Τι κι αν είχαν δοθεί υποσχέσεις για μόνιμη στάθμευση παντός καιρού και ώρας ελικοπτέρου στην Κέρκυρα ή στο Άκτιο ή, έστω, για άμεση αποστολή ελικοπτέρου σε κάθε ανάγκη αεροδιακομιδής για όσο θα είναι κλειστό το αεροδρόμιο; Η πράξη απέδειξε ότι οι υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά αλλά και ότι ο σχεδιασμός θα ήταν αστείος, αν δεν ήταν επικίνδυνος…
Χρειάστηκαν (δυστυχώς) δύο περιστατικά για αναγκαία αεροδιακομιδή και, μάλιστα, παιδιών μέσα σε δύο ημέρες, αμέσως μετά το κλείσιμο του αεροδρομίου λόγω των επισκευών στο διάδρομο προσγείωσης για να αποδειχθεί ότι στην πράξη, η Κέρκυρα παραμένει ακάλυπτη από πλευράς διασφάλισης με κάθε τρόπο της άμεσης μεταφοράς ασθενών σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο.
Το πρώτο περιστατικό που έγινε γνωστό και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, αφορά ένα παιδί το οποίο μεταφέρθηκε δια θαλάσσης στην Ηγουμενίτσα, από εκεί με ασθενοφόρο στα Γιάννενα για να μεταφερθεί στην Αθήνα αεροπορικώς σε μία Οδύσσεια που διήρκεσε σχεδόν οκτώ (!) ώρες!
Το δεύτερο περιστατικό
Το περιστατικό έγινε την Πέμπτη για να ακολουθήσει, μόλις ένα 24ωρο μετά, ένα ακόμα.
Αυτή τη φορά, βρέθηκε ελικόπτερο: ένα από τα δύο παντός καιρού διασωστικά, τα οποία δώρισε μαζί με δύο αεροσκάφη διάσωσης το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο ΕΚΑΒ, το οποίο διαχειρίζεται με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας μέσω του κοινού συντονιστικού κέντρου που λειτουργεί για τις διακομιδές.
Ωστόσο, το ελικόπτερο αυτό σταθμεύει στην Ελευσίνα και η αυτονομία του είναι σχετικά περιορισμένη. Έτσι, χρειάστηκε μετά την απογείωσή του να προσγειωθεί στο Άκτιο για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα, από εκεί να έρθει στην Κέρκυρα για να παραλάβει τον ασθενή, στη συνέχεια να προσγειωθεί και πάλι στο Άκτιο για ανεφοδιασμό και, από εκεί να καταλήξει στην Ελευσίνα για να μεταφερθεί το παιδί με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο!!!
Όπως υπογράμμιζαν πηγές στο CorfuPress.com, για όλη αυτή τη διαδρομή χρειάστηκαν περίπου οκτώ ώρες και πάλι, αφού η κλήση έγινε λίγο μετά τη μία μετά το μεσημέρι και η εισαγωγή στο νοσοκομείο έγινε μετά τις 9 το βράδυ!!!
Φρούδες ελπίδες…
Παρά τις υποσχέσεις, η μόνιμη στάθμευση ελικοπτέρου τύπου SuperPuma που και γρήγορο είναι (σχετικά με τα μικρότερα διασωστικά) και έχει μεγάλη εμβέλεια χωρίς να χρειάζεται στάσεις για ανεφοδιασμό, έχει απορριφθεί από την Πολεμική Αεροπορία.
Αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας είναι διαθέσιμα μόλις 4 τέτοιου τύπου ελικόπτερα για επιχειρήσεις διάσωσης και διακομιδές (τα υπόλοιπα εμπλέκονται σε στρατιωτικά σενάρια και επιχειρήσεις και δεν εκτελούν διακομιδές): από αυτά, το ένα σταθμεύει μόνιμα στην Ελευσίνα και τα άλλα τρία σε νησιά του Αιγαίου.
Δεν πήγαν ποτέ στις βάσεις…
Τα νέα ελικόπτερα (παραλήφθησαν το 2021) που δώρισε το Ι.Σ.Ν, στο ΕΚΑΒ, είναι τύπου Augusta Westland 109 (μετεξέλιξη των προηγούμενων ελικοπτέρων A109 E Power που χρησιμοποιούσε στο παρελθόν). Διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό αεροναυτιλίας, είναι συμβατά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα μεταφοράς ασθενούς και έχουν γίνει ειδικά προγράμματα εκπαιδεύσεων στο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αν και βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου αεροδιακομιδών, τα νέα πτητικά μέσα της δωρεάς (μαζί με δύο αεροσκάφη τύπου Beechcraft King Air 350C) επρόκειτο να κατευθυνθούν στις αντίστοιχες βάσεις των αεροδιακομιδών ανά την Ελλάδα (Ελευσίνα, Ρόδος, Σύρος, Άκτιο, Θέρμη) αναλόγως με τις συνθήκες δράσης.
Κάτι που δεν έγινε ποτέ…