Είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει με τις εκλογές. Κάθε είδους εκλογές. Υποψήφιοι βουλευτές, επικεφαλής δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι παίρνουν σβάρνα τα κανάλια, τα ΜΚΔ, τα σάιτ και προσπαθούν να μας πείσουν, ό,τι οι ίδιοι και η παράταξή τους, θέλουν το καλό μας, θέλουν το καλό του τόπου, το καλό των πολλών και θα κάνουν ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να το πετύχουν αυτό. Τι κι αν είχαν την κυβέρνηση, το Δήμο ή την περιφέρεια τα προηγούμενα 4 χρόνια; Ή τα χρόνια πριν από αυτά; Καμία σημασία δεν έχει, μιας και υπήρχαν πολλοί παράγοντες που τους εμπόδισαν κι εμείς – οι πολλοί- δεν ξέρουμε. Πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, κρίση καυσίμων, σπάσιμο κι επανένωση των Δήμων… Πάντα θα υπάρχει κάτι, πάνω στο οποίο θα πατάνε οι νυν και πρώην Αρχές, ώστε να μας πείσουν ότι δεν φταίνε αυτές, ότι δεν είναι υπόλογες κι ότι δεν έχουν καμία ευθύνη.
Η αλήθεια είναι, ότι όλες αυτές οι παρατάξεις, που είχαν -τη μία ή την άλλη χρονική στιγμή- τα ηνία στους Δήμους και στην Περιφέρεια, δεν ήταν απλά «ανύπαρκτοι» και «άφαντοι», όπως θέλουν να μας πείσουν κάποιοι, αλλά ήταν εχθρικοί προς τους πολλούς, εχθρικοί προς τα λαϊκά συμφέροντα.
Η σχολική στέγη είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Πόσες φορές, τα εκπαιδευτικά σωματεία, η Ένωση Γονέων, οι Σύλλογοι Γονέων, δεν έχουν κάνει παρέμβαση στο Δήμο και στην Περιφέρεια για τη σχολική στέγη; Είτε γενικά, γιατί βλέπουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολεία, είτε μετά από ατυχήματα που έχουν συμβεί, όπως πτώση σοβάδων, τούβλων, παραθύρων και πολλών άλλων συμβάντων, τα οποία αφορούν την πλειοψηφία των σχολείων της Κέρκυρας.
Και τι έκαναν Δήμος και Περιφέρεια για όλα αυτά; Απολύτως τίποτα! Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από έναν μικρό σεισμό μεγέθους 3,2 Richter, εξαιτίας του οποίου αποκολλήθηκαν τμήματα από το ταβάνι, σε εργαστήριο του 1ου ΕΠΑΛ κι έπεσαν κάτω, ευτυχώς σε ώρα που δεν υπήρχε μάθημα. Έστειλε ο Δήμος κάποιον να ελέγξει τι γίνεται με τη στατικότητα του κτιρίου; Να ελέγξει τι επιπτώσεις είχε αυτό το γεγονός συνολικά στο κτίριο;
Η νυν Δήμαρχος, στην πρόσφατη παρουσίαση του ψηφοδελτίου της, ανέφερε ως έναν από τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο Δήμος τα επόμενα χρόνια τη σχολική στέγη! Την ίδια στιγμή, που τα προηγούμενα χρόνια δεν έκανε απολύτως καμία ουσιαστική παρέμβαση στα σχολεία, προκειμένου να βελτιώσει την ασφάλειά τους! Την ίδια στιγμή, που καμία πρόταση δεν έγινε από το Δήμο και την Περιφέρεια για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, σύμφωνα με επανειλημμένες απαντήσεις του Υπουργείου Παιδείας σε ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ: «κανένα σχέδιο για ανέγερση νέου κτιρίου, δεν έχει εκπονηθεί από τους Δήμους και την Περιφέρεια της Κέρκυρας»! Την ίδια στιγμή που οι πόροι του Δήμου και της Περιφέρειας ανακατευθύνονται σε «δωράκια» κι ενισχύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους κι όχι προς την ενίσχυση της σχολικής στέγης.
Και βγαίνει η Δήμαρχος και τα στελέχη της και διαφημίζουν σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους -σε εκνευριστικό βαθμό!- ότι… έβαψαν το σχολείο, ότι έβαψαν τα γήπεδα, ότι έβαλαν λάμπες και άλλα τέτοια ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, τα οποία κανένα νόημα δε θα έχουν αν γκρεμιστεί το σχολείο. Ή αν πλημμυρίσει το σχολείο! Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τις πλημμύρες στο Δημοτικό του Ποταμού, στο 6ο Γυμνάσιο και σε μια σειρά άλλα σχολεία με την παραμικρή βροχή. Δήμοι και Περιφέρεια, προτίμησαν να μην κάνουν τίποτα προκειμένου να θωρακίσουν τα σχολεία, ακολουθώντας το παράδειγμα των συναδέλφων τους στη Θεσσαλία, με τα τραγικά αποτελέσματα διαπράττοντας, ακόμα ένα κρατικό έγκλημα. Όταν θα επαναληφθεί ο «Μπάλλος» στην Κέρκυρα, πάλι θα λένε ότι φταίει η κλιματική αλλαγή! Εδώ άφησαν 35 παιδιά του ΕΠΑΛ, βρεγμένα και πεινασμένα, τα οποία δεν μπορούσαν να πάνε στα σπίτια τους λόγω της πλημμύρας στα Μωραΐτικα κι αν δεν ήταν η ΕΛΜΕ και η Ένωση Γονέων, να κινητοποιηθούν άμεσα και να φροντίσουν τα παιδιά, αυτά θα ήταν ακόμα στα ΚΤΕΛ! Ακόμα όμως κι όλα αυτά που ισχυρίζονται ότι έκαναν, έγιναν με εξωτερικές εργολαβίες, δίνοντας ζεστό χρήμα σε εξωτερικούς εργολάβους, ενώ όλες οι απλές εργασίες συντήρησης (βάψιμο κλπ.) θα μπορούσαν να γίνουν από εργαζόμενους του Δήμου, γλυτώνοντας πολλά κονδύλια, αν ο Δήμος διεκδικούσε να αυξηθεί το εργατικό του δυναμικό. Και μάλιστα, τα έκαναν όλα αυτά λίγους μήνες πριν τις εκλογές, ενώ είχαν αφήσει 4 χρόνια τα σχολεία να ρημάζουν.
Έχουμε φτάσει στο σημείο να διαφημίζουμε τα αυτονόητα, προκειμένου να μη φανεί ότι δεν κάναμε τίποτα για τα ουσιαστικά! Οι μόνες παρεμβάσεις που έγιναν σε σχολεία, ήταν η ενεργειακή αναβάθμισή τους (για την οποία η χρηματοδότηση ήταν μόνο για αυτό), η οποία δεν προσφέρει τίποτα στην αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση των κτιρίων, ούτε βέβαια στη λειτουργικότητά τους.
Η ίδια κατάσταση και για τα μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων.
Πολλαπλές παρεμβάσεις από τα εκπαιδευτικά σωματεία στα Δημοτικά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Για την ανάγκη ενίσχυσης στα ενοίκια, στην εύρεση κατοικίας, στα εισιτήρια πλοίων και ΚΤΕΛ, μια και με την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, μετά το πετσόκομμα την εποχή των μνημονίων, όπου οι εκπαιδευτικοί έχασαν 5,5 μισθούς το χρόνο και με την ακρίβεια να είναι στα ύψη. Ειδικά, καύσιμα, σούπερ μάρκετ και θέρμανση, τα οποία βουλιάζουν τους μισθούς των εκπαιδευτικών και τα οποία αν συνδυαστούν με τα ενοίκια στην Κέρκυρα, όχι μόνο εξανεμίζουν το μισθό του νεοδιόριστου συναδέλφου που είναι 737 ευρώ, αλλά βάζει κι από την τσέπη του προκειμένου να δουλεύει.
Δήμοι και Περιφέρεια άκουσαν με «προσοχή, ενσυναίσθηση κι ενδιαφέρον» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και δεν έκαναν τίποτα. Η νυν Περιφερειάρχης μάλιστα, αναφερόμενη στη στέγαση, πρόκρινε -στα λόγια και μόνο- τη λύση των ΣΔΙΤ, ώστε να δώσουμε και κάτι ακόμα στους ιδιώτες για να εκμεταλλεύονται. Αλλά μπορούμε να βγάλουμε και συμπέρασμα από τα κτίρια ιδιωτών που νοικιάζουν οι δημόσιες υπηρεσίες, όλα αυτά τα χρόνια: Γυμνάσιο Φαιάκων, παλιό 4ο ΓΕΛ, ΔΔΕ και ΔΠΕ, ώστε να κατανοήσουμε ότι οι ιδιώτες δεν έχουν στο μυαλό τους, αν αυτό που εκμεταλλεύονται ή νοικιάζουν είναι σχολείο, υπηρεσία, κέντρο υγείας κλπ αλλά νοιάζονται μόνο για το κέρδος που θα τους αποφέρει. Και τα ΣΔΙΤ δε θα έχουν καμία διαφορά σε σχέση με αυτό.
Η μόνη δύναμη που ενέσκυψε πάνω στα προβλήματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών τους ήταν η Λαϊκή Συσπείρωση. Οι δημοτικοί και περιφερειακοί της σύμβουλοι, έπαιρναν κάθε δίκαιο αίτημα, κάθε απαίτηση, κάθε διεκδίκηση και την έκαναν θέμα, επερώτηση, αφορμή για κινητοποίηση και διεκδίκηση. Αναρίθμητες φορές έγιναν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στα Δημοτικά και Περιφερειακό Συμβούλιο, για θέματα που αναδείκνυαν τα σωματεία και οι φορείς και έφερνε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στα Συμβούλια αυτά. Την επομένη των εκλογών, η Λαϊκή Συσπείρωση, είτε ως συμπολίτευση, είτε ως αντιπολίτευση, θα βρίσκεται εκεί που είναι και σήμερα: στο δρόμο, μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με το Λαό, διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων μας!