Υγεία: Μία λέξη που κυριεύει, απασχολεί και κυριαρχεί στη σκέψη και στη συνείδηση κάθε Έλληνα πολίτη. Μία απαίτηση διαχρονική και επιβεβλημένη. Μία ανάγκη πάγια και καθολική που δεν γνωρίζει «πλούσιους» και «φτωχούς».
Στις μέρες μας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πάψει να ανταποκρίνεται στις πρωτόλειες αξίες του, στις διαχρονικές απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών. Καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες τραγελαφικών περιστατικών λόγω της υποστελέχωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων κα της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους.
Η κρίσης της πανδημίας του Κορονωϊού ανέδειξε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την πλήρη εγκατάλειψη και απερήμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να επενδύσει στην αναγέννηση του ΕΣΥ. Απεναντίας, καθημερινά, παρακολουθούμε να επιχειρεί εντέχνως την υποδαύλιση, την υπονόμευση και την ολοσχερή διάλυσή του.
Η Νέα Δημοκρατία μετατρέπει ένα δωρεάν, δημόσιο κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς, επιλέγει και εμπορευματοποιεί την «υγεία» με την μετακύλιση της δημόσιας δαπάνης από τον δημόσιο τομέα στις τσέπες των Ελλήνων πολιτών, με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των Ιατρών του ΕΣΥ, με την υποστελέχωση και εγκατάλειψη των δομών υγείας,
Για το ΠΑΣΟΚ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η «ψυχή», ο πυρήνας της παράταξής μας, αποτελεί ύψιστο πολιτικό καθήκον η ανασύσταση και η ανασυγκρότησή του, η οποία θα εδράζεται σ’ ένα ολιστικό σχέδιο, το οποίο θα ενσαρκώνει 8 μεγάλες αλλαγές. Ενδεικτικά αναφέρω:
1) Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας: Αναβάθμιση του ΕΟΔΔΥ ώστε να σχεδιάζει και να αξιολογεί πολιτικές, να καταγράφει και να επιτηρεί τους δείκτες υγείας του πληθυσμού και να συνεργάζεται με τους αρμόδιους επιστήμονες και ερευνητικούς φορείς για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων. Επανασχεδιασμός των υγειονομικών περιφερειών στα όρια των αυτοδιοικητικών περιφερειών.
2) Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία: Δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής. Έμφαση στην πρόληψη με ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό των παιδιών, τη σωστή διατροφή, με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και οδοντιατρική φροντίδα. Δωρεάν γονιδιακός έλεγχος με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, όπως προτείνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Ενίσχυση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» μειώνοντας το υψηλό όριο ηλικίας. Ενίσχυση της ψυχικής υγείας.
3) Υγεία στα Νησιά: Τα μεγάλα νησιά θα έχουν επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο, ενώ στα μικρότερα θα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο. Για τα πολύ μικρά νησιά, ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό. Θέσπιση επιπλέον οικονομικών και θεσμικών κινήτρων:-Μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία επιλογής τους
– Στεγαστικό επίδομα ή επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό. – Χορήγηση στο ιατρικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους των εξόδων μετάβασης στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, μία φορά τον μήνα. – Διπλασιασμός του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας.– Κάλυψη από το κράτος των εξόδων για τη συμμετοχή σε πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια και μετεκπαιδευτικά σεμινάρια .
-Δικαίωμα στη συνυπηρέτηση και για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
4) Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία: Με αξιοκρατική επιλογή διοικητών μέσω διεθνών διαγωνισμών και όχι διορισμοί αποτυχημένων πολιτευτών. Με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές στο προσωπικό. Ένας νέος χάρτης υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές.
5) Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων: Κέντρα Χρόνιων Παθήσεων /Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας/ Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, που λειτουργούν με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, με τους απαραίτητους επαγγελματίες υγείας και ενσωματωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.
6) Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ: Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες. Νέα σύγχρονα οργανογράμματα, ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται. Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους, ώστε να αμείβεται σωστά η προσπάθεια των υγειονομικών αλλά και να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων. Ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα-ανθυγιεινά. Παροχή κινήτρων για ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις. Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί:
● Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αποδοχών των ειδικευόμενων.
● Αξιοποίηση νέων γιατρών που σήμερα δουλεύουν στο εξωτερικό..
7) Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.
8) Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας: Καλύπτουμε το χάσμα ποιοτικής περίθαλψης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών. Να κάνουμε πράξη τον ψηφιακό φάκελο υγείας, την ψηφιακή κάρτα, τα στοχευμένα προληπτικά προγράμματα, τις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο, που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που θα είναι πλήρως αποσυνδεδεμένο από εισοδηματικά και ταξικά κριτήρια, που θα έχει επίκεντρο τον «άνθρωπο» και θα λειτουργεί μόνο για τον «άνθρωπο».