Έγγραφα, προσφυγές, απεργίες και δελτία Τύπου-“καρμπόν” με ό,τι έγινε και με τους σιδηροδρομικούς! Τι καταγγέλλουν σε Κέρκυρα αλλά και πανελλαδικά
Ραντάρ που δεν καλύπτουν όλη την Ελλάδα, τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, αδιαφορία της κυβέρνησης και του (πρώην) υπουργού Καραμανλή έστω και να ακούσουν τις εκκλήσεις των συνδικαλιστών του χώρου για τα
κακώς κείμενα και άλλα πολλά στις καταγγελίες για την αεροναυτιλία
Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στην Κέρκυρα, έχουν ήδη τους τελευταίους μήνες κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για ζητήματα τόσο τοπικά όσο και κεντρικά.
Μαζί, και άλλες κατά τόπους ενώσεις αλλά και η πανελλαδική τους ομοσπονδία. Αλλά… φωνή βοώντος
εν τη ερήμω… Όπως καταγγέλλουν, μέσω της ιδιωτικοποίησης και της νομοθεσίας υπάρχουν «εκπτώσεις» στα μέτρα ασφαλείας, για να γλιτώσουν το κόστος και να αυξήσουν τα κέρδη. Ακόμα και η σύμβαση με τη Fraport προέβλεπε την κρατική εποπτική αρχή αλλά καταργείται ακόμα και αυτό που προβλέπεται και στη σύμβαση και είναι νόμος!
Άλλωστε, για να λειτουργούν με ασφάλεια τα αεροδρόμια στη χώρα χρειάζονται 300 αερολιμενικοί και αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 160!
Αντίστοιχες αναλογικά είναι οι ελλείψεις και στην Κέρκυρα όπως έχουν κατά καιρούς καταγγελθεί από
τους εργαζόμενους στο Ι. Καποδίστριας, τόσο όσον αφορά την κρατική ΥΠΑ, όσο και στην ιδιωτική Fraport.
Η ανακοίνωση «κόλαφος» των αερολιμενικών
Όπως καταγγέλλει η πανελλαδική ομοσπονδία των αερολιμενικών υπαλλήλων, η εικόνα απαξίωσης και
πλημμελούς εφαρμογής πολιτικών ασφαλείας στον σιδηρόδρομο δεν είναι η μοναδική: “Εδώ και χρόνια
αντίστοιχη παράλληλη πορεία ακολουθείται και στον χώρο των αερομεταφορών. Μετά τις ιδιωτικοποιήσεις των μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας, το Ελληνικό κράτος αποφάσισε ότι ουσιαστικά δεν χρειάζεται κανενός είδος in situ εποπτείας για τα πλείστα ζητήματα ασφαλείας που ανακύπτουν σε όλα τα αεροδρόμια.
Ο πρώην Υπουργός κύριος Καραμανλής, κατάργησε όλες τις Αεροπορικές Αρχές σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, τα όργανα του κράτους δηλαδή που θα έλεγχαν την εφαρμογή κανόνων ασφαλείας στα αεροδρόμια και της εθνικής και ευρωπαϊκής αεροπορικής νομοθεσίας. Η απουσία κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού στα αεροδρόμια είναι αντίθετη με την ασφάλεια του πολίτη, των αερομεταφορών και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος και ασφαλώς είναι σίγουρο ότι δεν εξυπηρετεί τους επιβάτες και τους εργαζόμενους ούτε και το καλό της χώρας μας.
Αυτό έγινε όμως, παρά την εντονότατη αντίδραση σύσσωμης όλης της αντιπολίτευσης και του συλλόγου μας και μάλιστα με τόσο απόλυτο και ατεκμηρίωτο τρόπο που δημιουργεί απορία τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούνται. Έτσι η επίβλεψη της ασφάλειας και της νομιμότητας στα αεροδρόμια από πραγματική και επιτόπου μετάπεσε σε οιωνοί εκ του μακρόθεν και ανατέθηκε σε ένα γραφείο στην Αθήνα που ονομάστηκε Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ)”.
Όπως έκαναν προσφυγές και απεργίες, οι σιδηροδρομικοί, έτσι έχουν (τουλάχιστον επιχειρήσει να κάνουν και) οι αερολιμενικοί.
Κατατέθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (21/10/2022), έχουν αποσταλλεί 15 τουλάχιστον Επιστολές – Έγγραφα – Μελέτες τόσο στο Υπουργείο, στη Διοίκηση της ΥΠΑ, σε όλους τους Βουλευτές του
Κοινοβουλίου, στον Πρωθυπουργό, στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και στον σημερινό Υπουργό Μεταφορών με την ιδιότητα του ως Υπουργού Επικρατείας, έχουν εκδοθεί πάνω από 50 δελτία Τύπου – άρθρα – δημοσιεύματα στον Τύπο, έχουν γίνει συναντήσεις για Ενημέρωση όλων των Κομμάτων της Βουλής
αποτέλεσμα των οποίων είναι 18 Ερωτήσεις κατατιθέμενες στη Βουλή των Ελλήνων από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΜεΡΑ25). Πολλές απαντήσεις δεν δόθηκαν και όποια απαντήθηκε, ήταν κυρίως στο πνεύμα που ταιριάζει σε μια ανύπαρκτη, απομακρυσμένη εποπτεία στα αεροδρόμια του τύπου «…ρωτήσαμε τον Ιδιώτη Διαχειριστή του Αερολιμένα και μας ανέφερε ότι τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αλλά…». Λες και θα παραδεχόταν ποτέ ο Ιδιώτης τις ευθύνες του…
Εποπτεία, όχι Αστεία…
Οι αερολιμενικοί της Κέρκυρας
Μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη οδύνη των μελών του για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος,
που στην πλειονότητά τους ήταν νέα παιδιά, στους εργαζόμενους, θύματα του καθήκοντος, οι οποίοι δεν θα ξαναδούν τις οικογένειές τους.
Υπογραμμίζουν ότι σύντομα, πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, θα επαναλάβουν τους προβληματισμούς και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν, ώστε να γνωρίζει και η τοπική κοινωνία.
Και, αναφέροντας ότι οι σκέψεις τους είναι στους τραυματίες, στους οποίους εύχονται ταχεία ανάρρωση, προσθέτουν: “Δυστυχώς, οι ελλείψεις σε προσωπικό και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, σε οποιονδήποτε φορέα και ειδικότερα στον χώρο των μεταφορών, μπορούν να αποβούν καταστροφικές, όπως αποδείχτηκε με τον χειρότερο τρόπο. Από τη πλευρά μας, ως συνδικαλιστικός φορέας στον τομέα της ασφάλειας των αερομεταφορών, έχουμε επισημάνει πολλές φορές, σε όλους τους αρμόδιους, τις σημαντικές ελλείψεις σε
σύγχρονο εξοπλισμό και προσωπικό, ώστε η παροχή των υπηρεσιών Αεροναυτιλίας να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο ασφαλείας”.
Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος του συλλόγου Δημ. Ρούσσος και ο γραμματέας Δημ. Μούκας.