τη κατάστασή του, μίλησαν για λάθος επιλογές και τακτικές που δεν απέδωσαν ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα σε σημαντικά γεγονότα της περιόδου όπως η δίκη των 6 και η ανακωχή των Μουδανιών και ανάλυσαν πολύ διεξοδικά τους λόγους που ο Ερντογάν προσπαθεί να εγείρει θέματα αναθεώρησης όρων της συνθήκης.
Όπως ήταν φυσικό έγινε και συσχετισμός της περιόδου εκείνης με τα τρέχοντα γεγονότα στο Ισραήλ ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης οι ομιλητές έκαναν πολλά πηγαδάκια με το κοινό συζητώντας ελεύθερα μαζί τους και απαντώντας σε όλα τα ερωτήματά τους.
Την εκδήλωση τίμησε με τη παρουσία του ο Βουλευτής Κέρκυρας Δημήτρης Μπιάγκης, ενώ παραβρέθηκαν ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης Κώστα Ζορμπάς, ο αντιδήμαρχος Χάρης Γιώτης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Μεταλληνός, ο πρόξενος της Ιταλίας Φρειδερίκος Βαλσάμης , ο φρούραρχος Κέρκυρας με το διοικητή του τάγματος Εθνοφυλακής καθώς ο διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Κέρκυρας.
Στην έναρξη τη εκδήλωσης, ύστερα από πρόταση του Πρύτανη του Ιονίου πανεπιστημίου Αντρέα Φλώρου, ο οποίος χαιρέτησε ως συνδιοργανωτής της
εκδήλωσης το κοινό, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του καθηγητή Γεωργίου Γραμματικάκη που θήτευσε και στο Ιόνιο πανεπιστήμιο.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο διδάκτωρ του Ιονίου πανεπιστημίου και Αντικυβερνήτης της Αχέπα Ελλάδος Νίκος Δημητρόπουλος.