Πριν από 13 χρόνια, ο αρχιτέκτων Σπ. Παγκράτης είχε εκπονήσει μελέτη και ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος είχε υπογράψει χρηματοδότηση με 300.000. Η εργολαβία διαλύθηκε, το έργο πέρασε στις… ελληνικές καλένδες και η τύχη του αγνοείται!
Έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε που ο (εκείνη την εποχή) πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος υπέγραψε την απόφαση χρηματοδότησης αποκατάστασης της Ιονίου Βουλής, με βάση τη μελέτη που είχε εκπονήσει ο αρχιτέκτων Σπύρος Παγκράτης. Τι έχει γίνει από τότε μέχρι σήμερα; Τίποτα απολύτως!
Το θέμα επανέφερε ο ίδιος ο Σπ. Παγκράτης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία μάλιστα προκάλεσε το διάλογο από πρώην του Δήμου Κερκυραίων χωρίς ωστόσο καμία παρέμβαση από κάποιον της νυν δημοτικής αρχής…
Μικάλεφ: Δεν καταλαβαίνω γιατί διαλύθηκε η εργολαβία
Ο δήμαρχος εκείνη την περίοδο Σωτήρης Μικάλεφ, σε σχόλιό του στην ανάρτηση του Κερκυραίου αρχιτέκτονα, αφού υπογράμμισε ότι η μελέτη που είχε εκπονήσει ήταν καταπληκτική και είχε επαινεθεί από την Τεχνική Υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων και τον Πρόεδρό της, αν και είχε δημοπρατηθεί από το 2010 δεν προχώρησε ποτέ αφού διαλύθηκε η εργολαβία: “Πρέπει να υπενθυμίσω ότι ο τότε Πρόεδρος της Βουλής μου παρέδωσε επιταγή, που αναλογούσε στο 50% περίπου του προϋπολογισμού της δαπάνης αποκατάστασης της Ιόνιας Βουλής. Το ποσόν αυτό κατατέθηκε στην ΕΤΕ και θέλω να πιστεύω ότι τα χρήματα αυτά παραμένουν στον ειδικό λογαριασμό χρηματοδότησης του έργου. Το έργο δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο 2010 και αναδείχθηκε εργολάβος τον Νοέμβρη ή Δεκέμβρη 2010 (δεν θυμάμαι ακριβώς) και θα έπρεπε να είχε συμβασιοποιηθεί από την επόμενη Δημοτική Αρχή. Είχε εγκριθεί η μελέτη από το ΚΣΝΜ και το έργο ήταν ώριμο για εκτέλεση. Ομολογουμένως δεν μπορώ να δικαιολογήσω την διάλυση της εργολαβίας, ούτε , ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου. Τον Ιούνιο 2022 είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Κων/νο Τασούλα, Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος , όπως μου είπε, θα ζητούσε ενημέρωση για το θέμα”, υπογραμμίζει ο κ. Μικάλεφ, χωρίς πάντως ο κ. Τασούλας στην πράξη να απαντήσει ποτέ, ούτε καν για το αν η χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι δεσμευμένη!
Η μίσθωση και η απάντηση
Στην ανάρτηση Παγκράτη, σχόλιο ανάρτησε και ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών (επί δημαρχίας Νικολούζου) Νίκος Αναστασόπουλος, ο οποίος είχε ασχοληθεί με το ζήτημα και έκανε λόγογια πολυπλοκότητα που έγκειται στη μίσθωση που υπάρχει στο ακίνητο σε εκκλησιαστικό φορέα (την Αγγλικανική Εκκλησία): “Θυμίζω το ακίνητο νοείται ως ένα και δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιας που επιτρέπει τη μίσθωση. Στο φορέα έχουν προταθεί διάφορα ακίνητα για ν αποχωρήσει και να μισθώσει αλλού αλλά δυστυχώς, δεν”.
Πάντως, ο κ. Μικάλεφ απαντώντας στον κ. Αναστασόπουλο απέρριψε τέτοια εμπλοκή υποστηρίζοντας ότι δεν είχε τεθεί θέμα μίσθωσης από τον εκκλησιαστικό φορέα: “Όχι, τέτοια πρόταση δεν υπάρχει.Δεν γνωρίζω να υπάρχει μισθωτική σχέση. Αν υπήρχε θα το γνώριζα. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε αυτά τα θέματα”, ανέφερε ο κ. Μικάλεφ.
Ενδιαφέρον Δένδια… χωρίς συνέχεια
Για το θέμα είχε ενδιαφερθεί προ δύο ετών ο Υπουργός Εξωτερικών και πρώην βουλευτής Κέρκυρας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επιχείρησε να ανακινήσει το ζήτημα της χρηματοδότησης από πλευράς Βουλής.
Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε ο κ. Δένδιας με τους τρεις δημάρχους του νησιού της Κέρκυρας, παρουσία μάλιστα και των τριών τοπικών βουλευτών (συνάντηση στην οποία είχε ζητήσει από τους αυτοδιοικητικούς τις προτεραιότητες των έργων που πρέπει να γίνουν στο νησί ώστε να βοηθήσει και αυτός από την πλευρά του), είχε αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα της επισκευής της Ιονίου Βουλής. Πρωτοβουλία της οποίας έκτοτε, αγνοείται η τύχη της…
Οι υπογραφές τον Αύγουστο του 2010
Την απόφαση για χρηματοδότηση με το ποσό των 300.000 ευρώ του έργου αποκατάστασης και ανακαίνισης της Ιονίου Βουλής, είχε υπογράψει στις 6 Αυγούστου του 2010 ο τότε Πρόεδρος της Βουλής, αείμνηστος Φίλιππος Πετσάλνικος σε εκδήλωση που είχε γίνει στο Σαν Τζιάκομο.
Οι εργασίες δεν αφορούσαν μόνο την κτιριακή αποκατάσταση του εσωτερικού και της πρόσοψης αλλά και το αίθριο όπως επίσης και το εξαιρετικής ιστορικής αξίας αρχείο της Ιονίου Βουλής.
Κατά την τελετή ο Φ. Πετσάλνικος είχε υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σημασία του κτηρίου αυτού για την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας: «Στο χώρο αυτό σφυρηλατήθηκε η σταθερή θέληση των εκπροσώπων του λαού των Ιονίων Νήσων για την ένωση με την Ελλάδα και υπεγράφη το ψήφισμα της Ιονίου Βουλής στις 23-9-1863 (σύμφωνα με το ισχύον ημερολόγιο 5-10-1863) για την ένωση. Η Ιόνιος Βουλή ήταν πρόδρομος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αφού λειτουργούσε ήδη από το 1817 και σήμερα, με την απόφαση αυτή της ανακαίνισης και αποκατάστασης, αποδίδουμε φόρο τιμής σε ένα χώρο που συμβολίζει τη δημοκρατία και τη σημασία του κοινοβουλευτισμού σε δύσκολες μάλιστα εποχές όπως εκείνες».
Στην τελετή είχαν παρευρεθεί οι τότε βουλευτές Κέρκυρας Νίκος Δένδιας και Χαράλαμπος Χαραλάμπους.