Ένα μικρό σχετικά φέρυ τύπου “παντόφλα” έρχεται να αντικαταστήσει το πλοίο των Kerkyra Seaways “Ίωνας” καθώς πουλήθηκε και μετακομίζει Τουρκία!
Νέα υποβάθμιση της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα… Το κλειστού τύπου αμφίδρομο Ίωνας, ιδιοκτησίας της εταιρίας kerkyra Seaways, πουλήθηκε σε εταιρία τουρκικών συμφερόντων και αναμένεται να ξεκινήσει το ταξίδι του για τη γειτονική χώρα σε λίγες ημέρες, μετά από εργασίες που ήδη έχουν ξεκινήσει στον Πειραιά.
Μας έρχεται από… Φανερωμένη!
Τα δρομολόγιά του σταμάτησαν στις 14 του μηνός και για 20 ημέρες, έχει γίνει αντικατάσταση από το Ερμης της ίδιας εταιρίας, από τις ημέρες ακινησίας του (έως τις 5 Μαρτίου).
Το Αίαντας έχει σταματήσει τα δρομολόγια Φανερωμένη – Σαλαμίνα από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά από εργασίες αναμένεται να έρθει Κέρκυρα για να ξεκινήσει έως τα τέλη Μαρτίου.
Είναι 10 χρόνια νεώτερο μεν από τον Ίωνα (1989 και 1999 αντίστοιχα η κατασκευή τους) αλλά υστερεί πολύ σε ταχύτητα (λιγότερο από 12 κόμβους) και χωρητικότητα (λιγότερα από 90 ΙΧ). Θεωρούταν ιδανικό για δρομολόγια τύπου Σαλαμίνας που διαρκούν 10 λεπτά, αλλά είναι εξαιρετικά μικρό ως προς τους εσωτερικούς του χώρους αλλά και το πόσα ΙΧ χωρά για μια δίωρη γραμμή όπως αυτή της Κέρκυρας… πηγές από τη ναυτιλιακή αγορά της Κέρκυρας θεωρούν ότι η δρομολόγηση του Αίαντα θα είναι προσωρινή, μέχρι η ιδιοκτήτρια εταιρία να βρει το πλοίο που θα αντικαταστήσει οριστικά το “Ίωνας”.
Ας σημειωθεί ότι το Ίωνας φτάνει σε ταχύτητα τους 12 κόμβους και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 170 αυτοκίνητα.
Στις αρχές της δεκαετίας 1970 το θέμα της ακαταλληλότητας των Επιβατηγών/Οχηματαγωγών (Ε/Γ-Ο/Γ) ανοικτού τύπου (Κοινώς ”παντόφλες”) για τη διαδρομή ΚΕΡΚΥΡΑ –ΗΓΟΥΜΕΜΙΤΣΑ είχε απασχολήσει την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων του Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ/ΕΕΠ).
Όταν τον Αύγουστο 1975 μια και το Λιμενικό Σώμα δεν είχε ακόμη Αξιωματικούς Ναυπηγούς το ΓΕΝ με μετέθεσε ”δανεικό” για 2,5 χρόνια στην (ΥΕΝ/ΕΕΠ) ως Διευθυντή του Ναυπηγικού Τμήματος σύντομα διαπίστωσα ότι οι ”παντόφλες” ΔΕΝ πληρούσαν σημαντική διάταξη του Διεθνούς Κανονισμού Γραμμών Φορτώσεως (IMO/Load Lines Regulations 1966 τον οποίο έχει υπογράψει η Ελληνική Κυβέρνηση και είχε εκδώσει σχετικό Νόμο) περί του ύψους πλώρης των πλοίων.
Το απαιτούμενο ελάχιστο ύψος εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους /κριτήρια μια από τις σημαντικότερες των οποίων είναι η θαλάσσια περιοχή όπου επιχειρεί το πλοίο. Τα ανοικτού τύπου στη διαδρομή ”ΚΕΡΚΥΡΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ” ΔΕΝ πληρούσαν(*) το κριτήριο ύψους πλώρης ώστε την πρώτη φορά που μου έφεραν για έγκριση δρομολογίου κάποιου από αυτά φυσικά αρνήθηκα κατηγορηματικά.
Όμως ο ενδιαφερόμενος πλοιοκτήτης προσκόμισε ισχύουσα απόφαση της ”Τεχνικής Επιτροπής” του ΥΕΝ που έδινε εξαίρεση για τη συγκεκριμένη διαδρομή. Σχετική διαμαρτυρία μου απορρίφθηκε και έκτοτε στη Κέρκυρα ”βασιλεύουν” τα ανοικτού τύπου.
Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχω ασχοληθεί ξανά με το θέμα και δεν έχω κοιτάξει κάποιες μικρές αναθεωρήσεις του Διεθνούς Κανονισμού Γραμμών Φορτώσεως που ίσως δικαιώνουν την (πάντα κακώς κατ’ εμέ) εξαίρεση.
Αλλά οι ενδιαφερόμενοι (΄ίσως οι ανταγωνιστές με τα κλειστού τύπου) θα μπορούσαν να ψάξουν πάλι το θέμα με κάποιον ενεργό Διπλωματούχο Ναυπηγό μήπως καταφέρουν να σταματήσει αυτός ο δυνητικά επικίνδυνος αναχρονισμός της δρομολογήσεως Ε/Γ-Ο/Γ ανοικτού τύπου.
Αδελφάκι του “” ΛΕΥΚΙΜΜΗ “πού είναι σε καλύτερη κατάσταση όμως …
Πράγματι υποβάθμιση για την Κέρκυρα….
Χρόνια γνώριμο στην γραμμή Φανερωμενη-Ν. Πέραμος, δεν είχαμε και την καλύτερη άποψη..
Ελπίζω να μη μετράνε και το μήκος του οχήματος για να πληρώνεις το ανάλογο κόμιστρο, όπως γίνεται στην Σαλαμίνα…
Αδελφάκι του “” ΛΕΥΚΙΜΜΗ “πού είναι σε καλύτερη κατάσταση όμως …
Πράγματι υποβάθμιση για την Κέρκυρα….
Χρόνια γνώριμο στην γραμμή Φανερωμενη-Ν. Πέραμος, δεν είχαμε και την καλύτερη άποψη..
Ελπίζω να μη μετράνε και το μήκος του οχήματος για να πληρώνεις το ανάλογο κόμιστρο, όπως γίνεται στην Σαλαμίνα…