Η φιλοσοφία λειτουργίας των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) είναι η προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και η παροχή εξωϊδρυματικής προστασίας.
ΤΟ ΚΑΠΗ του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων λειτουργεί ξανά σε ένα πλήρως ανακαινισμένο χώρο με καινούργια έπιπλα ζωντανά χρώματα με φρέσκες ιδέες και δράσεις παρέχοντας δωρεάν παροχές( αφεψήματα καφέ τοστ χυμούς )στο κέντρο της πόλης στο κληροδότημα του αείμνηστου Ιωάννου Δαλιέτου δίπλα στο Φοίνικα από 8 έως 15.00.
Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 247 ωφελούμενοι
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΠΗ
- Σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Κέρκυρας και εισηγήτριες την κα Βαλσάμη Αικατερίνη και την κα Αυγούστη Λίγερη πραγματοποιήθηκε «Πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής υγείας» σε τέσσερις θεματικές ενότητες, που αφορούσαν:
α) Πρόληψη ατυχημάτων στο σπίτι
β) Υγιής γήρανση
γ) Διατροφή και υγεία
δ) Προστασία από τον ήλιο και την θάλασσα
- Στα πλαίσια της
Συνύπαρξης ηλικιωμένων και παιδιών, χτίζοντας γέφυρα επικοινωνίας γενεών, ανταλλαγή συναισθημάτων, σκέψεων, εμπειριών, ήταν µια πρώτη προσπάθεια επαφής ηλικιωμένων και παιδιών µέσα από δραστηριότητες και κοινωνικές δράσεις ,εκδηλώσεις τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και για τα παιδιά.
Με το παραπάνω σκεπτικό
Οργανώθηκε η πρώτη
Εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του ΚΑΠΗ με τίτλο «Παντρεύοντας τις ηλικίες» (παντρεύοντας τις ηλικίες μέσα από την κίνηση) με την συμμετοχή των ωφελουμένων του ΚΑΠΗ , των νηπίων και βρεφών του Β΄ Παιδικού Σταθμού & Β΄ Βρεφικού Σταθμού Κέρκυρας καθώς και του Άγγελου Σκολαρίκη με τα «Παιδιά από τον Γαρούνα» (παραδοσιακά τραγούδια Κέρκυρας)
- Μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον υπήρξε στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης του Δήμου μας, όπου 20 ωφελούμενοι (ο μέγιστος αριθμός για την συμπλήρωση τμήματος), παρακολούθησαν το σεμινάριο διάρκειας 25 ωρών με θέμα «Εναλλακτικές μορφές Τουρισμού – Οικολογικός – Γαστρονομικός και Οινολογικός».
Η παρακολούθηση γινόταν εξ αποστάσεως από τον χώρο του ΚΑΠΗ με την χρήση projector.
- Ο κος Δημήτρης Νομικός, ψυχολόγος- lifecoatch– συγγραφέας πραγματοποιεί ημερίδες στον χώρο του ΚΑΠΗ με θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων της τρίτης ηλικίας.
- Την 15ηΙουνίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα με θέμα: «Αποτελεσματική διαχείριση της καθημερινότητας»
- Την 24ηΑυγούστου πραγματοποιήθηκε η 2η ημερίδα με θέμα: «Διαχείριση πένθους και απώλειας»
![](https://www.corfupress.com/wp-content/uploads/2023/09/11.jpg)
- Κάθε Τρίτη λειτουργεί δημιουργικό Εργαστήρικατασκευών με απίθανες ιδέες και αποτελέσματα που γεμίζουν με χαρά και πλούσια συναισθήματα τους ωφελούμενους μας με εθελοντική συμμετοχή της κυρίας Γιώτας Μπαλτά.
- Οι εκδρομέςείναι επίσης μια σημαντική και ιδιαίτερα αγαπητή στους ωφελουμένους μας δράση τους γεμίζει με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον .Να σημειωθεί ότι στις εκδρομές μας πάντα και για την ασφάλεια όλων, μας συνοδεύει εθελοντικά η γενική ιατρός του Κένρου Υγείας Αγίου Μάρκου Ευη Κιρκίνη
Πραγματοποιήσαμε τις παρακάτω εκδρομές
- Εκδρομή στην Αερόπολη Λακωνίας με την συμμετοχή 75 ωφελούμενων συνοδευόμενοι από τους εργαζόμενους της δομής και την Πρόεδρο του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ κα Ζερβού Μαρία.
![](https://www.corfupress.com/wp-content/uploads/2023/09/cats-19.jpg)
- Εκδρομή στις πηγές Αχέροντα με την συμμετοχή 65 ωφελουμένων, συνοδευόμενοι από τους εργαζόμενους της δομής και την Πρόεδρο του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ κα Ζερβού Μαρία
ΚΗΦΗ
Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων με δυνατότητα εξυπηρέτησης 25 ωφελουμένων κατόπιν υποβολής πρότασης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της ΠΙΝ. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Στεγάζετε σε ένα υπέροχο προσβάσιμο χώρο στις Αλυκές Ποταμού και λειτουργεί καθημερινά από 7.30 έως 15.30
![](https://www.corfupress.com/wp-content/uploads/2023/09/cats-20.jpg)
Μέσα από καθημερινές εναλλασόμενες δράσεις και δημιουργική απασχόληση (κατασκευές- κατασκευές κοσμημάτων- ζωγραφική κλπ) και φροντίδα δημιουργείται ένα ασφαλές δημιουργικό περιβάλλον για ευχάριστες ώρες διαμονής στο χώρο και ανάπτυξη και διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων των ωφελουμένων.
Οι ωφελούμενοι του ΚΗΦΗ μεταφέρονται με αυτοκίνητο του συνδέσμου και συνοδεύονται από και προς την οικία τους.
Τους παρέχετε δεκατιανό χυμοί και φρούτα και από την φετινή χρονιά
Θα έχουν τη δυνατότητα και της σίτισης
Επίσης τους παρέχετε εξατομικευμένη ατομική φροντίδα εάν χρειαστεί.
Σε καθημερινή βάση τόσο στο ΚΑΠΗ όσο και στα ΚΗΦΗ οι ωφελούμενοι μας πλαισιώνονται από εξειδικευμένο προσωπικό κοινωνική λειτουργό νοσηλευτή κοινωνικούς φροντιστές γενικών καθηκόντων και υπαλλήλους καθαριότητας .