Το απόρρητο των επικοινωνιών είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, που προστατεύεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μπορεί να υπάρξει περιορισμός του δικαιώματος αυτού μόνο υπό αυστηρό πλαίσιο που ν΄ αφορά την εθνική ασφάλεια και πολύ σοβαρά εγκλήματα.
Υπενθυμίζεται πως έχει αποκαλυφθεί και είναι αναμφισβήτητη η παρακολούθηση από την ΕΥΠ, μεταξύ άλλων, του Νίκου Ανδρουλάκη, του Γιώργου Κύρτσου, του Θανάση Κουκάκη και του Τάσου Τέλλογλου. Ο κατάλογος των παρακολουθούμενων τα τελευταία χρόνια δημοσίων προσώπων συνεχώς διευρύνεται αφορώντας πλέον, όπως έχει δει το φως της δημοσιότητας και κυβερνητικά στελέχη όπως λ.χ. ο Κωστής Χατζηδάκης αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος.
Εξαιτίας της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης για τη δημόσια ζωή της χώρας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΔ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σχετική τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής υπήρξε έντονη και εθίγησαν καίρια ζητήματα παραβίασης της δημοκρατικής, θεσμικής και συνταγματικής λειτουργίας στην ελληνική δημόσια και ιδιωτική σφαίρα.
Το κρίσιμο ερώτημα, που τελικά δεν απαντήθηκε είναι ποιος ο λόγος εθνικής ασφάλειας προκειμένου να δικαιολογηθεί η παρακολούθηση των εν λόγω πρόσωπων. Το θέμα απασχολεί κάθε δημοκράτη πολίτη, ανεξάρτητα από την ιδεολογική και κομματική του επιλογή.
Το ατομικό δικαίωμα του απόρρητου της επικοινωνίας είναι απόλυτα απαραβίαστο ( άρθρο 19 του Συντάγματος).
Γι αυτόν ακριβώς το λόγο σύσσωμη η αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δια του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας Μιχ. Κατρίνη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να συνεχίσουν γιατί ‘’έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά στη χώρα, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου’’.
Το ΚΚΕ επισήμανε πως η μομφή του προς την κυβέρνηση είναι δεδομένη και διαρκής. ‘’Αφορά το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, όπως και το σύνολο των πολιτικών επιλογών της που συσσωρεύουν προβλήματα στις πλάτες του λαού’’ τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Το Μέρα25 δια του Προέδρου του Γιάννη Βαρουφάκη εξέφρασε την άποψη ‘’πως δεν αρκεί να φύγει ο Μητσοτάκης , αλλά χρειάζεται μομφή στην ολιγαρχία’’
Όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια η κυβερνητική πλειοψηφία με ψήφους 156 καταψήφισε την πρόταση μομφής, η οποία έτσι απορρίφθηκε.
Εκείνο όμως που πρέπει να επισημανθεί και να παραμείνει είναι ότι με αφορμή και το θέμα των υποκλοπών δημιουργούνται οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την συγκρότηση μιας προοδευτικής-κεντροαριστερής διακυβέρνησης από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που σύντομα θα πραγματοποιηθούν.
Είναι κοινωνικά επιθυμητό με τη λαϊκή βούληση να λάβει χώρα η πολιτική ανατροπή της σημερινής κυβερνητικής κατάστασης με μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΔ, ΚΙΝΑΛ και Μέρα25. Έτσι θα ξεκινήσει η διαδικασία δημοκρατικής ανασυγκρότησης στη διακυβέρνηση της χώρας, ενδυνάμωσης του κράτους Δικαίου και εφαρμογής πολιτικών αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης προς το συμφέρον της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.