Όταν αρχηγοί ή ηγετικές ομάδες με καθαρό δημόσιο λόγο ενημερώνουν τον λαό και μπαίνουν μπροστά στις μάχες, ο λαός τους εμπιστεύεται και ακολουθεί. Με νικηφόρα αποτελέσματα.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ CORFUPRESS.COM
Το 1828-1831, κτίζεται μέσα στο χώρο της Παλαιόπολης με απόφαση και χρήματα της Ιονίου Βουλής η έπαυλη Φρέντερικ Άνταμ ως θερινή κατοικία του Άγγλου Αρμοστή. Την 1-06-1864 το Επαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας ιδιοκτήτης και κάτοχος της Παλαιοπολης-δικαιοπάροχος του Δήμου Κερκυραίων) παραχωρεί κατά χρήση την έπαυλη Άνταμ στον νεόφερτο Βασιλιά Γεώργιο Γλύξμπουρκ Χολστάιν.
Ο Μητσοτάκης και το Unfair
1988: Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μητσοτάκης κάνει δήλωση στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο του 1988 ο Λονδίνο και χαρακτηρίζει «unfair» το δημοψήφισμα του 1974, με το οποίο καταργήθηκε η βασιλεία και ο Κωνσταντίνος Γκλίξμπουργκ έγινε «τέως». «Unfair» δηλ άδικο. Στενοί στενεργάτες Γκλύξμπουργκ και Μητσοτάκης μαζί σχεδίασαν και εκτέλεσαν Ιούλιο 1965 την αποστασία στην Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου που είχε λάβει το 53% των ψήφων. Σκοπός του ενόψη των εκλογών 1989 να τον ψηφίσουν οι βασιλόφρονες.
Το 2ο αντάλλαγμα στον Γκλύξμπουργκ θα φαινόνταν σύντομα: Απρίλη 1990 κερδίζει τις εκλογές ο Μητσοτάκης με οριακή πλειοψηφία 151 εδρών.
Η φυγάδευση των αντικειμένων
Το Φλεβάρη 1991, σε 10 μήνες επιτρέπει στον έκπτωτο να φυγαδεύσει από τη χώρα 9 καμιόνια με τεράστιας αξίας κινητά αντικείμενα, κειμήλια έργα τέχνης , πολλά από τα οποία ήταν ιδιοκτησία του κράτους. Αρκετά ήταν και από την έπαυλη Άνταμ Μον Ρεπό.
Μεγάλος πάταγος ξέσπασε. Ρεπορτάζ της εφημεριδας Ενημέρωση της Κέρκυρας τον Ιούνιο 1991 φέρνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά φωτογραφία του αρχαίου ναού του Απόλλωνα που είχε ανακαλύψει το Αγγλικό Ναυτικό το 1822.
Ουδείς, σχεδόν ουδείς , το γνώριζε στη Κέρκυρα. Είχαν φροντίσει οι Γκλύξμπουργκ να το κρατούν επτασφράγιστο μυστικό και να οικειοποιούνται παράνομα το χώρο αυτό των 238 στρεμμάτων που ήταν το ιστορικό, λατρευτικό κέντρο και η αριστοκρατική συνοικία της Κέρκυρας, όπως την περιγράφει ο Θουκυδίδης στην έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου. Έπρεπε να είχε ανασκαφεί ολόκληρο.
Εάν γνωστοποιούνταν η ιστορία και ο αρχαιολογικός χώρος άλλαζαν τα πάντα. Οι μισητοί Γκλύξμπουργκ για τα εγκλήματά τους κατά του Λαού που αναπόφευκτη κατάληξη είχαν την εθνοπροδοσία της Κύπρου το 1974 με τη τουρκική εισβολή και κατοχή μέχρι σήμερα του 40% της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Η βοτανική αποστολή
Έτσι σκέφτηκα και μία μεγάλη φλόγα άναψε μέσα μου. Σε 2 μήνες ο Μπούκας μου γνωστοποίησε ότι μία κοινή βοτανική αποστολή με συμμετοχή 3 πανεπιστημίων (μεταξύ αυτών και της Βαρκελώνης) θα έκανε επίσκεψη στο χώρο για να μελετήσει τα 400 δένδρα, σπάνια είδη και φυτά που είχαν φέρει οι Άγγλοι από τις αποικίες.
Μπήκαμε μέσα προχωρήσαμε μέχρι τον Ναό του Απόλλωνα και μείναμε έκπληκτοι από το τοπίο, το δέος και τη σαγήνη του καλύτερα σωζόμενου αρχαίου ναού στη Κέρκυρα. Κατά την αποχώρηση μαζί με τους καθηγητές πριν βγούμε από τη δυτική πύλη (Κανόνι) επιχειρήσαμε να πάμε μέχρι την έπαυλη αλλά όταν φθάσαμε υπήρχαν δύο φύλακες με σκύλους και δεν μας άφησαν να πάμε κοντά και να τη δούμε εξωτερικά.
Οργή. «Ξένοι» στον αρχαιολογικό χώρο μας και στη πλούσια ιστορία μας. Οργή και θυμός. Αυτοί ήταν οι Γκλύξμπουργκ.
Οι πρώτες κινήσεις και η έρευνα
Δίνω δημοσιότητα ξεκινώ τα άρθρα στον τύπο. Μεγάλο σοκ στη κοινωνία. Ενημέρωση της δημοτικής μας ομάδας.
Ο Δήμαρχος Χρύσανθος Σαρλής δίνει εντολή σε 3 υπαλλήλους και ξεκινά έρευνα στο αρχείο του Δήμου και στο ιστορικό αρχείο της Κέρκυρας. Ανακαλύπτονται θησαυροί: Τα κρίσιμα έγγραφα (βλ. στην αρχή).
Ξεκινάμε εκστρατεία ενημέρωσης του κερκυραικού λαού: Βγάζουμε 1ο φυλλάδιο ενημερωτικό του λαού. Βγάζουμε και 2ο . Βγάζουμε και 3ο φυλλάδιο ντοκουμενταρισμένο. Ενημέρωση-διανομή μαγαζί-μαγαζί. Αρχίζει να ωριμάζει στη συνείδηση του λαού ότι η Παλαιόπολη ΜονΡεπό αποδεδειγμένα είναι ιδιοκτησία του Δήμου Κερκυραίων.
Συνεχίζουμε τη διαρκή ενημέρωση του λαού. Ωρίμασε. Βάζουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εισηγούμαι απόδοση της Παλαιόπολης στη κοινή χρήση του λαού, εκεί που δικαιωματικά ανήκει. Η αντιπολίτευση στο Δήμο ήταν φιλοβασιλική αφού αρχηγός αυτής ήταν ο Σπύρος Δένδιας. Καταψηφίζουν τη πρόταση. Προετοιμαζόμαστε , προετοιμάζουμε το κλίμα με καθημερινή ενημέρωση του λαού.
Έσπασαν τα λουκέτα της πύλης
Τον Σεπτέμβρη 1992 διοργανώνουμε μεγάλη λαική συγκέντρωση έξω από τη κεντρική κλειστή πύλη. Πλήθος λαού, μεγάλος ενθουσιασμός.
Στις 4 Οκτώβρη 1992 ανοίγουμε τη κεντρική Πύλη και αποδίδουμε στη πράξη τη Παλαιόπολη ή Μον Ρεπό στη χρήση του Λαού. Χιλιάδες Λαού επισκέφθηκαν τον απαγορευμένο αρχαιολογικό μας θησαυρό. Μεγάλος ενθουσιασμός, χαρά, αισιοδοξία, αποφασιστικότητα. Παίρνουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.
Δημοτική ομάδα το βράδυ -διχογνωμία εάν θα κρατήσουμε τη πύλη κάθε μέρα ανοιχτή ή κάθε Σαββατοκύριακο. Συζήτηση 3 ωρών.
Με μία ψήφο διαφορά κερδίζει το κάθε μέρα. Από τότε δεν έκλεισε ποτέ.
Την άλλη μέρα το πρωί η πύλη βρέθηκε κλειστή με ηλεκτροσυγκόληση που έκανε ο Λεωνίδας Γιάννος για λογαριασμό του έκπτωτου.
Σπάμε τη παράνομη ηλεκτροσυγκόληση και ανοίγουμε τη Πύλη. Αυτό συνεχίστηκε για αρκετές ημέρες.
Τα ασφαλιστικά μέτρα
Λαικός συναγερμός. Λαική συμπαράσταση κάθε ημέρα. Ο έκπτωτος καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Δήμου στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Δικηγόρος ο Χρύσανθος, δικηγόρος ο υπογράφων συγκροτούμε ομάδα υποστήριξης δικηγόρων.
Απευθύνομαι σε όλους τους μαζικούς φορείς της Κέρκυρας για να παρέμβουν στη δίκη υπέρ μας. Κάποιοι είπαν όχι, πολλοί το έκαναν πράξη. Απίστευτος πόλεμος εναντίον μας. Ο Μητσοτάκης ψηφίζει τον επονείδιστο Ν.2086/1992 για να προλάβει τις εξελίξεις της Λαικής έκρηξης της Κέρκυρας.
Παραπληροφόρηση,προπαγάνδα και στημένη συνέντευξη του έκπτωτου.Αναγκαία η ενημέρωση και από τα αθηναικά κανάλια.
Μόνο… ο Κουρής το σποτ!
Κάνουμε σύντομο ωραίο τηλεοπτικό σποτ και εξουσιοδοτημένοι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με ψηφισμένο budget 10 εκ δρχ. πηγαίνουμε με τον Αντρέα Παγκράτη στα δύο τότε μεγαλύτερα κανάλια MEGA & ANT1 συναντάμε διευθυντικά στελέχη και τους ζητάμε να προβάλλουν το σποτ με βάση το τιμολόγιό τους.
Αρνούνται «διότι είναι …πολιτικό!». Δεν το βάζουμε κάτω και καταφεύγουμε στο Κανάλι29 και συναντάμε τον Γιώργο Κουρή: Μας είπε «δεν θέλω χρήματα από εσάς, είμαι συμπατριώτης, τον κ…, το σπότ σας θα το παίζω 10 φορές την ημέρα για όσο θέλετε χωρίς χρήματα”.
Το τήρησε. Σημαντικό.
Αρχίζουμε κάθε Κυριακή να δημιουργούμε πολιτιστικά γεγονότα για να εμπεδώσουμε τη χρήση. Από τις 3 Φιλαρμονικές της Πόλης μόνον η Καποδίστριας δέχθηκε. Παλιά και Μάντζαρος αρνήθηκαν παρά τις ευεργεσίες του Δήμου.
Οι κρίσιμες γνωμοδοτήσεις
Για να φοβίσει τον κόσμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε τρομοκρατία κ έστελνε πολυμελή ομάδα της ασφάλειας να κάνει τζόγκιγκ με εκφοβιστικό τρόπο. Γράφω πύρινο άρθρο και κατονομάζω τους υπόλογους. Οι τρομοκράτες φοβούνται μόνον όταν κατονομαστούν. Σταματούν την εισβολή.
Ζήτησα γνωμοδοτήσεις από τους σημαντικότερους καθηγητές τότε: Μιχάλη Σταθόπουλο, Κώστα Μπέη, Νίκο Παπαντωνίου, Β. Βενιζέλο. Τις έδωσαν αφιλοκερδώς. Οι καθηγητές Μιχάλης Σταθόπουλος και Κώστας Μπέης δέχθηκαν και έδωσαν ένορκη κατάθεση. Και ο πρώην Πρόεδρος του ΣτΕ Θεμιστοκλής Κουρουσόπουλος. Τους ευγνωμονούμε όλους.
Συγκέντρωση λαού
Την ημέρα της δίκης στο γραφείο του Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Δ Αρβανίτη, έξω στη Πλατεία Νέου Φρουρίου, τρεις με τέσσερις χιλιάδες λαού είχαν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση. Με την αρ.6/1993 απόφαση απορρίπτεται η αίτηση Γκλύξμπουργκ. Ασκεί έφεση.
Ο λαός αντιδρά θετικά. Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία του Λαού από τη Σπηλιά στη Νομαρχία. Ασκούνται πιέσεις από τον βασιλιά της Ισπανίας Δον Χουάν Κάρλος στον σοσιαλιστή Πρωθυπουργό Φελίππε Γκονζάλες και από αυτόν στον Αντρέα «να μας μαζέψει».
Με την ιστορική 1/1993 απόφασή του ο τότε Εισαγγελέας Εφετών Κέρκυρας τεκμηριωμένα αποφαίνεται ότι ο έκπτωτος ουδέποτε απέκτησε οιοδήποτε δικαίωμα νομής και κατοχής στη Παλαιόπολη και απορρίπτεται η αίτησή του.
Ο έκπτωτος ασκεί αναίρεση στον Άρειο Πάγο.
Παπανδρέου: Δεν υπάρχει βασιλιάς…
Πάσχα 1993 ο Αντρέας Παπανδρέου βρίσκεται, ως συνήθως, στη Κέρκυρα. Βασιλόφρονες πλησιάζουν τον Λιβανό και του ζητούν να συμβουλεύσει τον Αντρέα να μην πάει στο Μον Ρεπό διότι «είμαστε μία πολύ μικρή μειοψηφία από παλιόπαιδα που δεν μας ακολουθεί ο λαός».
Ο Αντρέας δεν τους ακούει έρχεται στο ΜονΡεπό και δηλώνει: «Δεν υπάρχει βασιλιάς δεν υπάρχει βασιλική περιουσία».
Οκτώβρης 1993 κυβερνητική αλλαγή
Ο Αντρέας εισηγείται και ψηφίζεται ο ν.2215/11-6-1994 που αναγνωρίζει ότι δεν έχει ατομική ιδιοκτησία ο έκπτωτος. Προσφεύγει στο ΣτΕ.
Ο Άρειος Πάγος με Πρόεδρο τον Κόκκινο (ψήφισε τη φυλάκιση του Αντρέα) δέχθηκε την αναίρεση. Το ΣτΕ με Πρόεδρο τον Βασίλη Μποτόπουλο (κορυφαίου κύρους δικαστή) απέρριψε τις προσφυγές του έκπτωτου. Την αμφισβήτηση ήρε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (με Πρόεδρο τον Βασίλη Μποτόπουλο και στη σύνθεσή του τον νέο Πρόεδρο του Αρείου Πάγου τον φωτισμένο δικαστή Στέφανο Ματθία) και έκρινε ότι ο νόμος ν.2215/11-6-1994 είναι συνταγματικός.
Η αποκαρδιωτική πρώτη εικόνα…
Στις 5-8-1994 ανοίγουμε την έπαυλη. Τη βρίσκουμε λεηλατημένη. Βιντεοσκοπούμε, φωτογραφίζουμε μέτρο-μέτρο ότι βλέπουμε , συντάσσουμε απογραφή. Ο έκπτωτος υποβάλλει μήνυση εναντίον Σαρλή Χρύσανθου, Κώστα Σκούρτη και εμένα για δήθεν αυτοδικία, υπεξαίρεση κλπ. Την υπογράφει με πληρεξούσιο ο Αλ. Λυκουρέζος. Απορρίφθηκε.
Ο Γκλύξμπουργκ προσφεύγει στο ΕΔΔΑ (Στρασβούργου) για Τατόι, Πολυδένδρι και ΜονΡεπό.. Η κυβέρνηση Σημίτη πεισματικά αρνήθηκε να συμμετέχουμε στην ομάδα δικηγόρων του Δημοσίου. Τους καταθέσαμε τις δικές μας θέσεις για το ΜονΡεπό και τις αποφάσεις της Κέρκυρας και ζητήσαμε να τις συμπεριλάβουν. Δεν τις συμπεριέλαβαν.
Ασκήσαμε παρέμβαση για να δείξουμε την αντίδρασή μας για τα τεκταινόμενα. Το ΕΔΔΑ το 2000 δεν δέχεται το αίτημά του για πλήρη αποζημίωση 145 δις δρχ αλλά μόνον για εύλογη 4,6 δις δρχ. Ήταν άδικη για το ΜονΡεπό. Το είχα δημόσια δηλώσει και τότε: Υπήρξε παρασκηνιακή συμφωνία κυβέρνησης Σημίτη -Γλύξμπουργκ.
Συμπέρασμα: Όταν αρχηγοί ή ηγετικές ομάδες με καθαρό δημόσιο λόγο ενημερώνουν τον λαό και μπαίνουν μπροστά στις μάχες, ο λαός τους εμπιστεύεται και ακολουθεί. Με νικηφόρα αποτελέσματα.
Όταν κάποιοι και κάποιες ψελλίζουν ακατάληπτα και φοβικά δεν τους υπολογίζει κανένας.
1)Η παράταξη Σπύρου Δένδια της Νέας Δημοκρατίας ψήφιζε πάντα σε όλα αρνητικά, δήλωναν «σοβαροί» αλλά …έκαναν σαματά ! Και μεγάλο παρασκήνιο !
2)Είναι αυτονόητο ότι δεν ήταν δυνατόν λόγω χώρου να αναγραφούν ούτε όλα τα ονόματα όσων συνέβαλαν ούτε όλα τα γεγονότα ενός έπους 10 ετών. Θα γίνει στο επόμενο βιβλίο μου.
* Ο Γιώργος Καλούδης ήταν άμισθος δικηγόρος του Δήμου Κερκυραίων σε όλες τις δίκες μέχρι το Στρασβούργο ΕΔΔΑ, καθώς επίσης και αντιδήμαρχος Κερκυραίων όλη τη δεκαετία εκείνη