Το νησί της Κέρκυρας είναι ένα ζωντανό μουσείο πολιτισμού, το ιστορικό κέντρο του οποίου δικαίως έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και που από το 2007 έχει ενταχθεί στην UNESCO. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την επιτακτική ανάγκη φροντίδας, διατήρησης και προβολής του πολιτιστικού αυτού αποθέματος.
Ελλάδα – Λατίνοι, Βυζάντιο – Μεσαίωνας, Ανατολή – Δύση, με διαφορετικές κοσμοθεωρίες, συντέθηκαν δημιουργικά και αρμονικά με την τοπική κουλτούρα της Κέρκυρας δίνοντας τον υλικό και άυλο πλούτο του επτανησιακού πολιτισμού.
Τα Φρούρια της Κέρκυρας και οι αρχαιολογικοί της χώροι, τα κτίρια, τα μουσεία και η τέχνη, αξίζουν από την Πολιτεία της πρέπουσας διαχείρισης, που θα οδηγήσει στην υλοποίηση έργων προστασίας, αποκατάστασης και περαιτέρω ανάδειξής τους.
Αυτός ήταν και θα είναι ο στόχος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για την πολυπολιτισμική Κέρκυρα της ιστορίας και της τέχνης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια προωθούμε και παρακολουθούμε την εκτέλεση μελετών και έργων από το Υπουργείο Πολιτισμού με τελικό στόχο την ανάπλαση και βιωσιμότητα του ιστορικού κέντρου της πόλης της Κέρκυρας, αλλά και συνολικά του πολιτιστικού πλούτου του νησιού, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου και στην ευημερία των πολιτών.
Έτσι, με την ενεργοποίηση του Φορέα διαχείρισης της Παλιάς Πόλης, τις εμπεριστατωμένες μελέτες, τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την απαραίτητη συνεργασία των αρμοδίων φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύντομα, τα μνημειακά Φρούρια της Κέρκυρας – μέσω του νέου διαχειριστικού σχεδίου για τις οχυρώσεις, το εμβληματικό Αχίλλειο, το μοναδικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το κωδωνοστάσιο της Annunziata, κ.α., θα μετατραπούν σε υποδειγματικούς χώρους υποδοχής επισκεπτών, με σύγχρονες υποδομές, αντικατοπτρίζοντας το ένδοξο παρελθόν σε ένα δυναμικό παρόν, αλλά με βλέμμα στραμμένο στο πολλά υποσχόμενο μέλλον.
Βεβαίως όλα αυτά απαιτούν επιπλέον πόρους και μάλιστα σε ετήσια βάση, προκειμένου το πολιτιστικό απόθεμα της Κέρκυρας να παραμείνει βιώσιμο.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε την θέσπιση «Τέλους Πολιτισμού» – κατά το πρότυπο πολλών ευρωπαϊκών πόλεων – και εν προκειμένω, για τις Περιφερειακές Ενότητες που διαθέτουν Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η καταβολή ειδικού τέλους από τους επισκέπτες, είτε με μορφή αυτόνομου φόρου, είτε ως ποσοστό του φόρου διαμονής, θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τη χρηματοδότηση εργασιών συντήρησης, ανακαίνισης, ανάδειξης και αξιοποίησης μνημείων. Περαιτέρω, θα μπορούν να ενισχυθούν και οι καταχωρημένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, Πολιτιστικοί Φορείς, όπως οι Φιλαρμονικές, οι Χορωδίες κλπ, διασώζοντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και δίνοντας ανάσες ρευστότητας.
Επόμενοι στόχοι μας, οι προτάσεις αναστήλωσης και μετατροπής σε πολυχώρους πολιτισμού, χαρακτηριστικών και εμβληματικών κτιρίων των αρχών του 19ου αιώνα, όπως το Παλαιό Βρετανικό Νοσοκομείο στο Παλαιό Φρούριο και το «Πανόπτικον» όπου στεγάζονται οι Φυλακές Κέρκυρας.
Το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας χρήζει σοβαρής και αποτελεσματικής διαχείρισης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε «δείγμα γραφής» τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το μονοπάτι της υπευθυνότητας και της αποτελεσματικότητας θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε και μετά τις Εκλογές!