Ανάστατη είναι η κοινωνία της Κέρκυρας για τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης που παρουσιάστηκαν στους Καρουσάδες και είχαν ως συνέπεια το θάνατο δύο ανθρώπων και την βαριά νόσηση ενός ακόμη.
Όπως αποκάλυψε πρώτο το corfupress.com, υπήρχε πολύ μεγάλη χρονική υστέρηση στην επέμβαση των αρμόδιων αρχών και την ενημέρωση του πληθυσμού για την προφύλαξη. Υπάρχει όμως και μεγάλος προβληματισμός για τις συνθήκες διαβίωσης σε πολλές περιοχές του νησιού, την έλλειψη αποχευτικού συστήματος, τα στάσιμα λύματα και την έλλειψη απολύμανσης, πρόληψης και προστασίας.
“Καμπανάκι” από την Αθηνά Λινού
Για έξαρση κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στην περιοχή της Κέρκυρας έκανε λόγο η καθηγήτρια επιδημιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Αθηνά Λινού, μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας (29/9), αναφορικά με τα τρία κρούσματα της νόσου, που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες στο νησί.
Η κα Λινού επεσήμανε, ότι τα τρία αυτά κρούσματα δεν πρέπει να είναι τα μόνα, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον, άλλα 20, που δεν προχώρησαν σε σοβαρή νόσο. Η κα Λινού σημείωσε, ότι θα πρέπει όσοι έρχονται σε επαφή με στάσιμα ύδατα ή λάσπες να έχουν πάρει συγκεκριμένα μέτρα ατομικής προστασίας ενώ θα πρέπει παράλληλα να γίνονται συχνές μυοκτονίες.
Επίκαιρη ερώτηση Αυλωνίτη στη Βουλή
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέκος Αυλωνίτης με θέμα “Αναστάτωση από τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην Βόρεια Κέρκυρα – Ενημέρωση για τις ενέργειες Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ”
Στο κείμενο της ερώτησής του ο βουλευτής αναφέρει ότι “από τη διαπίστωση ήδη της πρώτης νόσησης (5ος/2023) οι ιατροί του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας ενημέρωσαν τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το περιστατικό, εφαρμόζοντας τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα (τα οποία έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα και τα οποία δεν έχουν διαψευστεί), ο ΕΟΔΥ με μεγάλη καθυστέρηση κι αφού διαπιστώθηκαν ακόμη δύο νοσήσεις, ενημέρωσε μόλις προ ολίγων ημερών τη Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προκειμένου να τεθούν σε ισχύ τα πρωτόκολλα που προβλέπονται από τις υγειονομικές διατάξεις (μυοκτονία, απολύμανση, προληπτικά μέτρα κ.λ.π).
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός
1. Ποιες ήταν οι ακριβείς ενέργειες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας, από την αρχική καταγραφή περιστατικού έως και σήμερα; Είναι ακριβές ότι σημειώθηκε τόσο μεγάλη χρονική υστέρηση στην ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου που προβλέπεται από τις υγειονομικές διατάξεις κι αν ναι, γιατί;
2. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί για την αποκατάσταση του κλίματος ασφάλειας στους πολίτες της Κέρκυρας και την θωράκιση της δημόσιας υγείας;”
Παρέμβαση Μπιάγκη
Θορυβημένος από τις εξελίξεις και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης επικοινώνησε την Τρίτη 26/9 με τον ΕΟΔΥ να ενημερωθεί. Σύμφωνα με τον βουλευτή: “Μετά τα επανειλημμένα κρούσματα από λεπτοσπείρωση και τους δύο αναπάντεχους θανάτους των συνανθρώπων μας στην Βόρεια Κέρκυρα, ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης επικοινώνησε με την Διοίκηση του ΕΟΔΥ, όπου τον ενημέρωσαν ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα επισκεφθεί άμεσα την περιοχή στην οποία εντοπίστηκαν τα κρούσματα”.
Ήρθε ο ΕΟΔΥ στο Βορρά
Την επόμενη ημέρα, 27 Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ μας τίμησε με την παρουσία του, οπότε και επισκέφθηκε τη Βόρεια Κέρκυρα μικρό κλιμάκιο ΕΟΔΥ και Δ/νσης Υγιεινής της ΠΙΝ στον πιθανολογούμενο χώρο έκθεσης του τελευταίου κρούσματος λεπτοσπείρωσης. Συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Β. Κέρκυρας Γ. Μαχειμάρη, έγινε σύσκεψη και ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση.
Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις “Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και ο ΕΟΔΥ προχωρούν άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες και στα απαιτούμενα μέτρα για την προφύλαξη του πληθυσμού. Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας ενώ θα εξεταστούν στενοί συγγενείς και επαφές των κρουσμάτων. Έλεγχοι θα γίνουν και στην ευρύτερη περιοχή”.
Δριμύ κατηγορώ από το ΚΚΕ
Οι δύο θάνατοι και η μία νοσηλεία συνδημοτών μας από λεπτοσπείρωση στο χωριό Καρουσάδες αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την εγκληματική αδιαφορία των «υπευθύνων» κρατικών αρχών, της Περιφέρειας και του Δήμου για την προστασία της δημόσιας υγείας, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Κατηγορεί για ολιγωρία τους αρμόδιους φορείς: “Παρότι τα δύο πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν τον Μάη και το Νοσοκομείο Κέρκυρας, βάσει πρωτοκόλλου και γιατροί του νοσοκομείου είχαν ειδοποιήσει τον ΕΟΔΥ και τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, αυτές αδιαφόρησαν να πάρουν το οποιοδήποτε μέτρο και να ενημερώσουν έγκαιρα και έγκυρα τους κατοίκους ήδη από τον Μάη, με αποτέλεσμα να υπάρξει και τρίτο κρούσμα.
Είναι χαρακτηριστικό δε ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ σε δήλωσή του αναφέρει ότι διαχρονικά η Κέρκυρα είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου, αναδεικνύοντας ότι συνειδητά όλα αυτά τα χρόνια κυβερνήσεις και τοπικές αρχές έχουν αφήσει τους κατοίκους στο έλεος τους χωρίς μέτρα πρόληψης και προστασίας” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το ΚΚΕ κάνει επίσης λόγος για τριτοκοσμικές καταστάσεις στους Καρουσάδες “όσον αφορά το αποχετευτικό σύστημα (όμβρια και οικιακά λύματα ρίχνονται σε ρέμα έξω από το χωριό, καθώς δεν υπάρχει σύνδεση με τον βιολογικό). Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες κατοίκου της γειτονιάς όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα, ο Δήμος έχει αδιαφορήσει προκλητικά στις επανειλημμένες αιτήσεις να καθαριστεί και να απολυμανθεί εγκαταλελειμμένη έκταση-εστία τρωκτικών στην περιοχή. Επίσης το νερό της τοπικής δεξαμενής τρέχει στον δρόμο εδώ και χρόνια, δημιουργώντας συνθήκες επιδημιολογικής βόμβας, συνθήκες που μπορεί να επιδεινωθούν σε περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων κλπ”.
Και ζητούν ανάμεσα στα άλλα:
“Άμεση και γενική απολύμανση της ευρύτερης περιοχής, αποθηκών κτλ. και γενική μυοκτονία. Τον καθαρισμό όλων των εστιών τρωκτικών, των ρεμάτων από τα βοθρολύματα και αποστράγγιση των στάσιμων νερών. Την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου τέτοιου που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της περιοχής και τη σύνδεσή του με τον βιολογικό. Έλεγχο, επισκευή, καθαρισμό και συντήρηση του δικτύου ύδρευσης και δωρεάν παροχή εμφιαλωμένου νερού σε κατοίκους και σχολεία. Καθαρισμό και απολύμανση κάδων και σημείων συγκέντρωσης των απορριμμάτων. Ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης. Επιδημιολογική μελέτη και παρακολούθηση στην περιοχή για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου, την έγκαιρη πρόληψη της νόσου και άλλων λοιμωδών νοσημάτων”