Τα συμβάντα καταγράφηκαν στις 2 Αυγούστου, στις 2 και στις 9 Οκτωβρίου. Οι εκπρόσωποι της Tierhilfe Korfu καταγγέλλουν πως μέσα στο καταφύγιο πετάχτηκαν 21 σκυλιά μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Εγκληματική η αδιαφορία της πλειονότητας των δήμων της χώρας, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν δημοτικές δομές…
Η παντελής έλλειψη κρατικών και δημοτικών δομών στο νότιο συγκρότημα οδηγεί, όπως φαίνεται, ορισμένους να πετούν τα σκυλιά τους στη φιλοζωική η οποία, λόγω έλλειψης χώρων και πόρων, δεν αναλαμβάνει να φιλοξενήσει πλέον περαιτέρω αριθμό ζώων παρά μόνο σε πιεστικές περιπτώσεις.
Ας σημειωθεί ότι πριν από τρια χρόνια, είχε συλληφθεί κυνηγός ο οποίος με ανάλογο τρόπο πέταξε τα δύο σέτερ του πάνω από το φράχτη του καταφυγίου, εντοπίστηκε και του επιβλήθηκε πρόστιμο πάνω από 60.000 ευρώ!
Τρεις φορές
Τα συμβάντα συνέβησαν στις 2 Αυγούστου, στις 2 και στις 9 Οκτωβρίου. Τα τρία άτομα φορο΄σαν ολόσωμες φόρμες ή/και κουκούλες, ενώ ο ένας έχει μούσι και φοράει γυαλιά και οι δύο έχουν χαρακτηριστικά σώματος γυναικεία. Στήνοντας μία σκάλα πετούν στο έδαφος από μεγάλο ύψος τα σκυλια μέσα στο καταφύγιο.
ΤΙ καταγγέλλει η οργάνωση
Οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ Tierhilfe Korfu κάνουν λόγο για εγκληματική συμπεριφορά και καταγγέλλουν πως μέσα στο καταφύγιο πετάχτηκαν στην κυριολεξία (!) ούτε λίγο, ούτε πολύ, 21 σκυλιά μέσα σε διάστημα τριών μηνών με τις κάμερες ασφαλείας να καταγράφουν την πράξη από τα ίδια πρόσωπα.
Σε ανάρτησή τους στη σελίδα της οργάνωσης στο Facebook, αναφέρουν: “Ποιός είδε κάτι; Είναι τώρα μερικές εβδομάδες που μας ρίχνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα, σκυλιά από το πορτόνι μέσα στην νύχτα. Οι κάμερες που έχουμε βάλει δείχνουν ότι πάντα πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους. Τις τελευταίες εβδομάδες ήτανε συνολικά 21 σκυλιά! 21 σκυλιά!! Φτάσαμε στα όριά μας. Όχι μόνο χρηματικά αλλά και από χώρο στο τμήμα απομόνωσης πού είναι λίγες οι θέσεις. Οι λεγόμενοι “βοηθοί”που ρίχνουν τα σκυλιά πάνω από το πορτίνι δεν έχουν πρόβλημα τα σκυλιά να πληγωθούν η/και να κουβαλάνε αρρώστιες μέσα στο καταφύγιο, προκαλώντας κίνδυνο και στα δικά μας σκυλιά. Επιπλέον, μερικά από τα σκυλιά που ρίξανε έχουν φόβους και ο πανικός που τους μένει. Ακόμα φρικάρουν όταν βλέπουν σκοινιά. Η προστασία ζώων δεν είναι να πιάσεις σκυλιά και να τα ρίχνεις στο πιο κοντινό καταφύγιο. Παρακαλώ όποιος γνωρίζει κάτι η αναγνωρίζει τα άτομα στα βίντεο να επικοινωνήσει μαζί μας. Θα διαχειριστούμε διακριτικά τις πληροφορίες αυτές”.
Η νομοθεσία υποχρεώνει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο να περισυλλέγουν και να επανεντάσσουν τα αδέσποτα ζώα και τα εγκαταλελειμμένα ζώα συντροφιάς, αλλά να ιδρύουν και να λειτουργούν δημοτικά καταφύγια με προϋποθέσεις.
Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δημοτικές αρχές αδιαφορούν πλήρως και το κενό καλύπτουν με πενιχρούς πόρους ιδιωτικές φιλοζωικές οργανώσεις…
Το άρθρο 9 του ν.4039/2012 προβλέπει ότι οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να διαχειρίζονται τα αδέσποτα ως εξής:
- Περισυλλογή και επανένταξη:
Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και τη μεταφορά τους σε συνεργαζόμενα κτηνιατρεία και καταφύγια. Ο Δήμος οφείλει να συγκροτεί άρτια εκπαιδευμένα συνεργεία ατόμων, τα οποία ειδικεύονται στην περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Η καθοδήγηση και ο έλεγχος της δράσης πρέπει να γίνεται από κτηνίατρο που έχει οριστεί από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν υιοθετηθεί, εφόσον είναι υγιή και είναι μεγαλύτερα των 5 μηνών, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον αφού προηγουμένως εμβολιαστούν, αποπαρασιτωθούν, στειρωθούν, σημανθούν ηλεκτρονικά και καταγραφούν και εξεταστούν ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp.
- Κτηνιατρικός έλεγχος, περίθαλψη, στείρωση και σήμανση:
Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους. Εκεί υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση, υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή, αν χρειάζεται, και εξετάζονται ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp.
Ο Δήμος οφείλει να διατηρεί ενεργή σύμβαση με αδειοδοτημένα κτηνιατρεία. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, και η σήμανσή τους μπορούν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα τον κτηνιάτρου στην Ελλάδα.
- Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής:
Σε κάθε Δήμο, κατόπιν απόφασης Δημάρχου, συγκροτείται πενταμελής επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια να εξετάζει το ποσοστό επικινδυνότητας ενός ζώου καθώς και να διαχειρίζεται προβλήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Η πενταμελής επιτροπή αποτελείται από έναν κτηνίατρο που ορίζεται από το Δήμο και είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έναν εκπαιδευτή σκύλων και έναν εκπρόσωπο του Δήμου. Τα άλλα δύο μέλη ορίζονται από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που λειτουργούν νόμιμα και εδρεύουν στο Δήμο ή στην Περιφερειακή Ενότητα.
- Ίδρυση και Λειτουργία Δημοτικού Καταφυγίου για αδέσποτα ζώα συντροφιάς
Κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους.
Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978.
- Φύλαξη δεσποζόμενων ζώων που έχουν αφαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη τους με εισαγγελική παραγγελία:
Οι Δήμοι οφείλουν να μεριμνούν ως μεσεγγυούχοι για τη φύλαξη δεσποζόμενων ζώων που έχουν αφαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη τους κατόπιν έκδοσης σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας και μέχρι την τελεσιδικία της καταγγελίας. Οι Δήμοι μπορούν να ορίζουν ως μεσεγγυούχο φυσικά πρόσωπα ή αδειοδοτημένους χώρους φύλαξης ζώων συντροφιάς σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία.
Επιβολή διοικητικών προστίμων για τις παραβάσεις του ν.4039/2012 αναφορικά με τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών και την κακοποίηση ζώων